Spis treści:
- Babka panettone - włoskie świąteczne ciasto drożdżowe
- Jak zrobić babkę panettone?
- Oryginalne włoskie panettone
Babka panettone - włoskie świąteczne ciasto drożdżowe
Babka panettone to wyborne ciasto z okolic Mediolanu, które we Włoszech wypiekane jest w okresie świąt Bożego Narodzenia. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa „panetto”, które oznacza „mały bochenek chleba”. Dodatek „-one” zmienia nieco znaczenie tego słowa. „Panettone” można tłumaczyć jako „duży chleb”. Ciasto jest delikatne w smaku i ciekawie wygląda. Przypomina nieco popularną, polską babkę piaskową, jednak wyrabiane jest z długo wyrastającego ciasta drożdżowego.
Sprawdź także: Wilgotna babka cytrynowa - przepis na ciasto na Wielkanoc

Jak zrobić babkę panettone?
Babka panettone to przysmak, którego przygotowanie zajmuje dwa dni. Co będzie potrzebne?
W dniu pierwszym:
- 190 g mąki pszennej,
- 200 ml letniej, przegotowanej wody,
- 20 g świeżych drożdży.
W dniu drugim:
- 400 g mąki pszennej,
- 125 ml letniej, przegotowanej wody,
- 20 g świeżych drożdży,
- 90 g cukru,
- 115 g miękkiego masła,
- 4 jajka,
- 150 g rodzynek i suszonej żurawiny (łącznie),
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 1,5 łyżeczki soli.
Jak zrobić włoską babkę panettone?
- Zaczynamy od przygotowania pierwszej części ciasta. W płaskim naczyniu umieszczamy drożdże i zalewamy je letnią, przegotowaną wodą. Następnie mąkę przesiewamy i całość dokładnie zagniatamy.
- Zagniecione ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką, a następnie odkładamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.
- Drugiego dnia przygotowujemy nieco większą miskę, umieszczamy w niej drożdże, zalewamy letnią wodą i dokładnie rozpuszczamy. Dodajemy do tego pierwszą, odstaną już część ciasta, a także pozostałe, wymienione składniki, oprócz skórki pomarańczowej, żurawiny i rodzynek.
- Ciasto powoli wyrabiamy, aż do momentu, gdy będzie odchodziło od rąk. Jeśli będzie się za bardzo kleić, wystarczy dodać do niego nieco mąki.
- Po wyrobieniu miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę, by wyrosło.
- Kilka minut przed upływem pełnej godziny powinniśmy sparzyć rodzynki i żurawinę, a następnie moczyć je w wodzie przez minutę. Po tym czasie odcedzamy je i dodajemy do ciasta. Po dodaniu również skórki pomarańczowej ciasto należy ponownie zagnieść.
- Zagniecione ciasto przekładamy do wysokiej foremki i wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, a następnie pieczemy przez 30-40 minut.
Panettone najlepiej smakuje, kiedy jest świeże, dlatego warto upiec go na kilka godzin przed podaniem. Nie polewa się go żadnym lukrem. Można ewentualnie posypać wierzch cukrem pudrem.
Sprawdź także: Mazurek kokosowy z morelami
Oryginalne włoskie panettone
Włoskie panettone nie jest łatwe do samodzielnego przygotowania. Potrzebujemy najwyższej jakości składników i kilkunastu godzin leżakowania zaczynu drożdżowego. Ważne jest też posiadanie odpowiedniej, wysokiej i wąskiej formy do pieczenia, choć można też zdecydować się na mocną, odporną na działanie temperatury formę papierową. Sprawdzi się również wysoka tortownica. Można także zdecydować się na upieczenie kilku mniejszych babeczek panettone.
Oryginalne panettone najprawdopodobniej powstało ze zwykłego ciasta chlebowego. Według jednej z legend, żyjący w XV wieku mediolańczyk z wyższych sfer, Ughetto degli Atellani, zakochał się w Aldagisie, która była córką biednego piekarza Toniego. Podał się za piekarza i zatrudnił u ojca dziewczyny, a pewnego dnia do wypiekanego ciasta chlebowego dodał masło, jaja, cukier, rodzynki i skórki z cytryny. Deser nazwał Pan del Toni i podbił nim serca mediolańczyków. Ojciec jego ukochanej zyskał sławę i bogactwo, więc zakochani mogli się pobrać.
Panettone, czyli tradycyjna włoska babka świąteczna

Jak zrobić panettone? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Przepyszna sałatka Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Przygotujesz ją w 10 minut! »
Co zamiast pieczywa? 5 zamienników chleba, które warto włączyć do diety »
Nowe wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D. Sprawdź, ile potrzebujesz »