Ewa_Gotuje

Jakich owoców nie dodawać do galaretki?

Galaretki są łatwe w przygotowaniu i smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Sprawdź, jakie owoce znajdują się na czarnej liście i mogą utrudnić stężenie galaretki.

123RF/Picsel

Uniwersalność galaretki

Galaretka to produkt często wykorzystywany w deserach. Sprawdzi się w ciastach, tortach, sernikach na zimno, a także w pucharkach z lodami, owocami i bitą śmietaną.  Kolorowe desery bez wątpienia cieszą oko i przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale także dorosłym koneserom galaretki. Na rynku znajdziesz galaretkę w podstawowych sześciu kolorach fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa i czerwona. Czasami można trafić na galaretkę bezbarwną, która fenomenalnie wyeksponuje owoce, galaretkę różową niczym szlachetne rubiny czy turkusową, która przywoła wypoczynek na rajskiej plaży. Niepowtarzalny kolor galaretki pozwoli na przygotowanie niesamowitego deseru, który z pewnością zaskoczy domowników i gości, jak piankowe ciasto z galaretką, sernik na zimno, ptasie mleczko z galaretką, rolada z owocami, a także torcik morelowy bez pieczenia.

Banany, truskawki, a może mango?

Każdy może sam wymyślić swoje ulubione połączenie smakowe. Do galaretki szczególnie poleca się truskawki, maliny, poziomki, borówki, jagody, jabłka, gruszki, banany, brzoskwinie, mandarynki i winogrona. Sekretem udanego wypieku lub deseru z galaretką jest cierpliwość, ponieważ musi ona stężeć w lodówce do dwóch godzin. Martwisz się, że goście będą lada chwila, a galaretka nie zdąży stężeć? Przygotuj takie galaretki rano! To dużo ułatwi, a sztywną galaretkę pokroisz ekspresowo przy gościach. Zdarza się, że galaretka mimo wymaganego upływu czasu nadal nie jest gotowa. Spowodowane jest to złym doborem owoców. Do galaretki owocowej nie dodawaj świeżego kiwi, ananasa, papai i mango. Owoce te wyglądają bardzo dekoracyjnie, lecz zawierają w sobie enzymy, które rozkładają cząsteczki białek, przez co nie nadają się do łączenia z żelatyną.

Są jednak sposoby, które pozwolą wykorzystać te owoce i usunąć z nich enzymy.

  • Wrzuć owoce na krótką chwilę do gotującej się wody lub zblanszuj, czyli zalej wrzątkiem, a później lodowatą wodą.
  • Pamiętaj, że owoce nie powinny być wrzucane od razu do gorącej galaretki. Poczekaj na lekkie stężenie.
  • Do przygotowania galaretki użyj wody, w której wcześniej gotowała się papryczka chili. Zawarta w papryczce kapsaicyna zneutralizuje enzym.

Kultowy deser Ambrozja

Do kawy pasuje wiele ciast, nie tylko te z galaretką. Okazuje się, że największy okrzyk radości wywołuje pucharek z lodami, galaretką, owocami i bitą śmietaną, czyli Ambrozja. Przygotuj ulubione galaretki, minimum dwa kolory. Zalej wrzącą wodą w proporcjach, jakie podaje producent. Następnie wstaw do lodówki, aby stężały. Gotowe galaretki pokrój nożem na małe kwadraciki. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym, najlepiej sprawdzi się śmietana kremówka o dużej zawartości tłuszczu 30 lub 36%. Dno pucharków wyłóż pokrojoną galaretką, dodaj dwie kulki lodów, dalej znowu galaretka, lody i owoce. Całość udekoruj bitą śmietaną, a do deseru włóż rurkę wafelkową i polej wszystko czekoladą. Taki deser zauroczy gości i umili dalsze tematy do rozmów. Promocje na piękną zastawę i porcelanę na spotkania z najbliższymi znajdziesz w sklepie Duka.

Zobacz także: 

Kanapka w samolocie kosztowała 30 zł. Pasażer przeżył szok, kiedy zobaczył zamówione cudo >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 649

60 min
11
30 min
14

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3