Najlepsze przepisy na ogórki

Jakich owoców nie dodawać do galaretki?

Galaretki są łatwe w przygotowaniu i smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Sprawdź, jakie owoce znajdują się na czarnej liście i mogą utrudnić stężenie galaretki.

123RF/Picsel

Uniwersalność galaretki

Galaretka to produkt często wykorzystywany w deserach. Sprawdzi się w ciastach, tortach, sernikach na zimno, a także w pucharkach z lodami, owocami i bitą śmietaną.  Kolorowe desery bez wątpienia cieszą oko i przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale także dorosłym koneserom galaretki. Na rynku znajdziesz galaretkę w podstawowych sześciu kolorach fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa i czerwona. Czasami można trafić na galaretkę bezbarwną, która fenomenalnie wyeksponuje owoce, galaretkę różową niczym szlachetne rubiny czy turkusową, która przywoła wypoczynek na rajskiej plaży. Niepowtarzalny kolor galaretki pozwoli na przygotowanie niesamowitego deseru, który z pewnością zaskoczy domowników i gości, jak piankowe ciasto z galaretką, sernik na zimno, ptasie mleczko z galaretką, rolada z owocami, a także torcik morelowy bez pieczenia.

Banany, truskawki, a może mango?

Każdy może sam wymyślić swoje ulubione połączenie smakowe. Do galaretki szczególnie poleca się truskawki, maliny, poziomki, borówki, jagody, jabłka, gruszki, banany, brzoskwinie, mandarynki i winogrona. Sekretem udanego wypieku lub deseru z galaretką jest cierpliwość, ponieważ musi ona stężeć w lodówce do dwóch godzin. Martwisz się, że goście będą lada chwila, a galaretka nie zdąży stężeć? Przygotuj takie galaretki rano! To dużo ułatwi, a sztywną galaretkę pokroisz ekspresowo przy gościach. Zdarza się, że galaretka mimo wymaganego upływu czasu nadal nie jest gotowa. Spowodowane jest to złym doborem owoców. Do galaretki owocowej nie dodawaj świeżego kiwi, ananasa, papai i mango. Owoce te wyglądają bardzo dekoracyjnie, lecz zawierają w sobie enzymy, które rozkładają cząsteczki białek, przez co nie nadają się do łączenia z żelatyną.

Są jednak sposoby, które pozwolą wykorzystać te owoce i usunąć z nich enzymy.

  • Wrzuć owoce na krótką chwilę do gotującej się wody lub zblanszuj, czyli zalej wrzątkiem, a później lodowatą wodą.
  • Pamiętaj, że owoce nie powinny być wrzucane od razu do gorącej galaretki. Poczekaj na lekkie stężenie.
  • Do przygotowania galaretki użyj wody, w której wcześniej gotowała się papryczka chili. Zawarta w papryczce kapsaicyna zneutralizuje enzym.

Kultowy deser Ambrozja

Do kawy pasuje wiele ciast, nie tylko te z galaretką. Okazuje się, że największy okrzyk radości wywołuje pucharek z lodami, galaretką, owocami i bitą śmietaną, czyli Ambrozja. Przygotuj ulubione galaretki, minimum dwa kolory. Zalej wrzącą wodą w proporcjach, jakie podaje producent. Następnie wstaw do lodówki, aby stężały. Gotowe galaretki pokrój nożem na małe kwadraciki. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym, najlepiej sprawdzi się śmietana kremówka o dużej zawartości tłuszczu 30 lub 36%. Dno pucharków wyłóż pokrojoną galaretką, dodaj dwie kulki lodów, dalej znowu galaretka, lody i owoce. Całość udekoruj bitą śmietaną, a do deseru włóż rurkę wafelkową i polej wszystko czekoladą. Taki deser zauroczy gości i umili dalsze tematy do rozmów. Promocje na piękną zastawę i porcelanę na spotkania z najbliższymi znajdziesz w sklepie Duka.

Zobacz także: 

Kanapka w samolocie kosztowała 30 zł. Pasażer przeżył szok, kiedy zobaczył zamówione cudo >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Piankowa galaretka

Najprostszy deser na świecie, zrobi je nawet dziecko. Idealne orzeźwienie na...

Odsłon: 45

15 min
2
30 min
3
Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 120

15 min
7
Desery Ciasto z kakao i kawą

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto . Ciasto o smaku kakaowo - kaw...

Odsłon: 2097

>60 min
16

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

6
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9