Ciasta na Boże Narodzenie

Galaretki są łatwe w przygotowaniu i smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Sprawdź, jakie owoce znajdują się na czarnej liście i mogą utrudnić stężenie galaretki.

123RF/Picsel

Uniwersalność galaretki

Galaretka to produkt często wykorzystywany w deserach. Sprawdzi się w ciastach, tortach, sernikach na zimno, a także w pucharkach z lodami, owocami i bitą śmietaną.  Kolorowe desery bez wątpienia cieszą oko i przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale także dorosłym koneserom galaretki. Na rynku znajdziesz galaretkę w podstawowych sześciu kolorach fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa i czerwona. Czasami można trafić na galaretkę bezbarwną, która fenomenalnie wyeksponuje owoce, galaretkę różową niczym szlachetne rubiny czy turkusową, która przywoła wypoczynek na rajskiej plaży. Niepowtarzalny kolor galaretki pozwoli na przygotowanie niesamowitego deseru, który z pewnością zaskoczy domowników i gości, jak piankowe ciasto z galaretką, sernik na zimno, ptasie mleczko z galaretką, rolada z owocami, a także torcik morelowy bez pieczenia.

Banany, truskawki, a może mango?

Każdy może sam wymyślić swoje ulubione połączenie smakowe. Do galaretki szczególnie poleca się truskawki, maliny, poziomki, borówki, jagody, jabłka, gruszki, banany, brzoskwinie, mandarynki i winogrona. Sekretem udanego wypieku lub deseru z galaretką jest cierpliwość, ponieważ musi ona stężeć w lodówce do dwóch godzin. Martwisz się, że goście będą lada chwila, a galaretka nie zdąży stężeć? Przygotuj takie galaretki rano! To dużo ułatwi, a sztywną galaretkę pokroisz ekspresowo przy gościach. Zdarza się, że galaretka mimo wymaganego upływu czasu nadal nie jest gotowa. Spowodowane jest to złym doborem owoców. Do galaretki owocowej nie dodawaj świeżego kiwi, ananasa, papai i mango. Owoce te wyglądają bardzo dekoracyjnie, lecz zawierają w sobie enzymy, które rozkładają cząsteczki białek, przez co nie nadają się do łączenia z żelatyną.

Są jednak sposoby, które pozwolą wykorzystać te owoce i usunąć z nich enzymy.

  • Wrzuć owoce na krótką chwilę do gotującej się wody lub zblanszuj, czyli zalej wrzątkiem, a później lodowatą wodą.
  • Pamiętaj, że owoce nie powinny być wrzucane od razu do gorącej galaretki. Poczekaj na lekkie stężenie.
  • Do przygotowania galaretki użyj wody, w której wcześniej gotowała się papryczka chili. Zawarta w papryczce kapsaicyna zneutralizuje enzym.

Kultowy deser Ambrozja

Do kawy pasuje wiele ciast, nie tylko te z galaretką. Okazuje się, że największy okrzyk radości wywołuje pucharek z lodami, galaretką, owocami i bitą śmietaną, czyli Ambrozja. Przygotuj ulubione galaretki, minimum dwa kolory. Zalej wrzącą wodą w proporcjach, jakie podaje producent. Następnie wstaw do lodówki, aby stężały. Gotowe galaretki pokrój nożem na małe kwadraciki. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym, najlepiej sprawdzi się śmietana kremówka o dużej zawartości tłuszczu 30 lub 36%. Dno pucharków wyłóż pokrojoną galaretką, dodaj dwie kulki lodów, dalej znowu galaretka, lody i owoce. Całość udekoruj bitą śmietaną, a do deseru włóż rurkę wafelkową i polej wszystko czekoladą. Taki deser zauroczy gości i umili dalsze tematy do rozmów. Promocje na piękną zastawę i porcelanę na spotkania z najbliższymi znajdziesz w sklepie Duka.

Zobacz także: 

Kanapka w samolocie kosztowała 30 zł. Pasażer przeżył szok, kiedy zobaczył zamówione cudo >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
19
15 min
2
Ciasta Bardzo wilgotny piernik

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez piernika, jednak nie wszy...

Odsłon: 1834

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze sposoby na jajka. Przygotuj tak, by były zdrowe dla serca

Jajka to niewątpliwie jeden z najlepszych pokarmów, do jakich mamy dostęp. Są one nie tylko smaczne, ale również bardzo odżywcze i uniwersalne. Dla...

1
Informacje Aromatyczny dorsz po kaszubsku

Tradycją na stole wigilijnym jest ryba po grecku. Dziś zaproponujemy ten świąteczny szlagier w nowej aranżacji. Zapraszamy do świata pachnącego zar...

0
Informacje Wigilijna podróż w czasie. Tradycyjne potrawy z nutą nowoczesności

Wigilijna kolacja to wyjątkowo tradycyjny czas: zasiadamy przy stole o tej samej porze, zazwyczaj w stałym, rodzinnym gronie, rozmawiamy na podobne...

4
Informacje Święta z twistem – vege specjały, które przekonają nawet mięsożerców

W polskiej tradycji na stole wigilijnym z mięs pojawia się wyłącznie ryba. A gdyby tak przygotować święta całkowicie wegańskie? Nie tylko bez ryb,...

4