Konkurs: sałatki i surówki

Jakich owoców nie dodawać do galaretki?

Galaretki są łatwe w przygotowaniu i smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Sprawdź, jakie owoce znajdują się na czarnej liście i mogą utrudnić stężenie galaretki.

123RF/Picsel

Uniwersalność galaretki

Galaretka to produkt często wykorzystywany w deserach. Sprawdzi się w ciastach, tortach, sernikach na zimno, a także w pucharkach z lodami, owocami i bitą śmietaną.  Kolorowe desery bez wątpienia cieszą oko i przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale także dorosłym koneserom galaretki. Na rynku znajdziesz galaretkę w podstawowych sześciu kolorach fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa i czerwona. Czasami można trafić na galaretkę bezbarwną, która fenomenalnie wyeksponuje owoce, galaretkę różową niczym szlachetne rubiny czy turkusową, która przywoła wypoczynek na rajskiej plaży. Niepowtarzalny kolor galaretki pozwoli na przygotowanie niesamowitego deseru, który z pewnością zaskoczy domowników i gości, jak piankowe ciasto z galaretką, sernik na zimno, ptasie mleczko z galaretką, rolada z owocami, a także torcik morelowy bez pieczenia.

Banany, truskawki, a może mango?

Każdy może sam wymyślić swoje ulubione połączenie smakowe. Do galaretki szczególnie poleca się truskawki, maliny, poziomki, borówki, jagody, jabłka, gruszki, banany, brzoskwinie, mandarynki i winogrona. Sekretem udanego wypieku lub deseru z galaretką jest cierpliwość, ponieważ musi ona stężeć w lodówce do dwóch godzin. Martwisz się, że goście będą lada chwila, a galaretka nie zdąży stężeć? Przygotuj takie galaretki rano! To dużo ułatwi, a sztywną galaretkę pokroisz ekspresowo przy gościach. Zdarza się, że galaretka mimo wymaganego upływu czasu nadal nie jest gotowa. Spowodowane jest to złym doborem owoców. Do galaretki owocowej nie dodawaj świeżego kiwi, ananasa, papai i mango. Owoce te wyglądają bardzo dekoracyjnie, lecz zawierają w sobie enzymy, które rozkładają cząsteczki białek, przez co nie nadają się do łączenia z żelatyną.

Są jednak sposoby, które pozwolą wykorzystać te owoce i usunąć z nich enzymy.

  • Wrzuć owoce na krótką chwilę do gotującej się wody lub zblanszuj, czyli zalej wrzątkiem, a później lodowatą wodą.
  • Pamiętaj, że owoce nie powinny być wrzucane od razu do gorącej galaretki. Poczekaj na lekkie stężenie.
  • Do przygotowania galaretki użyj wody, w której wcześniej gotowała się papryczka chili. Zawarta w papryczce kapsaicyna zneutralizuje enzym.

Kultowy deser Ambrozja

Do kawy pasuje wiele ciast, nie tylko te z galaretką. Okazuje się, że największy okrzyk radości wywołuje pucharek z lodami, galaretką, owocami i bitą śmietaną, czyli Ambrozja. Przygotuj ulubione galaretki, minimum dwa kolory. Zalej wrzącą wodą w proporcjach, jakie podaje producent. Następnie wstaw do lodówki, aby stężały. Gotowe galaretki pokrój nożem na małe kwadraciki. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym, najlepiej sprawdzi się śmietana kremówka o dużej zawartości tłuszczu 30 lub 36%. Dno pucharków wyłóż pokrojoną galaretką, dodaj dwie kulki lodów, dalej znowu galaretka, lody i owoce. Całość udekoruj bitą śmietaną, a do deseru włóż rurkę wafelkową i polej wszystko czekoladą. Taki deser zauroczy gości i umili dalsze tematy do rozmów. Promocje na piękną zastawę i porcelanę na spotkania z najbliższymi znajdziesz w sklepie Duka.

Zobacz także: 

Kanapka w samolocie kosztowała 30 zł. Pasażer przeżył szok, kiedy zobaczył zamówione cudo >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Szybka pomidorowa na rosole

Królowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zosta...

Odsłon: 64

30 min
1
Desery Babka kawowa

Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...

Odsłon: 351

30 min
4
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Kapuściana kolorowa surówka

Polecam surówkę z kapusty mieszanej czyli białej i czerwonej z dodatkami. Sur...

Odsłon: 99

30 min
3
60 min
3
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka leśny mech

Polecam pyszną sałatkę warstwową nazwaną leśnym mchem. Sałatka bardzo smaczn...

Odsłon: 2375

>60 min
9
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka buraczana z kaszą i tuńczykiem

Smaczna, pożywna, fajnie się prezentuje na stole, ale też szybko znika z tale...

Odsłon: 110

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Najpopularniejsze przepisy czerwca

Przekonaj się, które dania okazały się najchętniej wyszukiwane na przełomie wiosny i lata. Oto 10 najpopularniejszych przepisów naszych użytkownikó...

0
Informacje Jak wykorzystać resztki mięsa z rosołu? Sposoby na tani i szybki obiad!

Zastanawiasz się, jak wykorzystać resztki mięsa z rosołu? Możliwości jest naprawdę dużo! Kotlety, pasty, pyzy czy sałatki to tylko kilka z wielu op...

0
Informacje Jak wykorzystać ciasto francuskie, które zalega ci w lodówce? Oto 6 niezawodnych pomysłów!

Ciasto francuskie to bardzo uniwersalny składnik, który doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Jak wykorzystać ci...

1
Informacje Jak upiec karkówkę? Te rady sprawią, że będzie miękka i soczysta

Karkówka to jedno z ulubionych mięsnych dań Polaków. Karczek może być przygotowywany na grillu, w marynacie lub bez. Świetnie będzie także smakować...

1