Galaretki są łatwe w przygotowaniu i smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Sprawdź, jakie owoce znajdują się na czarnej liście i mogą utrudnić stężenie galaretki.

123RF/Picsel

Uniwersalność galaretki

Galaretka to produkt często wykorzystywany w deserach. Sprawdzi się w ciastach, tortach, sernikach na zimno, a także w pucharkach z lodami, owocami i bitą śmietaną.  Kolorowe desery bez wątpienia cieszą oko i przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale także dorosłym koneserom galaretki. Na rynku znajdziesz galaretkę w podstawowych sześciu kolorach fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa i czerwona. Czasami można trafić na galaretkę bezbarwną, która fenomenalnie wyeksponuje owoce, galaretkę różową niczym szlachetne rubiny czy turkusową, która przywoła wypoczynek na rajskiej plaży. Niepowtarzalny kolor galaretki pozwoli na przygotowanie niesamowitego deseru, który z pewnością zaskoczy domowników i gości, jak piankowe ciasto z galaretką, sernik na zimno, ptasie mleczko z galaretką, rolada z owocami, a także torcik morelowy bez pieczenia.

Banany, truskawki, a może mango?

Każdy może sam wymyślić swoje ulubione połączenie smakowe. Do galaretki szczególnie poleca się truskawki, maliny, poziomki, borówki, jagody, jabłka, gruszki, banany, brzoskwinie, mandarynki i winogrona. Sekretem udanego wypieku lub deseru z galaretką jest cierpliwość, ponieważ musi ona stężeć w lodówce do dwóch godzin. Martwisz się, że goście będą lada chwila, a galaretka nie zdąży stężeć? Przygotuj takie galaretki rano! To dużo ułatwi, a sztywną galaretkę pokroisz ekspresowo przy gościach. Zdarza się, że galaretka mimo wymaganego upływu czasu nadal nie jest gotowa. Spowodowane jest to złym doborem owoców. Do galaretki owocowej nie dodawaj świeżego kiwi, ananasa, papai i mango. Owoce te wyglądają bardzo dekoracyjnie, lecz zawierają w sobie enzymy, które rozkładają cząsteczki białek, przez co nie nadają się do łączenia z żelatyną.

Są jednak sposoby, które pozwolą wykorzystać te owoce i usunąć z nich enzymy.

  • Wrzuć owoce na krótką chwilę do gotującej się wody lub zblanszuj, czyli zalej wrzątkiem, a później lodowatą wodą.
  • Pamiętaj, że owoce nie powinny być wrzucane od razu do gorącej galaretki. Poczekaj na lekkie stężenie.
  • Do przygotowania galaretki użyj wody, w której wcześniej gotowała się papryczka chili. Zawarta w papryczce kapsaicyna zneutralizuje enzym.

Kultowy deser Ambrozja

Do kawy pasuje wiele ciast, nie tylko te z galaretką. Okazuje się, że największy okrzyk radości wywołuje pucharek z lodami, galaretką, owocami i bitą śmietaną, czyli Ambrozja. Przygotuj ulubione galaretki, minimum dwa kolory. Zalej wrzącą wodą w proporcjach, jakie podaje producent. Następnie wstaw do lodówki, aby stężały. Gotowe galaretki pokrój nożem na małe kwadraciki. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym, najlepiej sprawdzi się śmietana kremówka o dużej zawartości tłuszczu 30 lub 36%. Dno pucharków wyłóż pokrojoną galaretką, dodaj dwie kulki lodów, dalej znowu galaretka, lody i owoce. Całość udekoruj bitą śmietaną, a do deseru włóż rurkę wafelkową i polej wszystko czekoladą. Taki deser zauroczy gości i umili dalsze tematy do rozmów. Promocje na piękną zastawę i porcelanę na spotkania z najbliższymi znajdziesz w sklepie Duka.

Zobacz także: 

Kanapka w samolocie kosztowała 30 zł. Pasażer przeżył szok, kiedy zobaczył zamówione cudo >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Dorsz z frytkownicy bez tłuszczowej

Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...

Odsłon: 2168

15 min
5
Ciasta Ciacho czekoladowo -bananowe

Ciacho mocno czekoladowe z bananami i kremem mascarpone smakuje jak murzynek....

Odsłon: 18970

15 min
30
Dania główne Kurczak w porach

Kurczak w porach zazwyczaj kojarzy się z delikatnym sosem śmietanowym i łagod...

Odsłon: 4350

30 min
5
Ciasta Kruche ciasto z bezą

Kruche ciasto z bezą i owocami to idealny deser na cieplejsze dni, kiedy za o...

Odsłon: 295

60 min
3