Do góry

Desery Przepis na:

Piankowe ciasto brzoskwiniowe.

Piankowe ciasto brzoskwiniowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 655

Dodano:

Odsłon: 795

Piankowe ciasto brzoskwiniowe, to pyszne ciacho na herbatnikach, z pianką śmietankową i musem brzoskwiniowym. Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Palce lizać! Polecam.

Składniki

  • MASA BRZOSKWINIOWA:
  • brzoskwinie z puszki odsączone (1 duża puszka)
  • galaretka brzoskwiniowa (1 op. = 75 g)
  • gorąca woda (1 szkl.)
  • żelatyna (1 łyżka)
  • MASA BIAŁA:
  • kremówka 30% dobrze schłodzona (200 ml.)
  • galaretka brzoskwiniowa (1 op. = 75 g)
  • gorąca woda (1 szkl.)
  • cukier puder (1 łyżka)
  • DODATKOWO:
  • czekolada gorzka (40 g)
  • herbatniki (26 szt.)
  • posypka czekoladowa (opcjonalnie)
  • *foremka z odpinaną opaską 28cm. x 18cm. x 7cm.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Piankowe ciasto brzoskwiniowe.

Przygotowanie

  1. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
    Drugą galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w gorącej wodzie z dodatkiem żelatyny i pozostawiamy do wystudzenia (pamiętajcie która galaretka jest z żelatyną, żeby Wam się nie pomyliły).
    Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej warstwę herbatników.

  2. Kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Dolewamy ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę. Masę przelewamy na dno herbatnikowe i wstawiamy foremkę do zamrażalnika na 10 min. żeby masa dobrze nam stężała.
    Po tym czasie na stężałą białą masę kładziemy warstwę herbatników.

  3. Brzoskwinie z puszki odsączamy z syropu i blendujemy na gładką masę. Stopniowo dolewamy ostudzoną galaretkę z żelatyną. Dobrze mieszamy i taki mus wstawiamy na chwilkę do lodówki lub zamrażalnika żeby masa brzoskwiniowa minimalnie zaczęła tężeć.
    Zimną i lekko tężejącą masę brzoskwiniową przelewamy na warstwę herbatników.
    Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc.
    Dekorujemy tartą czekoladą i posypujemy czekoladową posypką.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń