Spis treści:
- Czym jest majonez?
- Jakie składniki powinien mieć dobry majonez?
- Majonez – właściwości zdrowotne
- Czy warto jeść majonez?
- Kto nie powinien jeść majonezu?
- Czy warto kupować majonez light?
Czym jest majonez?
Majonez jest nieodłącznym elementem dań, kanapek czy sałatek. Stanowi również często bazę do wielu sosów. Podstawowe trzy składniki majonezu to olej roślinny, ocet, który obniża pH produktu i nadaje mu charakterystyczny smak oraz żółtka jaj, działające jako emulgator.
Z naukowego punktu widzenia majonez jest jedną z najstarszych emulsji znanych ludzkości. Pod nazwą emulsji rozumiana jest mieszanka dwóch substancji, z których jedna nie jest rozpuszczalna w drugiej. W przypadku majonezu jest to olej oraz żółtka, które mają w sobie m.in. wodę.

Jakie składniki powinien mieć dobry majonez?
Podstawowy skład majonezu, który będzie najlepszy i najbardziej naturalny, to:
- żółtka jaj,
- olej,
- musztarda,
- cukier,
- odrobina octu lub soku z cytryny.
Wybierając majonez, powinniśmy unikać obecności w składzie: konserwantów, soli wapniowo-disodowej EDTA, substancji zagęszczających, substancji stabilizujących, regulatorów kwasowości, barwników i aromatów.
Dobry majonez powinien obfitować w składniki odżywcze. Odpowiednio przygotowany i naturalny mieści w sobie dużo fosforu, cynku, białka, lecytyny, luteiny oraz błonnika. Oprócz tego zawiera również:
- obecne w oliwie nienasycone kwasy tłuszczowe,
- zawartą w jajku lecytynę,
- witaminę C, gdy używa się soku z cytryny do produkcji,
- witaminy A, D, E i K zawarte w jajkach,
- selen, zawarty w gorczycy wykorzystanej do produkcji musztardy.
Majonez - wartości odżywcze
Wartość odżywcza majonezu jest zależna od jego składu oraz od ilości użytego oleju. Jednak przyjmuje się, że 100 g majonezu dostarcza średnio:
- 2 g białka,
- 2 g węglowodanów,
- 70 g tłuszczu.
Majonez – kaloryczność
Osoby na diecie redukcyjnej zazwyczaj unikają spożywania tego sosu, ze względu na jego kaloryczność. Przyjmuje się, że w 100 g majonezu znajduje się prawie 700 kcal.
Majonez - właściwości zdrowotne
Majonez może również przysłużyć się naszemu zdrowiu, ponieważ dzięki niektórym składnikom, wpływa pozytywnie na nasz organizm. Oto główne właściwości zdrowotne majonezu:
- tłuszcze zawarte w sosie pomagają organizmowi lepiej wchłaniać substancje odżywcze.
- Majonez dostarcza organizmowi zdrowych tłuszczów. Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są nienasyconymi tłuszczami.
- Witamina E, zawarta w majonezie, chroni przed udarem mózgu. Co więcej, wpływa korzystnie na wygląd skóry i włosów.
- Obecna w składzie lecytyna ułatwia trawienie tłuszczów i pomaga w odbudowie naskórka.
- Majonez zawiera luteinę, która poprawia wzrok i chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem.

Fot. 123RF/Picsel
Czy warto jeść majonez?
Pomimo tego, że majonez jest wysokokaloryczny, nie warto z niego rezygnować. Zawiera on wiele witamin i ważnych składników odżywczych, a zatem jedzenie go w umiarkowanej ilości może przynieść wiele dobrego dla naszego organizmu. Oczywiście dotyczy to jedynie sosów, które mają naturalny skład, ponieważ dodawane barwniki oraz konserwanty obniżają wartość zdrowotną majonezu.
Kto nie powinien jeść majonezu?
Jednak, mimo swoich właściwości zdrowotnych, nie wszyscy mogą spożywać majonez lub powinni ograniczać go do minimum. Do tej grupy zaliczamy:
- osoby dbające o sylwetkę oraz będące na redukcji - codzienne spożywanie majonezu może prowadzić do przybrania na wadze, dlatego zawsze warto pamiętać o umiarze.
- Cukrzycy - spożywanie majonezu zwiększa cukier, ponieważ szacuje się, że kupowany majonez zawiera nawet około jednego grama cukru na łyżkę stołową.
- Osoby zmagające się ze zbyt wysokim cholesterolem - majonez ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, które powinny być ograniczone, ponieważ nadmierne spożycie tłuszczów nasyconych może zwiększać niektóre czynniki ryzyka chorób serca, w tym poziom cholesterolu LDL.
Czy warto kupować majonez light?
Szacuje się, że majonez tego typu zawiera około 40 proc. mniej tłuszczu niż tradycyjny majonez, ale jest pełen zagęszczających środków, takich jak substancja żelująca agar-agar, guma guar czy guma ksantynowa. Sprawia to, że smakiem i zapachem nie różni się dużo od klasycznego sosu, jednak zawiera barwniki i konserwanty. Wobec tego nie jest on w pełni lepszym wyborem, jeśli zależy nam nie tylko na kaloriach, ale i na naszym zdrowiu.
Domowy majonez - tak robiły go nasze babcie

Domowy majonez / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Przepyszna sałatka Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Przygotujesz ją w 10 minut! »
Co zamiast pieczywa? 5 zamienników chleba, które warto włączyć do diety »
Nowe wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D. Sprawdź, ile potrzebujesz »