Jakie właściwości ma złoty len i dlaczego warto włączyć go do diety?

Złoty len to jeden z najbardziej wartościowych darów matki natury. Jego spożywanie niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych, a także pozwala cieszyć się długotrwałą sytością po posiłku. Dowiedz się, jakie właściwości ma złoty len i dlaczego warto włączyć go do diety już dziś!

Prozdrowotne właściwości złotego lnu | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Złoty len to jedna z odmian siemienia lnianego. Można go spotkać w wielu krajach, w tym tych należących do Europy Środkowej. Dzięki wysokiej zawartości związków odżywczych i licznym właściwościom leczniczym był on wykorzystywany w medycynie naturalnej już od czasów starożytnych. Jakie własności wykazuje powyższa roślina i dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety? Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz poniżej! 

 Sprawdź także: Pożywne i zdrowe śniadanie dla zestresowanych i osłabionych. Jak zrobić budyń jaglany?

Czym jest złoty len? 

Jeśli zastanawiasz się, czym jest złoty len, wiedz, że jest on jednym z gatunków siemienia lnianego, który porasta m.in. niektóre regiony Polski. W porównaniu do swojego brązowego kuzyna charakteryzuje go nieco bardziej złocista barwa kwiatów i ciemniejszy odcień nasion. Na tle innych przedstawicieli rodziny lnowatych może on poszczycić się nieco wyższym stężeniem aminokwasów. Jego nasiona składają się w około 44% z oleju, w którym duży udział mają cenne kwasy tłuszczowe omega-3 

Oprócz wielu prozdrowotnych właściwości, o których przeczytasz w dalszej części tego artykułu, złoty len jest doskonałym dodatkiem do rozmaitych dań. Co ciekawe, ze względu na zawartość całego wachlarza dobroczynnych substancji jest on przez wiele osób nazywany istnym superfood. Dlaczego powinien on zagościć w twoim jadłospisie na dobre? 

Złoty len – wartości odżywcze 

Codzienną dietę dobrze jest uzupełnić o wysokiej jakości tłuszcze roślinne, dlatego warto sięgać właśnie po złoty len. Wartości odżywcze tego pokarmu są naprawdę imponujące. Jedna łyżeczka zawiera około 37 kcal, trzy gramy błonnika, trzy gramy tłuszczu, nieco ponad jeden gram białka oraz dwa gramy węglowodanów. Regularne dorzucanie powyższej objętości do twoich dań dostarczy ci sowitej ilości kwasów tłuszczowych omega-3, witamin z grupy B, a także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, manganu, miedzi oraz potasu. 

Jakie właściwości ma złoty len? 

Wysokie stężenie substancji odżywczych sprawia, że omawiany surowiec zyskuje mnóstwo prozdrowotnych własności. Jakie właściwości ma złoty len? Po pierwsze jest on jednym z najbogatszych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które sprzyjają zdrowiu układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Na prowadzenie wysuwa się tutaj kwas alfa-linolenowy (ALA), który stabilizuje glikemię po posiłkową i niweluje stan zapalny w organizmie.  

Warto pamiętać, że nasiona lnu zawierają znacznie więcej lignanów niż inne produkty roślinne. Ich antynowotworowe działanie polecane jest w szczególności kobietom po menopauzie, które są narażone na wyższe ryzyko rozwoju raka piersi. Co więcej, jego złota odmiana może poszczycić się sporą porcją witaminy E, która uważana jest za jeden z najsilniejszych antyoksydantów.  

Wśród korzystnych cech złotego lnu wymienia się jego pozytywny wpływ na stężenie cholesterolu HDL przy jednoczesnym spadku frakcji LDL i stężenia cholesterolu całkowitego. Jego dodatkowym atutem jest wysoka zawartość błonnika, która sprzyja utrzymaniu sytości, a także stabilizuje poziom glukozy we krwi. To właśnie dlatego sprawdzi się on jako uzupełnienie jadłospisu osób z zaburzeniami metabolicznymi, insulinoopornością oraz cukrzycą typu 2. 

Na co pomaga złoty len? 

Złoty len to surowiec, który od lat obecny jest w medycynie alternatywnej. Nic w tym dziwnego, ponieważ może on pochwalić się całym wachlarzem prozdrowotnych substancji. Na co pomaga złoty len? Przede wszystkim sprawdzi się on u osób borykających się z dyslipidemią. W ostatnim czasie wyniki twojego lipidogramu poleciały na łeb na szyję? W takim razie koniecznie włącz powyższy surowiec do swojego menu. 

Specjaliści rekomendują złotą odmianę siemienia lnianego osobom cierpiącym na choroby metaboliczne. Jako że jest ono źródłem licznych antyoksydantów pozytywnie wpływa on na wyciszenie dolegliwości pojawiających się wskutek chorób autoimmunologicznych. Warto także podkreślić, że złoty len polecany jest jako składnik diety stosowanej w profilaktyce chorób nowotworowych.  

Znajdujesz się w grupie osób, których dotykają dolegliwości żołądkowo-jelitowe? Wiedz, że w tym przypadku również z pomocą przyjdzie ci złoty len. Jest on doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który odżywia dobroczynne bakterie jelitowe i ułatwia wypróżnianie. 

Len złoty w ziarnach czy zmielony? 

Jaką formę wybrać – len złoty w ziarnach czy zmielony? Oba te warianty charakteryzują się tymi samymi właściwościami. Warto jednak pamiętać, że najwięcej własności leczniczych cechuje produkt o niższym stopniu przetworzenia. Mielenie sprzyja utlenianiu się niektórych witamin i mikroelementów. Ponadto wersja niepoddana temu procesowi odznacza się wyższym udziałem błonnika pokarmowego. Dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w nasiona i zmielenie ich tuż przed użyciem za pomocą blendera. 

Len złoty – przeciwwskazania 

Czy każdy może spożywać len złoty? Przeciwwskazaniem do jego włączenia do jadłospisu jest niedrożność jelit i uczulenie na len. Warto również zachować ostrożność w przypadku przyjmowania leków, ponieważ surowiec ten może zmniejszać wchłanianie związków aktywnych zawartych w farmaceutykach. Złotego lnu nie można łączyć przede wszystkim z aspiryną i medykamentami przeciwzakrzepowymi, ponieważ może on nasilać ich działanie. 

Napój ze złotego lnu 

Napój ze złotego lnu to doskonała opcja na szybkie dostarczenie sobie dawki substancji aktywnych. Aby go przygotować, wystarczy zalać zmielone nasiona ciepłą wodą i odczekać, aż puszczą one charakterystyczny kleik. Tak przyrządzona mikstura może być spożywana na ciepło lub po całkowitym ostygnięciu. 

Len złoty – zastosowanie w kuchni 

Jak można wykorzystać len złoty? Zastosowanie w kuchni tego surowca ma wiele odsłon. Po pierwsze można pić go jako odżywczy napar każdego ranka. W takim wariancie nie wymaga on nadmiernej obróbki termicznej poza namoczeniem jego nasion – całych lub zmielonych – w ciepłej wodzie. 

Jeśli nie wiesz, jak wykorzystać złotą wersję siemienia lnianego w swoim menu, wiedz, że jej ziarna posłużą ci jako zdrowe zwieńczenie kanapek i sałatek. Próbujesz swoich sił w wypieku chleba? W takim razie nic nie stoi na przeszkodzie, abyś dodał je także do ciasta. Złote siemię lniane można również użyć do ozdobienia pieczeni i pasztetów. 

Niewiele domorosłych kucharzy pamięta o tym, że mielony złoty len sprawdzi się do zagęszczania sosów i zup. Nie tylko zwiększy on ich gęstość, ale także wzbogaci je o dodatkowe substancje odżywcze. Jest on również uważany za wyśmienity zamiennik jajek, dlatego przyjdzie on z pomocą wszystkim tym, którzy mają na nie alergię. 

Zobacz także:

Jak zrobić pyszną jajecznicę? Poznaj niezawodny trik

Szczaw - co warto o nim wiedzieć?

Dodaj do herbaty lub rosołu. Leczy stany zapalne, koi nerwy, wspomaga trawienie i sen »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
15 min
2
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 362

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0