Spis treści:
- Jakie wartości odżywcze ma budyń jaglany?
- Jakie właściwości zdrowotne ma budyń jaglany?
- Budyń jaglany – przeciwwskazania
- Jak zrobić budyń jaglany?
- Z czym jeść budyń jaglany?
Z kaszy jaglanej można wyczarować wiele pysznych dań. Możesz podać ją z warzywami, przygotować z niej wegetariańskie kotlety, a także zrobić pyszny, kremowy deser. Budyń jaglany, bo właśnie o tej słodkości mowa, będzie nie tylko prawdziwym rarytasem dla kubków smakowych, ale i dostarczy ci mnóstwa witamin i minerałów. Dodatkowo taki podwieczorek lub drugie śniadanie na długo cię nasyci. W poniższym artykule opowiemy ci nieco więcej o dobroczynnych właściwościach zdrowotnych tego deseru oraz przedstawimy przepis na idealny budyń jaglany.
Sprawdź także: Deser na zdrowe jelita i niski cholesterol. Jak zrobić budyń owsiany?
Jakie wartości odżywcze ma budyń jaglany?
Bazą budyniu jaglanego jest oczywiście kasza jaglana. W jej składzie znajdziemy witaminę E, te z grupy B, a także minerały, takie jak: krzem, wapń, potas, magnez, cynk, żelazo i fosfor. Warto wspomnieć również o tym, że kasza jaglana działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Danie to jest raczej niskokaloryczne, a dodatkowo na długo cię nasyci, dzięki czemu będzie idealnym posiłkiem na diecie redukcyjnej. W porcji budyniu jaglanego, bez dodatków (60 g kaszy jaglanej oraz 220 ml mleka 1,5 proc.) będzie ok. 329 kcal.
Jakie właściwości zdrowotne ma budyń jaglany?
Budyń z kaszy jaglanej jest lekkostrawny, niskokaloryczny oraz nie zawiera glutenu, przez co będzie odpowiedni dla osób, które chorują na celiakię. Ponadto, jeżeli często borykasz się z problemami żołądkowymi, budyń z kaszy jaglanej będzie idealnym posiłkiem dla ciebie. W kaszy jaglanej jest również lecytyna, która ma działanie przeciwmiażdżycowe oraz przeciwzakrzepowe, ma również korzystny wpływ na pracę wątroby, a także pozytywnie oddziałuje na pracę układu nerwowego, wspierając pamięć i koncentrację. Kasza jaglana pomaga także obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi.
Kasza jaglana wpływa także na mocne i zdrowe kości, wszystko za sprawą sporej zawartości krzemu. Ma on również wpływ na stan skóry, a także kondycję włosów i paznokci. Pierwiastek ten ma również działanie pobudzające przemianę materii, dzięki czemu będzie wspierał proces odchudzania. Bogaty w minerały budyń jaglany pomoże również zapobiegać osteoporozie.
Dodatkowo kasza jaglana jest zasadotwórcza, dzięki czemu pomaga odkwasić organizm. Co ciekawe, jaglanka w formie budyniu może mieć także pozytywny wpływ na odświeżenie oddechu, ponieważ hamuje rozwój bakterii w jamie ustnej.
Budyń jaglany – przeciwwskazania
Chociaż kasza jaglana, a tym samym zrobiony z niej budyń, są bardzo zdrowe, nie wszyscy mogą zajadać się nią do woli. Ograniczyć powinny ją osoby, które cierpią na niedoczynność tarczycy, ponieważ zawiera tzw. substancje goitrogenne.
Kasza jaglana ma także dosyć wysoki indeks glikemiczny, dlatego ograniczyć powinny ją osoby chorujące na cukrzycę oraz insulinooporność. Ważne, by pamiętać, o tym, żeby kaszę jaglaną podawać wraz z dodatkiem białka oraz zdrowych tłuszczów, wówczas nie nastąpi tak gwałtowny wyrzut insuliny.
Jak zrobić budyń jaglany?
Budyń jaglany można przygotować na kilka sposobów. Jeżeli chcesz ograniczyć spożycie kalorii możesz ugotować go na wodzie. Jeżeli jednak chcesz uzyskać smak przypominający bardziej klasyczny deser, koniecznie przygotuj go na mleku. Dobrze sprawdzi się również napój roślinny, owsiany, migdałowy, ryżowy, kokosowy czy sojowy.
Do przygotowania jednej porcji, będziesz potrzebować: 65 g kaszy jaglanej, szklankę mleka, odrobinę soli, wybrany słodzik oraz ulubione dodatki, np. banan, truskawki i wiórki kokosowe.
Kaszę jaglaną należy dokładnie wypłukać w wodzie (najpierw zimnej, potem ciepłej), dzięki temu pozbędziesz się goryczki. Następnie przełóż ją do garnka, dolej mleko, dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu. W trakcje możesz dolać odrobinę wody. Kiedy kasza przestygnie zmiksuj ją na gładką masę, możesz dodać do niej banana oraz słodzik, np. łyżeczkę miodu, erytrytolu lub ksylitolu. Jeżeli masa jest za gęsta, dolej odrobinę mleka. Budyń przełóż do miseczki, udekoruj truskawkami i wiórkami kokosowymi.
Z czym jeść budyń jaglany?
Jakie dodatki najlepiej pasują do budyniu jaglanego? Wszystko zależy od twoich preferencji. Tak naprawdę możesz dodać do niego wszystkie owoce, banan, truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie czy gruszki. Świetnie smakować będzie również z prażonym jabłkiem i cynamonem.
Warto dorzucić do niego źródło zdrowych tłuszczów, np. orzechy czy pestki. Pysznie smakować będą migdały, orzechy włoskie, laskowe, pekany, wiórki kokosowe czy pistacje. Jeżeli lubisz czekoladowy smak, możesz dorzucić do niego kakao, a wierzch przyozdobić posiekaną kostką ulubionej czekolady. Jeżeli swoje słodkie posiłki lubisz przełamywać słonym smakiem, koniecznie podaj budyń jaglany z masłem orzechowym.
Deser warto również dosłodzić, świetnie sprawdzi się miód, syrop z agawy, syrop klonowy czy daktyle. Jeżeli chcesz, żeby twój deser miał mało kalorii, możesz wybrać ksylitol, stewię lub erytrytol.
Sprawdź, jakie przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy.
1. Orzechowo-bananowy budyń jaglany
Zobacz przepisOrzechowo-bananowy budyń jaglany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Budyń jaglany z musem malinowym
Zobacz przepisBudyń jaglany z musem malinowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Jagodowy budyń jaglany z kiwi
Zobacz przepisJagodowy budyń jaglany z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Budyń jaglany z truskawkami
Zobacz przepisBudyń jaglany z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kokosowy budyń jaglany
Zobacz przepisKokosowy budyń jaglany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Budyń jaglany z truskawkami
Zobacz przepisBudyń jaglany z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Morelowy budyń jaglany
Zobacz przepisMorelowy budyń jaglany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Śliwkowy budyń jaglany
Zobacz przepisŚliwkowy budyń jaglany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Czekoladowy budyń jaglany
Zobacz przepisCzekoladowy budyń jaglany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jak zrobić pyszną jajecznicę? Poznaj niezawodny trik
Szczaw - co warto o nim wiedzieć?
Dodaj do herbaty lub rosołu. Leczy stany zapalne, koi nerwy, wspomaga trawienie i sen »