Sprawdzone przepisy na karnawał

Nie wyobrażasz sobie dnia bez czegoś słodkiego? Alternatywą dla klasycznych deserów czy kupnych słodyczy może być pełnowartościowy, słodki i pyszny posiłek. Dobrym przykładem będzie zdrowy i kremowy budyń z kaszy jaglanej. Sprawdź, jakie ma właściwości, wartości odżywcze oraz jak zrobić budyń jaglany we własnej kuchni.

Jak zrobić zdrowy budyń z kaszy jaglanej? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Z kaszy jaglanej można wyczarować wiele pysznych dań. Możesz podać ją z warzywami, przygotować z niej wegetariańskie kotlety, a także zrobić pyszny, kremowy deser. Budyń jaglany, bo właśnie o tej słodkości mowa, będzie nie tylko prawdziwym rarytasem dla kubków smakowych, ale i dostarczy ci mnóstwa witamin i minerałów. Dodatkowo taki podwieczorek lub drugie śniadanie na długo cię nasyci. W poniższym artykule opowiemy ci nieco więcej o dobroczynnych właściwościach zdrowotnych tego deseru oraz przedstawimy przepis na idealny budyń jaglany. 

Sprawdź także: Deser na zdrowe jelita i niski cholesterol. Jak zrobić budyń owsiany?

Jakie wartości odżywcze ma budyń jaglany?

Bazą budyniu jaglanego jest oczywiście kasza jaglana. W jej składzie znajdziemy witaminę E, te z grupy B, a także minerały, takie jak: krzem, wapń, potas,  magnez, cynk, żelazo i fosfor. Warto wspomnieć również o tym, że kasza jaglana działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Danie to jest raczej niskokaloryczne, a dodatkowo na długo cię nasyci, dzięki czemu będzie idealnym posiłkiem na diecie redukcyjnej. W porcji budyniu jaglanego, bez dodatków (60 g kaszy jaglanej oraz 220 ml mleka 1,5 proc.) będzie ok. 329 kcal. 

Jakie właściwości zdrowotne ma budyń jaglany?

Budyń z kaszy jaglanej jest lekkostrawny, niskokaloryczny oraz nie zawiera glutenu, przez co będzie odpowiedni dla osób, które chorują na celiakię. Ponadto,  jeżeli często borykasz się z problemami żołądkowymi, budyń z kaszy jaglanej będzie idealnym posiłkiem dla ciebie. W kaszy jaglanej jest również lecytyna, która ma działanie przeciwmiażdżycowe oraz przeciwzakrzepowe, ma również korzystny wpływ na pracę wątroby, a także pozytywnie oddziałuje na pracę układu nerwowego, wspierając pamięć i koncentrację. Kasza jaglana pomaga także obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi. 

Kasza jaglana wpływa także na mocne i zdrowe kości, wszystko za sprawą sporej zawartości krzemu. Ma on również wpływ na stan skóry, a także kondycję włosów i paznokci. Pierwiastek ten ma również działanie pobudzające przemianę materii, dzięki czemu będzie wspierał proces odchudzania. Bogaty w minerały budyń jaglany pomoże również zapobiegać osteoporozie. 

Dodatkowo kasza jaglana jest zasadotwórcza, dzięki czemu pomaga odkwasić organizm. Co ciekawe, jaglanka w formie budyniu może mieć także pozytywny wpływ na odświeżenie oddechu, ponieważ hamuje rozwój bakterii w jamie ustnej. 

Budyń jaglany – przeciwwskazania 

Chociaż kasza jaglana, a tym samym zrobiony z niej budyń, są bardzo zdrowe, nie wszyscy mogą zajadać się nią do woli. Ograniczyć powinny ją osoby, które cierpią na niedoczynność tarczycy, ponieważ zawiera tzw. substancje goitrogenne. 

Kasza jaglana ma także dosyć wysoki indeks glikemiczny, dlatego ograniczyć powinny ją osoby chorujące na cukrzycę oraz insulinooporność. Ważne, by pamiętać, o tym, żeby kaszę jaglaną podawać wraz z dodatkiem białka oraz zdrowych tłuszczów, wówczas nie nastąpi tak gwałtowny wyrzut insuliny. 

Jak zrobić budyń jaglany?

Budyń jaglany można przygotować na kilka sposobów. Jeżeli chcesz ograniczyć spożycie kalorii możesz ugotować go na wodzie. Jeżeli jednak chcesz uzyskać smak przypominający bardziej klasyczny deser, koniecznie przygotuj go na mleku. Dobrze sprawdzi się również napój roślinny, owsiany, migdałowy, ryżowy, kokosowy czy sojowy. 

Do przygotowania jednej porcji, będziesz potrzebować: 65 g kaszy jaglanej, szklankę mleka, odrobinę soli, wybrany słodzik oraz ulubione dodatki, np. banan, truskawki i wiórki kokosowe. 

Kaszę jaglaną należy dokładnie wypłukać w wodzie (najpierw zimnej, potem ciepłej), dzięki temu pozbędziesz się goryczki. Następnie przełóż ją do garnka, dolej mleko, dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu. W trakcje możesz dolać odrobinę wody. Kiedy kasza przestygnie zmiksuj ją na gładką masę, możesz dodać do niej banana oraz słodzik, np. łyżeczkę miodu, erytrytolu lub ksylitolu. Jeżeli masa jest za gęsta, dolej odrobinę mleka. Budyń przełóż do miseczki, udekoruj truskawkami i wiórkami kokosowymi. 

    Z czym jeść budyń jaglany?

    Jakie dodatki najlepiej pasują do budyniu jaglanego? Wszystko zależy od twoich preferencji. Tak naprawdę możesz dodać do niego wszystkie owoce, banan, truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie czy gruszki. Świetnie smakować będzie również z prażonym jabłkiem i cynamonem. 

    Warto dorzucić do niego źródło zdrowych tłuszczów, np. orzechy czy pestki. Pysznie smakować będą migdały, orzechy włoskie, laskowe, pekany, wiórki kokosowe czy pistacje. Jeżeli lubisz czekoladowy smak, możesz dorzucić do niego kakao, a wierzch przyozdobić posiekaną kostką ulubionej czekolady. Jeżeli swoje słodkie posiłki lubisz przełamywać słonym smakiem, koniecznie podaj budyń jaglany z masłem orzechowym. 

    Deser warto również dosłodzić, świetnie sprawdzi się miód, syrop z agawy, syrop klonowy czy daktyle. Jeżeli chcesz, żeby twój deser miał mało kalorii, możesz wybrać ksylitol, stewię lub erytrytol. 

    Sprawdź, jakie przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy. 

    1. Orzechowo-bananowy budyń jaglany

     Orzechowo-bananowy budyń jaglany Zobacz przepis

    Orzechowo-bananowy budyń jaglany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Budyń jaglany z musem malinowym

     Budyń jaglany z musem malinowym Zobacz przepis

    Budyń jaglany z musem malinowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Jagodowy budyń jaglany z kiwi

     Jagodowy budyń jaglany z kiwi Zobacz przepis

    Jagodowy budyń jaglany z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Budyń jaglany z truskawkami

     Budyń jaglany z truskawkami Zobacz przepis

    Budyń jaglany z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Kokosowy budyń jaglany

     Kokosowy budyń jaglany Zobacz przepis

    Kokosowy budyń jaglany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Budyń jaglany z truskawkami

     Budyń jaglany z truskawkami Zobacz przepis

    Budyń jaglany z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    8. Morelowy budyń jaglany

     Morelowy budyń jaglany Zobacz przepis

    Morelowy budyń jaglany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    9. Śliwkowy budyń jaglany

     Śliwkowy budyń jaglany Zobacz przepis

    Śliwkowy budyń jaglany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    10. Czekoladowy budyń jaglany

     Czekoladowy budyń jaglany Zobacz przepis

    Czekoladowy budyń jaglany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

     

    Zobacz także:

    Jak zrobić pyszną jajecznicę? Poznaj niezawodny trik

    Szczaw - co warto o nim wiedzieć?

    Dodaj do herbaty lub rosołu. Leczy stany zapalne, koi nerwy, wspomaga trawienie i sen »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Ciasta Tybalt

    Tybalt to czekoladowe ciasto przełożone kremem budyniowym, zwieńczone aksamit...

    Odsłon: 2298

    60 min
    5
    Ciasta Ambasador

    Ciasto wyborne, które królowało na imprezach w nie jednym domu już od lat 60-...

    Odsłon: 6193

    60 min
    20
    Sałatki Surówka z kiszonej kapusty

    Surówka z kiszonej kapusty to w polskiej kuchni jeden z najpopularniejszych d...

    Odsłon: 9558

    15 min
    15
    Przekąski Rolki z tortilli

    Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...

    Odsłon: 7130

    15 min
    10

    Polecane artykuły

    Informacje Jest lekkostrawny, bogaty w witaminę D, potas i cynk. Jak przygotować kuskus kukurydziany?

    Kuskus kukurydziany to lekki, bezglutenowy produkt, który zyskuje coraz większą popularność na naszych stołach. Bogaty w witaminę D, potas i cynk w...

    0
    Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

    Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

    3
    Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

    Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

    19
    Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

    Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

    5