Dania jednogarnkowe

Siemię lniane to niedoceniany produkt o zaskakujących właściwościach zdrowotnych. Włączenie go do codziennej diety może przynieść nam same korzyści. Tylko jak to zrobić? Kiedy najlepiej pić siemię lniane, wieczorem, a może rano?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Siemię lniane zdecydowanie wyróżnia się na tle innych nasion. Wszystko to za sprawą zawartych w nim kwasów tłuszczowych, witamin oraz składników odżywczych. To właśnie one sprawiają, że zaledwie dwie lub trzy łyżki siemienia dziennie wystarczą, aby nasz organizm zaczął lepiej funkcjonować.

Sprawdź także: Ten napój oczyszcza jelita z toksyn. Pij rano, szybko dostrzeżesz efekty

Dlaczego warto jeść siemię lniane?

Te niepozorne ziarenka stanowią cenne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, dzięki którym obniżamy poziom złego cholesterolu, a podnosimy wskaźnik tego dobrego. W ten sposób możemy znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz zawałów serca. Istnieją badania, wskazujące, że nienasycone kwasy tłuszczowe mają właściwości przeciwnowotworowe oraz spowalniają starzenie się komórek naszego ciała.

Jednak zawartość omega-3 to nie jedyna zaleta ziaren lnu. Wytwarzane przez nie substancje śluzowe i oleiste doskonale nawilżają śluzówkę dróg oddechowych oraz osłaniają ściany przewodu pokarmowego. W związku z tym ich spożywanie szczególnie zaleca się osobom cierpiącym na chorobę wrzodową lub uciążliwy, suchy kaszel.

Osoby, które włączyły siemię lniane do swojej diety, zwracają uwagę na jego odchudzające właściwości. Jak się okazuje, spożywanie nawet niedużej ilości tych magicznych ziarenek może pomóc nam zrzucić zbędne kilogramy. Wszystko to za sprawą zawartego w nich błonnika, który zapewnia prawidłową perystaltykę jelit. Ziarna lnu wywołują w nas wrażenie sytości, przez co zmniejsza się prawdopodobieństwo, że będziemy podjadać między posiłkami.

Kiedy pić siemię lniane? 

Siemie lniane ma wiele cennych właściwości odżywczych, między innymi działa kojąco na żołądek, m.in. łagodząc objawy refluksu, pomaga w dbaniu o piękną cerę i włosy, a także jest skutecznym środkiem na zaparcia.

O jakiej porze dnia najlepiej pić siemię lniane? Najkorzystniej wpłynie na zdrowie, kiedy spożyjemy je na czczo, a może wraz z posiłkiem lub wieczorem? Pora, o jakiej spożyjemy siemię lniane, nie jest tak istotna, jak to, w jaki sposób je przygotujemy. Warto pamiętać, że nie należy pić mielonego siemienia lnianego. Można zalać nasiona ciepłą wodą, zostawić na całą noc, by rano spożyć taki napój jeszcze przed śniadaniem. Jeśli zapomniałeś o przygotowaniu kleiku z siemienia lnianego wieczorem, równie dobrze możesz zrobić to o poranku, wystarczy, że dwie lub trzy łyżki nasion zalejesz wrzątkiem. Warto włączyć również siemię do codziennej diety i dorzucać je do ulubionych przepisów, np. owsianek, domowego pieczywa lub wypieków. 

Siemię lniane w codziennym jadłospisie

Sposobów na jedzenie ziarenek lnu jest bardzo wiele. Popularną formą jest mielenie ich i dodawanie do różnych posiłków, takich jak owsianki, jogurty lub sałatki. Ponieważ związki w nich zawarte bardzo szybko się utleniają, warto poświęcić kilka chwil na własnoręczne zmielenie siemienia np. w młynku do kawy. W ten sposób mamy pewność, iż czerpiemy z niego wszystko to, co najlepsze.
Jeśli chcesz włączyć siemię lniane do swojego codziennego jadłospisu, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Wegetariańskie nuggetsy

 Wegetariańskie nuggetsy Zobacz przepis

Wegetariańskie nuggetsy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pełnoziarniste bajgle miodowe

 Pełnoziarniste bajgle miodowe Zobacz przepis

Pełnoziarniste bajgle miodowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Chleb gryczany z siemieniem lnianym

 Chleb gryczany z siemieniem lnianym Zobacz przepis

Chleb gryczany z siemieniem lnianym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Krakersy z siemieniem lnianym

 Krakersy z siemieniem lnianym Zobacz przepis

Krakersy z siemieniem lnianym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Koktajl ananasowy z siemieniem lnianym

 Koktajl ananasowy z siemieniem lnianym Zobacz przepis

Koktajl ananasowy z siemieniem lnianym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pieczone wegańskie kotleciki z tofu i siemieniem lnianym

 Pieczone wegańskie kotleciki z tofu i siemieniem lnianym Zobacz przepis

Pieczone wegańskie kotleciki z tofu, słonecznikiem łuskanym, siemię lnianym i ziołami prowansalskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Koktajl z siemieniem lnianym

 Koktajl z siemieniem lnianym Zobacz przepis

Koktajl z siemieniem lnianym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Grahamki z siemieniem lnianym

 Grahamki z siemieniem lnianym Zobacz przepis

Pieczywo z siemieniem lnianym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Chleb lniany z oliwkami i papryką

 Chleb lniany z oliwkami i papryką Zobacz przepis

Chleb lniany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Anna Hutek

Zobacz także:

Co zrobić z olejem po smażeniu? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1087

30 min
8
15 min
22
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 164

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8