Spis treści:
- Czerwona cebula - składniki odżywcze i witaminy
- Jakie właściwości zdrowotne ma czerwona cebula?
- Czy warto jeść czerwoną cebulę?
- Jak wykorzystać czerwoną cebulę w kuchni?
Cebula to jedno z ulubionych warzyw w polskiej kuchni. Dodaje smaku zupom, zagęszcza sosy, a na kanapkach przyjemnie chrupie. Zastanawiasz się, czy warto jeść czerwoną cebulę, a nie tylko popularną złotą czy białą odmianę? Nie masz pomysłu, jak wykorzystać w kuchni to warzywo? Odkryj pyszne przepisy z czerwoną cebulą w roli głównej, które wypróbowali nasi użytkownicy.
Sprawdź także: Nazywany jest „królem przypraw”. Smocze ziele nie pasuje tylko do deserów

Czerwona cebula - składniki odżywcze i witaminy
Czerwona cebula to skarbnica błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy, które pomagają w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Do składników odżywczych czerwonej cebuli zaliczyć można też fruktany, które uznaje się za naturalny prebiotyk oraz adenozynę, która ma pozytywny wpływ na układ krążenia.
W 100 gramach warzywa kryje się ok. 40 kcal, ale również masa witamin i minerałów. To źródło m.in. witaminy A, C, E i K oraz tych z grupy B, a także mikroelementów, takich jak siarka, magnez, cynk, potas, żelazo, wapń i krzem.
Jakie właściwości zdrowotne ma czerwona cebula?
Ze względu na bogactwo składników odżywczych, regularne spożywanie warzywa może wpłynąć korzystnie na cały organizm. Jakie właściwości ma czerwona cebula? Przede wszystkim, jako źródło mocnych antyoksydantów, świetnie chroni przed chorobami - nowotworami, zawałami serca, miażdżycą czy cukrzycą. Co więcej, opóźnia procesy starzenia się komórek wywołane stresem oksydacyjnym.
Dzięki zawartości błonnika pokarmowego i fruktanów nie tylko obniża cholesterol, ale również przyspiesza przemianę materii, usprawnia perystaltykę jelit i wzmacnia mikroflorę jelitową. Wskazana jest jako dodatek do ciężkostrawnych dań, aby ułatwić proces trawienia.
Warzywo to także znany domowy specyfik na przeziębienia i spadek odporności - również czerwona cebula, nie tylko ta biała czy złota, nazywana jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ wpływa korzystnie na układ immunologiczny. Składniki odżywcze czerwonej cebuli rozrzedzają krew, zapobiegając sklejaniu się płytek krwi i powstawaniu niebezpiecznych zakrzepów.
Sprawdź także: Jak zrobić konfiturę z czerwonej cebuli?
Czy warto jeść czerwoną cebulę?
Wiele osób w sklepie sięga po najpopularniejszą, białą lub złotą, cebulę. To w końcu bardzo znany produkt, uniwersalny w kuchni i od lat używany choćby do niedzielnego rosołu. Właściwości czerwonej odmiany tego warzywa powinny jednak przekonać wszystkich niezdecydowanych do podjęcia kulinarnej próby. Czy warto jeść czerwoną cebulę? Oczywiście, bo działa pozytywnie na organizm - to naturalny antybiotyk i prebiotyk, który wspiera odporność, reguluje działanie układu pokarmowego i dba o dobre krążenie krwi.
Pamiętaj jednak, że jak w przypadku wielu produktów spożywczych, ten również ma przeciwwskazania. Czerwona cebula nie jest zalecana osobom z chorobami wątroby, woreczka żółciowego, nerek oraz z niewydolnością serca. Szczególną ostrożność powinny natomiast zachować osoby z wrażliwymi jelitami, ponieważ warzywo, podane w większych porcjach, może u nich spowodować wzdęcia, a nawet biegunkę.
Jak wykorzystać czerwoną cebulę w kuchni?
Czerwona cebula może bardzo pozytywnie oddziaływać na ludzki organizm. Warto jednak też pamiętać, że to po prostu pyszny składnik, który nada się do wielu potraw. W porównaniu z białą odmianą ma łagodniejszy, nieco słodkawy, smak. Dzięki zawartości olejków eterycznych wciąż pozostaje lekko pikantna. Doskonale wydobywa także słodki aromat z innych produktów, dlatego wspaniale nada się do słodko-kwaśnych i subtelnych kompozycji.
Jak wykorzystać czerwoną cebulę w kuchni? Możesz podać ją na surowo, do kanapek i sałatek - będzie przyjemnie chrupiąca, świeża i bardzo zdrowa. Po obróbce termicznej też będzie rewelacyjnym składnikiem - w takiej formie użyj jej do sosów (dobrze je zagęści), zup, mięs czy warzyw.
Fanom przetworów przypadnie do gustu przepis na kiszoną czerwoną cebulę czy leczniczy macerat. Zainspiruj się recepturami, które przetestowali nasi użytkownicy:
1. Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kremowy serek z roszponką, czerwoną cebulą i cayenne, do chleba

Kremowy serek z czerwoną cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Sałatka śledziowa z marynowaną papryką i czerwoną cebulą

Sałatka z czerwoną cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kaczka pieczona z porzeczkami i czerwoną cebulą

Kaczka pieczona z porzeczkami i czerwoną cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Marynowana czerwona cebula

Marynowana czerwona cebula / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Śledzie w czerwonej cebuli

Śledzie w czerwonej cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli
Chutney z czerwonej cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Surówka z białej rzodkwi z czerwoną cebulą i papryką pepperoni

Surówka z czerwoną cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: wszystkoojedzeniu.pl, bonavita.pl, cefarm24.pl, opracowanie własne
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Ciasto "styropian". Internet oszalał na punkcie serników bez sera »
Ustalono, ile kroków dziennie robić, żeby chudnąć. Mniej niż myślisz »
Ogórki małosolne - przepis babci. Ile soli powinniśmy do nich dodać? »