Dania jednogarnkowe

Choć jest znaną przyprawą w kuchni wielu europejskich państw, niewiele osób wie, jakie właściwości lecznicze ma estragon. Tymczasem roślina poprawia trawienie, działa moczopędnie i przeciwnowotworowo. Warto poznać jej zastosowanie i najlepsze dania, do których można ją wykorzystać.

Zastosowanie estragonu w kuchni jest szerokie. Najlepiej sprawdzą się młode liście | Fot. Canva Pro // Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Przyprawy to nieodłączny element w kuchni - dodają daniu smaku i wyrazistości. Wiele z nich, w tym estragon, mają jednak też prozdrowotne właściwości. Wspomniane zioło zredukuje przykre objawy przeciążenia żołądka, oczyści organizm ze szkodliwych substancji i wesprze podczas infekcji. Dowiedz się, co przyprawia się estragonem i do jakich dań najlepiej pasuje.

Sprawdź także: Co zamiast bułki tartej do fasolki szparagowej? Z tym dodatkiem to poezja smaku

Co to jest estragon?

Estragon to roślina z rodziny astrowatych, która nazywana jest także smoczym lub wężowym zielem czy bylicą dragankiem. Określenie najprawdopodobniej wywodzi się z jej „wijącego się” kształtu albo zastosowania - kiedyś używano jej po ukąszeniach węży. Uprawiana głównie w Europie (Hiszpanii, Włoszech, Francji), Azji i Ameryce Południowej. Ze względu na liczne właściwości estragon hodowany jest zarówno na przyprawę kuchenną, jak i do celów leczniczych. 

W Europie estragon określa się mianem „króla przypraw” - jego zielone i lancetowate, podłużne liście są bogate w wiele składników odżywczych, a kucharze doceniają smak i uniwersalność zioła. Do gotowania używa się zarówno świeżej, jak i suszonej rośliny.

Należy pamiętać, że spożywanie estragonu jest bezpieczne dla wszystkich oprócz przyszłych mam - w czasie ciąży może doprowadzić do zaburzeń krzepnięcia krwi, a w konsekwencji przedłużyć krwawienie w czasie porodu.

Jakie właściwości lecznicze ma estragon?

Choć najwięcej osób estragon kojarzy wyłącznie z gotowaniem, warto wiedzieć, że roślinę używa się również w celach zdrowotnych. Smocze zioło zawiera m.in. olejki eteryczne, fitosterole czy flawonoidy, które korzystnie oddziałują na organizm. 

Jakie właściwości lecznicze ma estragon?

  • Usprawnia procesy trawienne, łagodzi stany zapalne żołądka, objawy choroby wrzodowej i poprawia apetyt,

  • działa przeciwbakteryjnie, przeciwpasożytniczo, przeciwzapalnie, żółciopędnie i rozkurczowo,

  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego, oczyszczając organizm z zalegających szkodliwych substancji,

  • wspiera podczas infekcji - wzmacnia odporność, charakteryzuje się działaniem wykrztuśnym, dostarcza witamin (A, C),

  • dostarcza organizmowi sporą dawkę antyoksydantów, które zwalczają działanie wolnych rodników, spowalniają starzenie się organizmu i działają antynowotworowo,

  • uzupełnia niedobory minerałów: magnezu, potasu, żelaza czy cynku,

  • uspokaja, odpręża i ułatwia zasypianie.

Co przyprawia się estragonem?

Zastosowanie estragonu w kuchni jest dość szerokie. Liście rośliny, stosowane podczas gotowania, cechują się korzenno-ziołowym smakiem i ze względu na ich moc, powinno się je dozować. Co przyprawia się estragonem?

To świetny dodatek do ryb, owoców morza, dań mięsnych (drobiowych, wieprzowych czy jagnięcych), zup i kremów, ale również duszonych warzyw (np. pomidorów i cukinii), ziemniaków i grzybów. Liście estragonu dodaje się także do omletów, podczas kwaszenia kapusty i ogórków czy podczas robienia domowej musztardy albo majonezu. Są częstą przyprawą podczas przyrządzania duxelle, czyli francuskiej bazy grzybowej do sosów.

W celach prozdrowotnych najczęściej jednak przygotowuje się napar, nalewkę lub ocet. Zioło dodaje się też do ciężkostrawnych posiłków, aby ułatwić i przyspieszyć trawienie. 

Zastosowanie estragonu w kuchni

Estragon ma lekko gorzki, nieco przypominający anyż, smak. Warto pamiętać, że w kuchni najlepiej sprawdzą się młode liście - te są jeszcze pełne przyjemnego aromatu. Im starsze zioło, tym bardziej gorzki posmak. Nie można ich również używać w zbyt dużej ilości oraz gotować przez długi czas - potrawa nabierze zbyt intensywnego smaku.

Wiesz już, co przyprawia się estragonem. Odkryj najlepsze przepisy z jego wykorzystaniem, które przetestowali nasi użytkownicy:

1. Pstrąg pieczony w estragonie

 Pstrąg pieczony w estragonie Zobacz przepis

Pstrąg pieczony w estragonie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kurczak w marchewce z estragonem

 Kurczak w marchewce z estragonem Zobacz przepis

Kurczak z estragonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pieczeń cielęca w estragonie

 Pieczeń cielęca w estragonie Zobacz przepis

Pieczeń cielęca w estragonie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kozi twarożek z estragonem

 Kozi twarożek z estragonem Zobacz przepis

Kozi twarożek z estragonem, kminkiem i szczypiorkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Udko z bażanta marynowane w tymianku z estragonem

 Udko z bażanta marynowane w tymianku z estragonem Zobacz przepis

Co przyprawia się estragonem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zupa krem z pieczonych buraków z estragonem

 Zupa krem z pieczonych buraków z estragonem Zobacz przepis

Zupa krem z pieczonych buraków z estragonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Papryka z estragonem po węgiersku

 Papryka z estragonem po węgiersku Zobacz przepis

Warzywa z estragonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Źródło: izielnik.pl, medonet.pl, akademiadietetyki.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Sekret mieszkańców włoskiego Pioppi. Ta dieta wydłuża życie o 10 lat »

Pijesz kawę z mlekiem w ciągu dnia? Lekarka: to droga do insulinooporności i tycia »

Zjawiskowy deser z malinami Anny Starmach. Zrobisz go błyskawicznie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1083

30 min
8
15 min
21
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 164

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8