Spis treści:
- Co to jest estragon?
- Jakie właściwości lecznicze ma estragon?
- Co przyprawia się estragonem?
- Zastosowanie estragonu w kuchni
Przyprawy to nieodłączny element w kuchni - dodają daniu smaku i wyrazistości. Wiele z nich, w tym estragon, mają jednak też prozdrowotne właściwości. Wspomniane zioło zredukuje przykre objawy przeciążenia żołądka, oczyści organizm ze szkodliwych substancji i wesprze podczas infekcji. Dowiedz się, co przyprawia się estragonem i do jakich dań najlepiej pasuje.
Sprawdź także: Co zamiast bułki tartej do fasolki szparagowej? Z tym dodatkiem to poezja smaku
Co to jest estragon?
Estragon to roślina z rodziny astrowatych, która nazywana jest także smoczym lub wężowym zielem czy bylicą dragankiem. Określenie najprawdopodobniej wywodzi się z jej „wijącego się” kształtu albo zastosowania - kiedyś używano jej po ukąszeniach węży. Uprawiana głównie w Europie (Hiszpanii, Włoszech, Francji), Azji i Ameryce Południowej. Ze względu na liczne właściwości estragon hodowany jest zarówno na przyprawę kuchenną, jak i do celów leczniczych.
W Europie estragon określa się mianem „króla przypraw” - jego zielone i lancetowate, podłużne liście są bogate w wiele składników odżywczych, a kucharze doceniają smak i uniwersalność zioła. Do gotowania używa się zarówno świeżej, jak i suszonej rośliny.
Należy pamiętać, że spożywanie estragonu jest bezpieczne dla wszystkich oprócz przyszłych mam - w czasie ciąży może doprowadzić do zaburzeń krzepnięcia krwi, a w konsekwencji przedłużyć krwawienie w czasie porodu.
Jakie właściwości lecznicze ma estragon?
Choć najwięcej osób estragon kojarzy wyłącznie z gotowaniem, warto wiedzieć, że roślinę używa się również w celach zdrowotnych. Smocze zioło zawiera m.in. olejki eteryczne, fitosterole czy flawonoidy, które korzystnie oddziałują na organizm.
Jakie właściwości lecznicze ma estragon?
- Usprawnia procesy trawienne, łagodzi stany zapalne żołądka, objawy choroby wrzodowej i poprawia apetyt,
- działa przeciwbakteryjnie, przeciwpasożytniczo, przeciwzapalnie, żółciopędnie i rozkurczowo,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego, oczyszczając organizm z zalegających szkodliwych substancji,
- wspiera podczas infekcji - wzmacnia odporność, charakteryzuje się działaniem wykrztuśnym, dostarcza witamin (A, C),
- dostarcza organizmowi sporą dawkę antyoksydantów, które zwalczają działanie wolnych rodników, spowalniają starzenie się organizmu i działają antynowotworowo,
- uzupełnia niedobory minerałów: magnezu, potasu, żelaza czy cynku,
- uspokaja, odpręża i ułatwia zasypianie.
Co przyprawia się estragonem?
Zastosowanie estragonu w kuchni jest dość szerokie. Liście rośliny, stosowane podczas gotowania, cechują się korzenno-ziołowym smakiem i ze względu na ich moc, powinno się je dozować. Co przyprawia się estragonem?
To świetny dodatek do ryb, owoców morza, dań mięsnych (drobiowych, wieprzowych czy jagnięcych), zup i kremów, ale również duszonych warzyw (np. pomidorów i cukinii), ziemniaków i grzybów. Liście estragonu dodaje się także do omletów, podczas kwaszenia kapusty i ogórków czy podczas robienia domowej musztardy albo majonezu. Są częstą przyprawą podczas przyrządzania duxelle, czyli francuskiej bazy grzybowej do sosów.
W celach prozdrowotnych najczęściej jednak przygotowuje się napar, nalewkę lub ocet. Zioło dodaje się też do ciężkostrawnych posiłków, aby ułatwić i przyspieszyć trawienie.
Zastosowanie estragonu w kuchni
Estragon ma lekko gorzki, nieco przypominający anyż, smak. Warto pamiętać, że w kuchni najlepiej sprawdzą się młode liście - te są jeszcze pełne przyjemnego aromatu. Im starsze zioło, tym bardziej gorzki posmak. Nie można ich również używać w zbyt dużej ilości oraz gotować przez długi czas - potrawa nabierze zbyt intensywnego smaku.
Wiesz już, co przyprawia się estragonem. Odkryj najlepsze przepisy z jego wykorzystaniem, które przetestowali nasi użytkownicy:
1. Pstrąg pieczony w estragonie
Zobacz przepisPstrąg pieczony w estragonie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kurczak w marchewce z estragonem
Zobacz przepisKurczak z estragonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pieczeń cielęca w estragonie
Zobacz przepisPieczeń cielęca w estragonie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kozi twarożek z estragonem
Zobacz przepisKozi twarożek z estragonem, kminkiem i szczypiorkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Udko z bażanta marynowane w tymianku z estragonem
Zobacz przepisCo przyprawia się estragonem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Zupa krem z pieczonych buraków z estragonem
Zobacz przepisZupa krem z pieczonych buraków z estragonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Papryka z estragonem po węgiersku
Zobacz przepisWarzywa z estragonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: izielnik.pl, medonet.pl, akademiadietetyki.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Sekret mieszkańców włoskiego Pioppi. Ta dieta wydłuża życie o 10 lat »
Pijesz kawę z mlekiem w ciągu dnia? Lekarka: to droga do insulinooporności i tycia »
Zjawiskowy deser z malinami Anny Starmach. Zrobisz go błyskawicznie »