Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie wykwintne, bardzo smaczne, wyszukane.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 426
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 208
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 126
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 87
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2733
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 426
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 208
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 126
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 87
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2733
Składniki
Udka z bażanta luzujemy z części kości, pozostawiając kość tak zwanej pałki. Opalamy palnikiem pozostałości z pierza.
Następnie w moździerzu przygotowujemy marynatę z listków tymianku i rozmarynu, siekanego czosnku, soli, pieprzu i odrobiny oleju i w tak przygotowanej marynacie zostawiamy udka na 24 godziny w lodówce.
Po upływie 24 godzin zamarynowane udka obsmażamy na tłuszczu z gęsi na złoty kolor, po czym podlewamy nalewką z żurawiny i po odparowaniu alkoholu podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu aż mięso zmięknie (ok 2 godziny). Wywar z duszonego bażanta redukujemy, z czego powstanie nam sos o intensywny smaku (mięso zostawiamy w sosie).
W między czasie obgotowujemy kapustę kiszoną z zielem angielskim i liściem laurowym, dodajemy pokrojony w paski i podsmażony na smalcu z gęsi boczek, suszony majeranek i doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Kapustę z boczkiem podsmażamy dodając odrobinę mąki pszennej do zagęszczenia. Taką duszona kapustę podajemy z udkami z bażanta.