Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie wykwintne, bardzo smaczne, wyszukane.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 114
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 200
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 384
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 114
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 200
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 384
Składniki
Udka z bażanta luzujemy z części kości, pozostawiając kość tak zwanej pałki. Opalamy palnikiem pozostałości z pierza.
Następnie w moździerzu przygotowujemy marynatę z listków tymianku i rozmarynu, siekanego czosnku, soli, pieprzu i odrobiny oleju i w tak przygotowanej marynacie zostawiamy udka na 24 godziny w lodówce.
Po upływie 24 godzin zamarynowane udka obsmażamy na tłuszczu z gęsi na złoty kolor, po czym podlewamy nalewką z żurawiny i po odparowaniu alkoholu podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu aż mięso zmięknie (ok 2 godziny). Wywar z duszonego bażanta redukujemy, z czego powstanie nam sos o intensywny smaku (mięso zostawiamy w sosie).
W między czasie obgotowujemy kapustę kiszoną z zielem angielskim i liściem laurowym, dodajemy pokrojony w paski i podsmażony na smalcu z gęsi boczek, suszony majeranek i doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Kapustę z boczkiem podsmażamy dodając odrobinę mąki pszennej do zagęszczenia. Taką duszona kapustę podajemy z udkami z bażanta.