Spis treści:
Choć starasz się jeść zdrowo, nie zawsze masz pełną wiedzę na temat tego, co spożywasz. Dopóki nie hodujesz własnego warzywniaka, wszystko zależy od dostawców owoców i warzyw. Pojawił się raport o zanieczyszczeniu gleby, wskazujący poziom szkodliwych pierwiastków w jadalnych produktach spożywczych. Wynik wypada szczególnie niekorzystnie w południowej Polsce.
Sprawdź także: Jedno z najzdrowszych warzyw na świecie - reguluje cukier, korzystnie wpływa na serce

Raport o zanieczyszczeniu gleby
Stężenie szkodliwych dla zdrowia pierwiastków w owocach i warzywach badali naukowcy z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie - prof. Agnieszka Gruszecka-Kosowska i Agata Wódkowska. Na podstawie zgromadzonych danych zespół analizował ryzyko konsekwencji zdrowotnych dla Polaków.
Według dostępnych badań największe zanieczyszczenie gleby stwierdzono w południowej i zachodniej Polsce. Jest to związane z przemysłowym charakterem regionów - od wielu lat działają tam kopalnie i huty. W związku z tym w ziemi gromadzą się takie szkodliwe substancje jak ołów, miedź, arsen, kadm i cynk.
Pierwiastki w glebie a owoce i warzywa
Raport jest niepokojący - to w roślinach w południowych i zachodnich regionach Polski odnotowano najwyższe stężenie szkodliwych pierwiastków. Zagrożenie obejmuje województwa: śląskie, dolnośląskie, małopolskie, opolskie, ale również lubelskie. W warzywach wykryto zbyt dużą dawkę cynku, miedzi i ołowiu, w owocach - cynku, miedzi i niklu, a w zbożach - ołowiu, kadmu i rtęci.
Zespół badawczy stwierdził, że największe ryzyko nowotworowe dotyczy arsenu (w przypadku osób dorosłych). Pierwiastek ma wpływ na rozwój raka skóry, płuc, pęcherza moczowego, wątroby i nerek. Najwyższe nieakceptowalne ryzyko zdrowotne, które z kolei nie dotyczy raka, związane jest z przekroczeniem normy ołowiu (w przypadku dzieci aż do wieku szkolnego) i kadmu (dla najmłodszych dzieci).
Normy ołowiu dla dzieci przekroczono w województwie opolskim w owocach jagodowych, a w śląskim i małopolskim - w roślinach okopowych i ziarnkowych. Jak kończy się spożycie dużej dawki ołowiu? Może to wywołać anemię, obrzęki i zaburzenia układu nerwowego. Dzieci reagują na niego znacznie mocniej niż dorośli, dlatego wyniki badań powinny zaniepokoić. Spożycie toksycznej porcji kadmu powoduje objawy grypopodobne, prowadzi do uszkodzenia płuc, problemów z nerkami, nadciśnieniem i łamliwością kości.
Naukowcy z Akademii Górniczo-Hutniczej wskazują więc, że niezwykle ważna powinna być prewencja - badanie żywności przed jej sprzedażą w sklepach.
Źródło: nature.com
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Czy można pić wodę przed pobraniem krwi? Termin „na czczo” bywa mylący »
Najgorsza ryba nad Bałtykiem. Nigdy jej nie zamawiaj »
Genialny trik na obieranie młodych ziemniaków. Nie potrzebujesz nawet noża »