Coraz więcej osób jest świadomych tego, że żywność ma ogromny wpływ na ludzkie zdrowie. Nawet przy zbilansowanej diecie wciąż można szkodzić organizmowi. Wszystko za sprawą toksycznych substancji, które mogą znajdować się w owocach i warzywach. Przeczytaj wnioski z raportu o zanieczyszczeniu gleby w Polsce.

Pierwiastki w glebie a owoce i warzywa - na południu Polski szczególnie mocno widać zależność | Fot. Canva Pro

Spis treści:

Choć starasz się jeść zdrowo, nie zawsze masz pełną wiedzę na temat tego, co spożywasz. Dopóki nie hodujesz własnego warzywniaka, wszystko zależy od dostawców owoców i warzyw. Pojawił się raport o zanieczyszczeniu gleby, wskazujący poziom szkodliwych pierwiastków w jadalnych produktach spożywczych. Wynik wypada szczególnie niekorzystnie w południowej Polsce.

Sprawdź także: Jedno z najzdrowszych warzyw na świecie - reguluje cukier, korzystnie wpływa na serce

Raport o zanieczyszczeniu gleby

Stężenie szkodliwych dla zdrowia pierwiastków w owocach i warzywach badali naukowcy z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie - prof. Agnieszka Gruszecka-Kosowska i Agata Wódkowska. Na podstawie zgromadzonych danych zespół analizował ryzyko konsekwencji zdrowotnych dla Polaków.

Według dostępnych badań największe zanieczyszczenie gleby stwierdzono w południowej i zachodniej Polsce. Jest to związane z przemysłowym charakterem regionów - od wielu lat działają tam kopalnie i huty. W związku z tym w ziemi gromadzą się takie szkodliwe substancje jak ołów, miedź, arsen, kadm i cynk.

Pierwiastki w glebie a owoce i warzywa

Raport jest niepokojący - to w roślinach w południowych i zachodnich regionach Polski odnotowano najwyższe stężenie szkodliwych pierwiastków. Zagrożenie obejmuje województwa: śląskie, dolnośląskie, małopolskie, opolskie, ale również lubelskieW warzywach wykryto zbyt dużą dawkę cynku, miedzi i ołowiu, w owocach - cynku, miedzi i niklu, a w zbożach - ołowiu, kadmu i rtęci. 

Zespół badawczy stwierdził, że największe ryzyko nowotworowe dotyczy arsenu (w przypadku osób dorosłych). Pierwiastek ma wpływ na rozwój raka skóry, płuc, pęcherza moczowego, wątroby i nerek. Najwyższe nieakceptowalne ryzyko zdrowotne, które z kolei nie dotyczy raka, związane jest z przekroczeniem normy ołowiu (w przypadku dzieci aż do wieku szkolnego) i kadmu (dla najmłodszych dzieci).

Normy ołowiu dla dzieci przekroczono w województwie opolskim w owocach jagodowych, a w śląskim i małopolskim - w roślinach okopowych i ziarnkowych. Jak kończy się spożycie dużej dawki ołowiu? Może to wywołać anemię, obrzęki i zaburzenia układu nerwowego. Dzieci reagują na niego znacznie mocniej niż dorośli, dlatego wyniki badań powinny zaniepokoić. Spożycie toksycznej porcji kadmu powoduje objawy grypopodobne, prowadzi do uszkodzenia płuc, problemów z nerkami, nadciśnieniem i łamliwością kości. 

Naukowcy z Akademii Górniczo-Hutniczej wskazują więc, że niezwykle ważna powinna być prewencja - badanie żywności przed jej sprzedażą w sklepach.



Źródło: nature.com

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Czy można pić wodę przed pobraniem krwi? Termin „na czczo” bywa mylący »

Najgorsza ryba nad Bałtykiem. Nigdy jej nie zamawiaj »

Genialny trik na obieranie młodych ziemniaków. Nie potrzebujesz nawet noża »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Tortilla z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem może być smaczną i pożywną przekąską dla młodzieży lub...

Odsłon: 201

30 min
6
60 min
3
Dania główne Krokiety wiosenne

To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...

Odsłon: 135

15 min
3