Spis treści:
Skąd pochodzą kartacze? Kartacze, znane również jako cepeliny to danie popularne w północno-wschodniej Polsce, przede wszystkim na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Danie to jest pyszne, sycące, co więcej miało okazję "wystąpić" w jednym z najchętniej oglądalnych polskich filmów. Mowa oczywiście o "Znachorze" Jerzego Hoffmana z 1981 roku. Sprawdź, jak zrobić dobre kartacze oraz z czym je podać, aby były najsmaczniejsze.
Sprawdź także: Rosół z tymi kluseczkami smakuje niebiańsko. Zapomnisz o klasycznym makaronie
Kartacze jak ze "Znachora" – przepis
W filmie "Znachor" bohaterowie raczyli się regionalnym daniem kuchni podlaskiej, czyli kartaczami, które serwowane były ze słoniną. Do przygotowania kartaczy, będziesz potrzebować: około trzech kilogramów ziemniaków, pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego, dwie cebule, 50 g mąki ziemniaczanej, majeranek, sól i pieprz, a także ok. 400 g słoniny na skwarki.
Zacznij od ugotowania w mundurkach około kilograma ziemniaków. Następnie odcedź je i wystudź, przeciśnij przez praskę i włóż je do miski. Pozostałe ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce, a następnie dodaj do nich sól. Odciśnij masę z wody, a następnie dodaj ją do miski z ugotowanymi ziemniakami, wsyp także mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Cebulę obierz, a następnie pokrój ją w drobną kotkę. Wrzuć ją do osobnej miski, włóż także mięso mielone, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj farsz.
Następnie umieść na dłoni porcję masy z ziemniaków, na środek nałóż farsz i zaklej go w formę podłużnej kluski. Do garnka z wodą wsyp sól, poczekaj, aż zacznie wrzeć, gotuj kartacz przez około kwadrans. Następnie odcedź je z wody. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę słoninę. Na talerz wyłóż kartacze, dodaj podsmażoną słoninę i gotowe.
Jak zrobić dobre kartacze?
Do kartaczy warto wybierać ziemniaki mączyste, w sklepach znajdziesz je pod oznaczeniem typu C. Ważne jest również to, aby gotowane ziemniaki dokładnie rozgnieść praską. Warto pamiętać również o tym, aby dokładnie skleić kartacza. Możesz również na początku ugotować tylko jednego, aby sprawdzić, czy nie będzie się rozpadał. Jeżeli kluska się rozklei może być to znak, że do masy należy dodać więcej skrobi ziemniaczanej. Jeżeli unikasz jedzenia mięsa, lub jesteś na diecie wegetariańskiej możesz także przygotować kartacze w wersji z twarogiem doprawionym ziołami. Zamiast słoniny jako omasta dobrze sprawdzi się również boczek, lub podsmażona na maśle cebulka.
Sprawdź, jakie przepisy na kartacze przygotowali nasi użytkownicy.
1. Pyzy ziemniaczane (Cepeliny)
Zobacz przepisPyzy ziemniaczane (Cepeliny) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kartacze z mięsa wołowego i mięsa z indyka
Zobacz przepisKartacze z mięsa wołowego i mięsa z indyka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Kartacze na kapuście
Zobacz przepisKartacze na kapuście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kartacze mazurskie z mięsem
Zobacz przepisKartacze mazurskie z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »
To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »
Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem