Dania jednogarnkowe

Wszyscy miłośnicy kawy powinni znać jej orzeźwiającą, letnią odsłonę. Oryginalny przepis na espresso tonic jest prosty i wymaga tylko trzech składników. Dowiedz się, co to za napój, jakie jeszcze ma właściwości i jak go zrobić.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W sezonie letnim, szczególnie podczas upałów, często sięgamy po napoje, które mają nas schłodzić i przynieść ulgę. Chętniej też pijemy kawę mrożoną niż tę rozgrzewającą. Espresso tonic również zapewnia przyjemne orzeźwienie, ale nie tylko. Dowiedz się, jakie ma właściwości, co to właściwie za napój i jak go zrobić.

Sprawdź także: Mrożona kawa z Tik-Toka. Idealny napój na upały

Espresso tonic - historia

Espresso tonic to napój, którego celem jest schłodzenie organizmu. W wersji podstawowej przygotowuje się go z zaledwie trzech składników, czyli kawy, toniku i kostek lodu. Opcjonalnie można dołożyć jeszcze plasterek, skórkę lub syrop z cytrusa (limonki, cytryny lub pomarańczy).

To nieoczywiste połączenie produktów ma uzasadnienie - kawa i tonik cechują się gorzkim smakiem, a tonik posiada również cytrusową nutę, która z kolei świetnie łączy się z dodatkiem owoców. 

Tę schłodzoną kawę podano po raz pierwszy w 2007 roku w palarni Koppi Roasters, zlokalizowanej w szwedzkim Helsingborg. Charles Nystrand i Anne Lunell, czyli właściciele lokalu, wyjaśniają, skąd zaczerpnęli recepturę. Okazuje się, że po jednej z imprez podobny napój zaserwował im ich kolega. Pozostały po zabawie tonik wlał do kawy i dodał do niego syropu z cytrusów. Charles i Anne dopracowali przepis i zaserwowali go w 2007 roku podczas otwarcia swojej palarni. 

W 2014 roku napój stał się fenomenem i zyskał popularność wśród celebrytów i na mediach społecznościowych. Warto pokreślić, że świetnie orzeźwia i szybko gasi pragnienie, a dodatkowo pięknie się prezentuje. Podany w wysokim i transparentnym szkle pokazuje swoje warstwy.

Właściwości espresso tonic

Właściwości espresso tonic wynikają oczywiście z jego składu. Największy wpływ na organizm mają dwa alkaloidy, czyli chinina i kofeina.

Warto pamiętać, że chinina, zawarta w toniku, może być substancją trującą dla człowieka. Jej śmiertelna dawka wynosi 10-15 g, dlatego producenci napojów muszą stosować się do narzuconego limitu 7,5 ml chlorowodorku chininy na 100 ml płynu. Podobnie jak kofeiny, nie powinny jej spożywać kobiety w ciąży. 

Mimo przywołanego zagrożenia chinina, spożywana rzadko i w małych ilościach, może działać przeciwbólowo, przeciwgorączkowo, napotnie, a w konsekwencji - obniżać ciepłotę ciała. Co więcej, łagodzi skurcze łydek i powoduje poszerzenie naczyń krwionośnych oraz pobudzenie wydzielania soków trawiennych. Jest do dziś stosowana jako skuteczny środek do leczenia malarii.

Z kolei kofeina poprawia koncentrację, przyspiesza spalanie tłuszczu i dodaje energii. Dzięki obecności polifenoli, espresso wykazuje też właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Chroni również przed wystąpieniem udaru, chorób Alzheimera czy Parkinsona.

Espresso tonic - oryginalny przepis

Przepis na espresso tonic jest bardzo prosty. Taki napój może przygotować praktycznie każdy - nawet z niewielkim doświadczeniem kulinarnym. Robi się go szybko i z kilku podstawowych składników. Przekonaj się, jak zrobić espresso tonic według oryginalnego przepisu szwedzkiej palarni Koppi Roasters:

Składniki

  • 30 ml mocnego espresso,
  • 150 ml toniku,
  • kilka kostek lodu,
  • opcjonalnie: plasterek pomarańczy, kawałek skórki z limonki, syrop pomarańczowy.

Przygotuj wysoką (350 ml), przeźroczystą szklankę. Do szklanki włóż kostki lodu (aż po sam brzeg) i zalej tonikiem, pozostawiając przestrzeń na kawę. W czasie, gdy ty przygotujesz kawę, tonik schłodzi się idealnie od lodu. Zaparz espresso, a w tym czasie do toniku z lodem dodaj plasterek cytryny, pomarańczy lub skórkę limonki. Zalej kawą i nie mieszaj! Pij od razu. Jeśli nie przepadasz za charakterystycznym, gorzkawym posmakiem toniku, możesz wlać odrobinę syropu pomarańczowego. Pamiętaj jednak, że nie będzie to już oryginalny przepis na espresso tonic

Zobacz także:

Jedz przynajmniej jedno jabłko dziennie, by zauważyć te efekty »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1252

30 min
8
15 min
23
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 190

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8