Spis treści:
- Płatki jaglane – skład i wartości odżywcze
- Jakie właściwości zdrowotne mają płatki jaglane?
- Płatki jaglane czy kasza jaglana – co wybrać?
- Kto może jeść płatki jaglane, a dla kogo nie są one wskazane?
- Jak jeść płatki jaglane?
Płatki jaglane nie cieszą się tak dużą popularnością jak owsiane czy orkiszowe, a szkoda, bo mają nam naprawdę sporo do zaoferowania – zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych. Co więcej, wyróżniają się one dużą uniwersalnością, a to oznacza, że możesz zaserwować je w wielu różnych wersjach. Jakie właściwości prozdrowotne mają płatki jaglane i co warto z nich przyrządzić? Płatki jaglane czy kasza jaglana – co będzie lepszym wyborem dla osoby, której zależy na atrakcyjnym smaku i jak najwyższej zawartości cennych substancji? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Sprawdź także: Ten napój oczyszcza jelita z toksyn. Pij rano, szybko dostrzeżesz efekty
Płatki jaglane – skład i wartości odżywcze
Ile kalorii i jakie składniki kryją w sobie płatki jaglane? Skład i wartości odżywcze w 100 g tego produktu kształtują się następująco:
- Wartość kaloryczna: 354 kcal;
- Białko: 13 g;
- Tłuszcze: 3,4 g;
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,67 g;
- w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 0,72 g;
- w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1,98 g;
- Węglowodany: 80 g;
- Błonnik: 2,7 g;
- Witamina B1: 0,39 mg;
- Witamina B2: 0,27 mg;
- Witamina B3: 4,42 mg;
- Witamina B6: 0,36 mg;
- Foliany: 79 µg;
- Witamina E: 0,66 mg;
- Magnez: 106 mg;
- Miedź: 0,70 mg;
- Cynk: 1,58 mg;
- Wapń: 8 mg;
- Żelazo: 2,81 mg;
- Potas: 40 mg;
- Fosfor: 266 mg;
- Sód: 5 mg.
Jakie właściwości zdrowotne mają płatki jaglane?
Płatki jaglane mają wiele właściwości korzystnie wpływających na zdrowie. Między innymi jest to zasługa witamin z grupy B, które usprawniają szereg ważnych procesów zachodzących w organizmie, w tym wspierają pracę układu nerwowego, co nie pozostaje bez znaczenia dla naszego samopoczucia. Co więcej, płatki jaglane zawierają magnez, który korzystnie wpływa na pracę serca, oraz cynk, który wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego oraz pomaga nam utrzymać skórę, włosy i paznokcie w dobrej kondycji.
Poruszając temat płatków jaglanych, nie można zapomnieć o żelazie, które odgrywa pierwszoplanową rolę w transporcie tlenu do narządów, oraz o witaminie E, czyli bardzo silnym przeciwutleniaczu, który skutecznie rozprawia się z wolnymi rodnikami, chroniąc nas przed stresem oksydacyjnym – jednym z największych wrogów naszego zdrowia. Na uwagę zasługuje także potas, bez którego nasze mięśnie nie byłyby w stanie efektywnie wykonywać swojej pracy.
Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po płatki jaglane? Chociażby ze względu na umiarkowane ilości błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit, obniża poziom „złego” cholesterolu oraz redukuje ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto zapewnia on długotrwałe uczucie sytości, co stanowi wartość dodaną dla osób dążących do zrzucenia nadprogramowych kilogramów. Co więcej, spożywanie płatków jaglanych pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową w ustroju.
Płatki jaglane czy kasza jaglana – co wybrać?
Co będzie lepszym wyborem – płatki jaglane czy kasza jaglana? Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ wszystko zależy od tego, czego konkretnie oczekujesz. Jedno jest pewne – niewiele różnią się one od siebie pod względem odżywczym, ponieważ obydwa składniki wytwarzane są z tego samego zboża, czyli prosa. Nieco inaczej wygląda to w przypadku płatków jaglanych błyskawicznych, które w trakcie obróbki pozbawiane są części witamin i minerałów.
Jednym z czynników, który może mieć znaczący wpływ na wybór konkretnego produktu, jest sposób jego spożywania. Płatki jaglane można jeść na surowo, np. dodając je do jogurtu lub koktajlu, podczas gdy kasza jaglana wymaga obróbki termicznej. Obydwa składniki mają podobny indeks glikemiczny (ok. 70) oraz zbliżoną kaloryczność, która wynosi ok. 350 kcal/100 g. Warto dodać, że różnią się one między sobą zawartością błonnika – kasza jaglana ma go w sobie nieco więcej.
Kto może jeść płatki jaglane, a dla kogo nie są one wskazane?
Na pewno są one wartościowym wyborem dla osób zmagających się z celiakią, ponieważ proso nie jest źródłem glutenu – oczywiście dla większego bezpieczeństwa najlepiej wybierać produkty ze znakiem przekreślonego kłosa. Co więcej, są one lekkostrawne, więc dobrze sprawdzają się przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych.
A kto powinien unikać płatków jaglanych? Ostrożność przy ich spożywaniu powinny zachować osoby zmagające się z cukrzycą, stanem przedcukrzycowym lub insulinoopornością, a to wszystko za sprawą wysokiego indeksu glikemicznego, który powoduje gwałtowny skok cukru we krwi. Poza tym są one bezpieczne i rzadko wywołują skutki uboczne.
Jak jeść płatki jaglane?
Zastanawiasz się, jak jeść płatki jaglane? Możliwości jest naprawdę wiele. Wiedz, że możesz spożywać je na surowo, po obróbce termicznej, a także w wersji słodkiej i wytrawnej. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, dzięki którym odkryjesz ich nowe smaczne oblicze.
Jaglanka z owocami
Jeśli jesteś fanem śniadań na słodko, postaw na jaglankę z owocami, która stanowi doskonałą alternatywę dla owsianki. Poza płatkami jaglanymi do jej przygotowania potrzebujesz mleka lub napoju roślinnego, ulubionych owoców, np. bananów, truskawek lub borówek, syropu klonowego oraz dowolnych orzechów. Wsyp płatki do garnka, zalej je mlekiem i zagotuj. Po obróbce termicznej przełóż je do miseczki, udekoruj owocami i orzechami, a na koniec polej odrobiną syropu klonowego.
Placuszki z płatków jaglanych
Jak jeść płatki jaglane, jeśli nie w formie jaglanki? Przyrządź z nich pyszne placuszki. Aby to zrobić, musisz zaopatrzyć się w płatki jaglane, jajka, banana, jogurt naturalny oraz sól. Gotuj płatki jaglane do momentu, aż nabiorą miękkości. Po ugotowaniu i ostudzeniu umieść je w misce z pozostałymi składnikami i całość dokładnie wymieszaj, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Nanieś kilka porcji ciasta na suchą rozgrzaną patelnię i smaż do uzyskania złocistego koloru.
Ciastka jaglane
Płatki jaglane to idealna baza do smacznych i chrupiących ciasteczek. Poza głównym komponentem w ich skład wchodzi jajko, masło, cukier trzcinowy i waniliowy, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Umieść w misce wszystkie sypkie składniki poza wiórkami, dodaj do nich masło i jajko, a następnie zagnieć ręką ciasto. Uformuj z niego kulki, obtocz je w wiórkach kokosowych i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasteczka przez 25 minut w temperaturze 175 stopni.
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, vitapedia.pl, krukam.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Stare przypalenia usuniesz bez szorowania. Dwa składniki i pasta gotowa »
Umiesz wymienić "witaminy życia"? To właśnie ich organizm potrzebuje najbardziej »
Najlepszy sposób na czystą zmywarkę. Żaden detergent tak nie zadziała »