Dania jednogarnkowe

W Polsce zajadamy się apetycznymi i sycącymi kotletami mielonymi. Pewnie każdy ma wspomnienie zapachu roznoszącego się po domu, gdy babcie czy mamy przyrządzały je na obiad. Odkryj, na czym smażyć kotlety mielone, żeby wyszły idealnie. Będą pyszne, puszyste i niezwykle soczyste!

Na czym smażyć kotlety mielone? Ten tłuszcz sprawi, że będą idealne | Fot.123RF/Picsel

Kotlety mielone - na południu Polski zwane też sznyclami - przyrządza się najczęściej ze zmielonej surowej wieprzowiny, surowego jajka i namoczonej w mleku bułki (ewentualnie bułki tartej). Taką masę często uzupełnia się różnymi dodatkami, np. poszatkowaną cebulą, czosnkiem lub natką pietruszki. Na końcu kotlety mielone przyprawia się jeszcze solą i pieprzem. Niektórzy dodają też inne zioła, np. majeranek. 

Sprawdź także: Makaron z kurczakiem na wiele sposobów. Różnorodne, smaczne, szybkie - te przepisy cię nie zawiodą

Na czym smażyć kotlety mielone?

To, co najważniejsze w kotletach mielonych, to ich konsystencja. Masa mięsna z dodatkami powinna być odpowiednio kleista i wyrobiona, aby zapewnić pulchność sznycelkom. Tylko z takiej formuje się owalne kotleciki, które następnie obtacza się jeszcze w bułce tartej. 

W tej chwili powstaje jednak wątpliwość, na czym smażyć kotlety mielone, żeby wyszły idealnie? Część kucharzy amatorów wybiera najbardziej popularny olej albo masło klarowane. Jest to rozwiązanie, które zapewni nam smaczny obiad, ale potrawa nie będzie perfekcyjna. Dlaczego? 

Kotlety mielone najlepiej smażyć na smalcu, w niezbyt głębokim tłuszczu na patelni. Tłuszcz, choć posiada charakterystyczny zapach, wyróżnia się wysokim punktem dymienia, dlatego sprawi, że sznycle będą rumiane z zewnątrz i pozostaną soczyste w środku. Doskonale wiedziały o tym babcie, które ten mięsny obiad smażyły właśnie na smalcu.

Przygotowane kotlety mielone wystarczy tylko zdjąć z patelni i podać wraz z ziemniakami lub kaszą i chrupiącą, świeżą warzywną surówką, buraczkami albo ogórkami kiszonymi. 

Pyszne kotlety mielone

 Pyszne kotlety mielone Zobacz przepis

Kotlety mielone smażone na smalcu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Bogactwo składników odżywczych i niska kaloryczność. Ta zupa pomoże ci zadbać o sylwetkę »

Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »

Pij na czczo każdego dnia. Poprawisz metabolizm i pokonasz zaparcia »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 385

15 min
11
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1658

30 min
17
Desery Babeczki pierniczkowe

Babeczki pierniczkowe są świetnym dopełnieniem świątecznej atmosfery na wigil...

Odsłon: 90

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

1
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

3
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1