Sezon na dynię

W Polsce zajadamy się apetycznymi i sycącymi kotletami mielonymi. Pewnie każdy ma wspomnienie zapachu roznoszącego się po domu, gdy babcie czy mamy przyrządzały je na obiad. Odkryj, na czym smażyć kotlety mielone, żeby wyszły idealnie. Będą pyszne, puszyste i niezwykle soczyste!

Na czym smażyć kotlety mielone? Ten tłuszcz sprawi, że będą idealne | Fot.123RF/Picsel

Kotlety mielone - na południu Polski zwane też sznyclami - przyrządza się najczęściej ze zmielonej surowej wieprzowiny, surowego jajka i namoczonej w mleku bułki (ewentualnie bułki tartej). Taką masę często uzupełnia się różnymi dodatkami, np. poszatkowaną cebulą, czosnkiem lub natką pietruszki. Na końcu kotlety mielone przyprawia się jeszcze solą i pieprzem. Niektórzy dodają też inne zioła, np. majeranek. 

Sprawdź także: Makaron z kurczakiem na wiele sposobów. Różnorodne, smaczne, szybkie - te przepisy cię nie zawiodą

Na czym smażyć kotlety mielone?

To, co najważniejsze w kotletach mielonych, to ich konsystencja. Masa mięsna z dodatkami powinna być odpowiednio kleista i wyrobiona, aby zapewnić pulchność sznycelkom. Tylko z takiej formuje się owalne kotleciki, które następnie obtacza się jeszcze w bułce tartej. 

W tej chwili powstaje jednak wątpliwość, na czym smażyć kotlety mielone, żeby wyszły idealnie? Część kucharzy amatorów wybiera najbardziej popularny olej albo masło klarowane. Jest to rozwiązanie, które zapewni nam smaczny obiad, ale potrawa nie będzie perfekcyjna. Dlaczego? 

Kotlety mielone najlepiej smażyć na smalcu, w niezbyt głębokim tłuszczu na patelni. Tłuszcz, choć posiada charakterystyczny zapach, wyróżnia się wysokim punktem dymienia, dlatego sprawi, że sznycle będą rumiane z zewnątrz i pozostaną soczyste w środku. Doskonale wiedziały o tym babcie, które ten mięsny obiad smażyły właśnie na smalcu.

Przygotowane kotlety mielone wystarczy tylko zdjąć z patelni i podać wraz z ziemniakami lub kaszą i chrupiącą, świeżą warzywną surówką, buraczkami albo ogórkami kiszonymi. 

Zobacz także:

Bogactwo składników odżywczych i niska kaloryczność. Ta zupa pomoże ci zadbać o sylwetkę »

Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »

Pij na czczo każdego dnia. Poprawisz metabolizm i pokonasz zaparcia »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gofry

Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...

Odsłon: 12867

30 min
24
Dania główne Racuszki z jabłkami

Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...

Odsłon: 25453

30 min
27
Ciasta Gniazdka z piekarnika

Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...

Odsłon: 19099

60 min
42
Ciasta Ciasto norweskie

Ciasto norweskie z warstwą bezową i rozpływającym się w ustach kremem jest na...

Odsłon: 53219

60 min
71
Zupy Zupa gulaszowa na żeberkach

Gulaszowa to zupa wyjątkowo lubiana przez wszystkich. Jedna z najsmaczniejszy...

Odsłon: 380

30 min
1
Dania główne Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...

Odsłon: 21642

30 min
17