Nie bez powodu cukinia cieszy się dużą popularnością w polskiej kuchni. Jest ona niezwykle smaczna, odżywcza, uniwersalna, a do tego dostępna przez cały rok. Świetnie łączy się ona z rozmaitymi dodatkami, dzięki czemu można wyczarować z niej wiele wyjątkowych dań. Doskonale sprawdza się ona w sałatkach, kanapkach, zupach, zapiekankach, pizzy i makaronach – ale nie tylko. Szukasz ciekawych pomysłów na obiad z tym składnikiem w roli głównej? Poniżej znajdziesz przepisy na kotlety z cukinii na 5 sposobów, które zachwycą swoim smakiem nie tylko wegan i wegetarian.

Cukinia jest pyszna i zdrowa
Cukinia jest pyszna i zdrowa – trudno jest znaleźć choć jedną osobę, która nie zgodziłaby się z tym stwierdzeniem. Nie dość, że warzywo to jest smaczne i sycące, to jeszcze wyróżnia się wysoką wartością odżywczą. Można znaleźć w nim szereg witamin i minerałów, w tym kwas foliowy, witaminę B6, witaminę C, mangan oraz potas. Na uwagę zasługują także liczne związki aktywne z grupy polifenoli, w tym kwas galusowy, kemferol i kwercetyna.
Do najważniejszych właściwości cukinii należy zdolność do neutralizowania wolnych rodników i łagodzenia stanów zapalnych. Doniesienia ze świata nauki wskazują również na jej potencjał przeciwnowotworowy, m.in. w przypadku raka płuc, oraz przeciwdrobnoustrojowy – w badaniach naukowych pozyskane z niej ekstrakty przyczyniły się do zahamowania wzrostu niektórych bakterii i grzybów, w tym pałeczki okrężnicy, gronkowca złocistego oraz grzybów pleśniowych Aspergillus niger.
Regularne spożywanie cukinii może przynieść korzyści układowi krążenia, a to wszystko za sprawą wysokiej zawartości błonnika, zwłaszcza pektyn. Jest to rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca, prowadząc do redukcji „złego” cholesterolu i cholesterolu całkowitego we krwi. Warzywo to polecane jest także osobom zmagającym się z cukrzycą – w jednej z obserwacji na modelu zwierzęcym ekstrakt z cukinii pomógł obniżyć stężenie glukozy i insuliny w ustroju.
Sprawdź także: Bataty z grilla. 6 najlepszych przepisów
Kotlety z cukinii na 5 sposobów – nie tylko dla wegetarian
Poza wysoką wartością odżywczą i atrakcyjnym smakiem dużą zaletą cukinii jest jej wszechstronne zastosowanie w kuchni. Możesz dodawać ją do sałatek, zup, zapiekanek, a nawet pizzy i makaronów. Szukasz pomysłów na niebanalne przysmaki z tym warzywem w roli głównej? Poniżej znajdziesz przepisy na kotlety z cukinii na 5 sposobów, które zagoszczą w twoim jadłospisie już na stałe.
Kotlety z cukinii w panierce
Kotlety z cukinii w panierce to roślinna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Możesz zaserwować je z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz swoją ulubioną sałatką. Dobrze sprawdzą się one także jako samodzielna przekąska, np. w połączeniu z dipem czosnkowym lub śmietanowym.
Kotlety z cukinii i marchewki
Masz ochotę na kotlety z cukinii w formie warzywnych placuszków? W takim razie połącz główne warzywo z marchewką, groszkiem, czosnkiem i czerwoną papryką. Idealnym zwieńczeniem całości będzie ser feta. Przysmak w tym wydaniu możesz podawać na każdy posiłek dnia – nie tylko na obiad.
Kotlety z cukinii i ziemniaków
Masz w domu zapas ziemniaków i nie wiesz, co z nich zrobić? Zatem dodaj je do swoich kotletów – dzięki nim będą one jeszcze bardziej soczyste i sycące. Dopraw je swoimi ulubionymi przyprawami i zaserwuj z sosem czosnkowym lub śmietanowym.
Kotlety z cukinii i ziemniaków

Kotlety z cukinii i ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej
Wśród przepisów na kotlety z cukinii na 5 sposobów nie może zabraknąć również tych z dodatkiem kaszy jaglanej. Jeśli chcesz podkreślić ich smak, dodaj do nich nieco pieprzu ziołowego. Nie zapomnij również o czosnku, cebuli oraz soli.
Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej
Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Siekane kotlety z cukinii
Szukasz pomysłów na kotlety z cukinii w mięsnym wydaniu? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić je z piersią z kurczaka. Doskonale sprawdzą się one jako dodatek do obiadu oraz składnik wrapów lub burgerów.
Siekane kotlety z cukinii

Siekane kotlety z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: vitapedia.pl, healthline.com, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Mamy ich w bród, a głównie jedzą ptaki. Te owoce działają jak tarcza dla naszej odporności
Patent cukiernika na idealną polewę czekoladową. Szybko zastyga, błyszczy i nie pęka na ciastach