Najlepsze przepisy na ogórki

Które pomidory są zdrowsze - żółte czy czerwone?

Pomidory to ogólnodostępne i popularne warzywa, które urozmaicają codzienne posiłki. Występują w różnych kolorach: czerwonym, żółtym, zielonym i pomarańczowym. Sprawdź, czym różnią się pomidory żółte od pomidorów czerwonych i czy któreś z nich są zdrowsze.

Pomidory żółte i pomidory czerwone - które z nich są zdrowsze? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pomidory czerwone - wartości odżywcze i właściwości

100 g pomidorów czerwonych dostarcza nam jedynie 19 kcal. Wartości odżywcze przedstawiają się następująco:

  • białko - 0,9 g;
  • tłuszcz - 0,2 g, w tym 0,1 g kwasów tłuszczowych nasyconych;
  • węglowodany - 3,8 g;
  • błonnik - 1,2 g;
  • sól - 0,0 g.

Pomidory czerwone mają zdrowotne właściwości. Czerwona odmiana pomidorów wpływa korzystnie, szczególnie na:

  • krążenie krwi - odpowiedzialny za to jest likopen, który zmniejsza odkładanie się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Likopen zawarty w czerwonych pomidorach pozytywnie wpływa na cholesterol, ciśnienie krwi, a także obniża ryzyko wystąpienia zawału serca. Witamina C również przyczynia się do prawidłowej pracy systemu krwionośnego, a dodatkowo niweluje choroby nerek oraz wspomaga procesy metaboliczne. Działa także korzystnie na układ odpornościowy,
  • procesy zapobiegające starzeniu - pomidory mogą być nazywane warzywem odmładzającym ze względu na występowanie witaminy C, A, E, manganu, miedzi, cynku oraz likopenu. Takie połączenie zdecydowanie opóźnia procesy starzenia,
  • skórę - wszystkie składniki pomidorów czerwonych są odpowiedzialne za nasz naskórek. Dzięki witaminom i minerałom skóra staje się elastyczna, sprężysta i wygładzona - zmarszczki zostają zredukowane. Ponadto naskórek odbudowuje się znacznie szybciej, jeśli spożywamy regularnie czerwone pomidory,
  • wzrok - witamina A zawarta w pomidorach czerwonych zapobiega zaćmie, a także wspomaga prawidłowe odbieranie bodźców wzrokowych,
  • walkę z nowotworem - likopen zawarty w pomidorach czerwonych zmniejsza ryzyko wystąpienia u mężczyzn raka prostaty, nawet o 30 proc. Czerwone pomidory wspomagają również walkę z nowotworem jamy ustnej, przełyku, gardła, płuc oraz wątroby. Bardzo skutecznie radzą sobie z wszelkimi mutacjami DNA.

Sprawdź także: Filet z kurczaka na obiad inaczej. Przepisy na soczyste, rozpływające się w ustach mięso

Pomidory żółte - wartości odżywcze i właściwości

Wartości odżywcze pomidorów żółtych różnią się niewiele od wartości odżywczych pomidorów czerwonych. Pomidory żółte są mniej kaloryczne, mają 15 kcal, a rozkład ich wartości odżywczych wygląda następująco:

  • białko 0,9 g;
  • tłuszcz 0,2 g w tym 0,04 g kwasów tłuszczowych nasyconych;
  • węglowodany 2,9 g;
  • błonnik 0,7 g;
  • sól 0,0 g.

Oczywiście pomidory żółte również mają szereg właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka:

  • zdrowie zębów i kości - pomidory żółte zawierają jeszcze więcej witaminy A niż pomidory czerwone. Nie tylko wzmacniają kondycję wzroku, ale również korzystnie wpływają na układ kostny,
  • poprawa funkcjonowania układu krwionośnego - witamina B6 i B12 zawarta w pomidorach żółtych odpowiada za prawidłową pracę naczyń krwionośnych oraz o zachowanie odporności. Pomidory żółte niwelują ryzyko występowania choroby wieńcowej czy zakrzepicy żył,
  • poprawa funkcjonowania układu nerwowego - obecne witaminy z grupy B zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, wspomagając procesy myślowe oraz zapamiętywanie,
  • poprawa funkcjonowania układu pokarmowego - mowa oczywiście o wszelkich procesach metabolicznych. Warto jednak zauważyć, że pomidory czerwone zawierają w swoim składzie więcej błonnika,
  • poprawa odporności - pomidory żółte mają więcej witaminy C niż pomidory czerwone. Dodatkowo są wzbogacone o foliany, które zmniejszą ryzyko wystąpienia grypy. Ponadto żółte pomidory niwelują uczucie zmęczenia i znużenia, tym samym poprawiając samopoczucie.

Zobacz: Jak zrobić sałatkę pomidorowo-morelową?

Które pomidory są zdrowsze - żółte czy czerwone?

Właściwości pomidorów żółtych i pomidorów czerwonych, choć bardzo podobne, jednak nie są identyczne. Pomidory żółte są mniej kaloryczne, mają więcej witaminy C, A, a także zostały wzbogacone o foliany.

Z kolei pomidory czerwone posiadają więcej błonnika oraz likopenu, który odpowiada za pracę układu krwionośnego, a tym samym niweluje wystąpienie miażdżycy. Co więcej, likopen jest odpowiedzialny za walkę z chorobami nowotworowymi.

Ze względu na występowanie likopenu w pomidorach czerwonych to właśnie one uważane są za te zdrowsze. Likopen działa na ważniejsze obszary naszego organizmu, podejmuje walkę ze śmiertelną chorobą, jaką jest rak. 

Jedzenie pomidorów odradzane jest osobom borykającym się z zapaleniem żołądka i wrzodami, a także wszystkim tym, którzy mają problemy z przewodem żołądkowo-jelitowym. Ich jedzenie powinni ograniczyć również cierpiący na dnę moczanową i reumatoidalne zapalenie stawów.

Zobacz także:

Pięć produktów, których nie warto spożywać na czczo »

Niedoceniana przyprawa. Zbija cukier i cholesterol, wspomaga trawienie »

Idealny farsz do gołąbków? Wystarczy, że dodasz ten jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 30

15 min
0
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 137

15 min
4
Dania główne Ogórki kanapkowe

Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...

Odsłon: 10968

60 min
21
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 269

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26