Spis treści:
- Imbir - właściwości
- Napar z imbiru - przepis
- Jak pić napar z imbiru?
- Napar z imbiru - przeciwwskazania
Napar z imbiru to znany babciny sposób na infekcje. Doskonale rozgrzewa i wspiera odporność organizmu, ale to niejedyne cenne właściwości imbiru. Dowiedz się, jakie są wartości odżywcze korzenia i jak pić herbatkę z imbirem.
Sprawdź także: Napar z tej aromatycznej przyprawy obniża cukier, wspomaga wątrobę i działa przeciwbólowo
Imbir - właściwości
Jakie wartości odżywcze ma imbir? Korzenie dostarczają węglowodany, ale także szereg witamin. Zaliczają się do nich m.in. witamina A, C, E i K oraz te z grupy B (w tym kwas foliowy). Przyprawa to bogate źródło wapnia, żelaza, potasu i fosforu. Cennym składnikiem imbiru jest również olejek eteryczny, odpowiedzialny za intensywny zapach i smak korzenia oraz wykazujący silny zdrowotny wpływ na organizm.
Kiedy warto pić napar z imbiru? Od lat stosuje się go na przeziębienia. Faktycznie, imbir działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo i wykrztuśnie. Herbatka pomoże więc rozrzedzić śluz i złagodzić kaszel, a także zmniejszyć gorączkę. Co ważne, imbir hamuje skurcze oskrzeli i działa przeciwbólowo, dlatego szczególnie poleca się pić napar podczas jesiennych infekcji i w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Zarówno klasyczny napar z imbiru, jak i ten z dodatkami silnie rozgrzewa i wykazuje właściwości napotne.
Na co jeszcze pomaga imbir? Zawarty w nim olejek eteryczny niweluje mdłości i problemy trawienne, bo skutecznie pobudza wydzielanie soku żołądkowego, zwiększa wydzielanie żółci i działa rozkurczowo. Napar korzenny obniża również poziom cholesterolu we krwi, rozrzedza krew i poprawia koncentrację.
Sproszkowany imbir w połączeniu z kurkumą czy cynamonem, dodany do naparu, pomoże też w odchudzaniu. Przyprawa przyspiesza metabolizm i zapewnia uczucie sytości. Działa też moczopędnie, przez co zmniejsza obrzęki.
Napar z imbiru - przepis
Tradycyjny napar z imbiru
Jak zrobić klasyczny napar z imbiru? Ten przepis jest wyjątkowo prosty do przygotowania. Na początku odkrój około trzech centymetrów świeżego korzenia imbiru, a następnie pokrój go na cienkie plastry. Pamiętaj, aby go nie obierać - pod skórką kryje się najwięcej składników odżywczych. Możesz też zetrzeć go na tarce, żeby wypuścił cenny olejek eteryczny. Przełóż do naczynia i zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą. Następnie parz pod przykryciem przez 10 minut i po tym czasie wypij.
Napar z imbiru z dodatkami
Możesz również przygotować napar z imbiru z dodatkami. Przygotuj napój z klasycznego przepisu, ale po lekkim ostygnięciu dodaj jeszcze plaster cytryny i pół łyżeczki miodu.
Podobny napój możesz przygotować w wersji na zimno. Do ciepłego naparu z tartym imbirem, cytryną i miodem, dorzuć kostki lodu. Szybko otrzymasz pyszną i orzeźwiającą imbirową lemoniadę.
Jeśli korzystasz ze sproszkowanego imbiru, warto połączyć go z innymi przyprawami korzennymi. Do sporej ilości wody, dodaj po pół łyżeczki imbiru, kardamonu, kurkumy lub cynamonu oraz łyżeczkę miodu.
Jak pić napar z imbiru?
Jak pić napar z imbiru? Uznaje się, że optymalna dzienna dawka imbiru wynosi od czterech do pięciu gramów. Pamiętaj, że napar z imbiru przyjmowany w zbyt dużych ilościach może wywoływać nieprzyjemne dolegliwości. Jeśli przesadzisz z porcją, możesz spodziewać się bólu brzucha, biegunki, wzdęć czy zgagi. Co więcej, zbyt duża ilość naparu może też wpływać na przyjmowane leki, zwłaszcza te obniżające cukier, stabilizujące ciśnienie i rozrzedzające krew.
Napar z imbiru - przeciwwskazania
Kto powinien unikać naparu z imbiru? Szczególnie ci, na których ostry korzeń może działać drażniąco. Herbatki nie powinno podawać się dzieciom poniżej 12. miesiąca życia, ponieważ może to szkodzić ich podniebieniu i kubkom smakowym.
Przeciwwskazaniem do picia napoju są też refluks oraz wrzody żołądka lub dwunastnicy - w przypadku tych chorujących, imbir podrażnia błonę śluzową przewodu pokarmowego. Nie powinny go też spożywać osoby ze wzmożoną produkcją soku żołądkowego.
Picie naparu z imbiru nie zaleca się też osobom z nadciśnieniem, ponieważ korzeń może podnosić ciśnienie krwi. Wśród przeciwwskazań do stosowania korzenia są też wymioty (w tym u ciężarnych) i kamica żółciowa.
1. Syrop z imbiru, cytryny i miodu wzmacniający odporność
Zobacz przepisSyrop z imbiru na przeziębienie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Napój herbaciany z imbirem
Zobacz przepisNapój herbaciany z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kuracja imbirowa na przeziębienie
Zobacz przepisKuracja imbirowa na przeziębienie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Rozgrzewająca herbata z imbirem
Zobacz przepisHerbata z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Miód z cytryną i imbirem
Zobacz przepisMiód z cytryną i imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Mikstury na odporność. Pięć sprawdzonych receptur »