Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Orzechy laskowe to doskonały dodatek do deserów, a najlepiej smakują w...

Fot. 123RF/Picsel

Orzechy w czekoladzie
Orzechy laskowe to znany dodatek do słodyczy. Świetnie komponują się z czekoladą, w formie kremów kanapkowych, wsród których najsłynniejsza jest Nutella. Jej pierwowzór to gianduia, stworzona przez turyńskich cukierników: Paula Caffarela i Michele'a Prochema, w XIX wieku. Produkowali oni tabliczki czekolady z zawartością minimum 30% orzechów

laskowych, które szybko przypadły do gustu mieszkańcom Turynu. Nazwa gianduia pochodzi od imienia postaci z komedii dell'arte przedstawiającej typowego mieszkańca Piemontu - poczciwego wieśniaka ze skłonnością do wina, smacznego jedzenia i pięknych dziewcząt.

Obecnie czekoladki o nazwie gianduotti stanowią jeden z typowych przysmaków włoskiego Piemontu. Są także znane i lubiane poza Italią.
W kawie i bezach

Orzechy laskowe świetnie komponują się też z kawą.  Łagodzą lekko gorycz i nadają przyjemny aromat nawet kawie kiepskiej jakości. W Stanach Zjednoczonych coraz większą popularnością cieszy się masło z orzechów laskowych, które jest mniej kaloryczne od masła z orzechów ziemnych, a równie smaczne i pożywne. Również Francuzi upodobali sobie smak tych orzechów - beza upieczona z ich dodatkiem to składnik słynnego francuskiego deseru o nazwie dacquoise.
Nie tylko dla dorosłych

Orzechy laskowe to owoce leszczyny, którą możemy spotkać w lasach liściastych czy na górskich stokach. Badania dowiodły, że te orzechy zbierano już 9 tysięcy lat temu w Szkocji. Dla Celtów stanowiły one koncentrat mądrości, a dziś zaleca się je osobom intensywnie pracującym umysłowo, przemęczonym i zestresowanym. Zawierają witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP, magnez, fosfor, żelazo, wapń i błonnik.
Orzechy laskowe dodaje się do jogurtów czy słodkich twarożków. Lekko uprażone mogą stanowić dodatek do sałatki, a panierowanie ulubionych mięs i ryb w mielonych orzechach to świetny sposób ich przyrządzania. Mielonych orzechów laskowych używa się tez często w wypiekach, w zastępstwie mąki, dzięki czemu ciasta mają intensywny smak i aromat. A nade wszystko warto chrupać orzechy laskowe solo, bo to smaczna i zdrowa przekąska!

Zobacz najlepsze przepisy z orzechami w roli głównej!


Na długie życie - fistaszki. Kliknij!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Krokiety kowalowej

Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...

Odsłon: 3622

30 min
7
Dania główne Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...

Odsłon: 34201

30 min
38
Przekąski Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugi...

Odsłon: 676

30 min
3
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4853

>60 min
9
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 1479

30 min
8
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113639

60 min
199