Lipiec to środek sezonu na zbieranie warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem porzeczek, moreli, wiśni, czereśni, ogórków, jeżyn, pomidorów i agrestu. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw, które nam daje natura.
Zanim rozpoczniemy
Słoiki, w których będziemy przechowywać przetwory powinny być staranie umyte, wygotowane lub wyparzone. Umożliwi to długie przechowywanie przetworów, bez strachu, że konfitury się zepsują lub spleśnieją.
Powinniśmy się trzymać zasady, że jeżeli w słoiku robiliśmy ogórki kiszone w zeszłym roku, to w tym nie robimy w nim soku ani dżemu, ponieważ prawdopodobnie słoik w dalszym ciągu, nawet po umyciu zachowuje zapach kiszonych ogórków lub octu. Sok w takim słoiku może przejść zapachem i stać się niesmaczny. Aby nie ryzykować, dobrze jest posegregować słoiki.
Wyparzony lub wygotowany słoik kładziemy do góry dnem na serwetce tak, aby sam wysechł. Wycieranie go od wewnątrz ścierką lub papierem, może spowodować zostawienie w środku włókien, przez które przetwory szybciej się zepsują.
Jakie przetwory w lipcu?
Lipcowe owoce na przetwory | |
---|---|
Porzeczki | Dżem, marmolada, kompot, sok |
Agrest | Dżem, kompot |
Maliny | Dżem, kompot, syrop, marmolada, sok |
Jeżyny | Dżem, kompot |
Morele | Dżem, kompot, syrop, marmolada |
Borówki | Dżem, kompot, syrop, marmolada, sok |
Lipcowe warzywa na przetwory | |
---|---|
Pomidory | Sosy, przeciery, marynowane, kiszone |
Ogórki | Kiszone, marynowane |
Kalafiory | Marynowane |
Brokuły | Marynowane |
Buraki | Kiszone, marynowane, przeciery |
Czosnek | Kiszone, marynowane, przeciery |
W tabeli znajdują się tylko wybrane warzywa i owoce, na które jest sezon w lipcu.
Musy owocowe
Mus owocowy jest pysznym dodatkiem do lodów, ciast, babeczek, deserów, budyniu, kisielu albo kaszki manny. Można go również pałaszować łyżeczką wprost ze słoika. Wielką zaleta musu jest to, że możemy go zrobić z różnych rodzajów owoców, które nam pozostały, a i tak będzie absolutnym hitem w zimowo - jesienne wieczory. Musy robi się bardzo szybko i jeśli ktoś nie jest w stanie oprzeć się pokusie, można go zjeść od razu po zrobieniu.
Jak wykonać mus w kilku krokach?
Myjemy dokładnie owoce i pozbawiamy ich szypułek. Następnie wrzucamy je do garnka, podlewamy niedużą ilością wody, dodajemy cukier i chwilę gotujemy. Miksujemy całość blenderem i dodajemy do smaku trochę soku z cytryny. Mus przelewamy do słoików, pasteryzujemy i chowamy w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.
Suszone owoce
Suszone owoce są dobrym pomysłem na pyszną i zdrową przekąskę, ponieważ dostarczają one wielu witamin i składników mineralnych w czasie, gdy nie mamy dostępu do świeżych owoców. Dodatkowo znajduje się w nich sporo przeciwutleniaczy. Suszone morele, śliwki, truskawki, banany, a nawet wiśnie są doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, kompotów lub po prostu jako pyszna przekąska.
Jak suszyć owoce?
Owoce myjemy, obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w małe kawałki. Tak przygotowane owce wrzucamy na chwilę do wrzątku. Wyciągamy je i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Darmowy ebook: 55 pomysłów na przetwory. Kliknij!
Owoce można suszyć w piekarniku, na słońcu (pod warunkiem, że pogoda na to pozwala) lub w specjalnych urządzeniach do suszenia owoców, warzyw lub grzybów. Miękkie owoce, takie jak morele i śliwki początkowo suszymy w temperaturze około 45 stopni, a później podnosimy ją do około 60. Twarde owoce tak jak jabłka najpierw suszymy w temperaturze około 70 stopni, a dopiero na sam koniec zmniejszamy ją do około 50.
Dobrze wysuszone owoce są miękkie, elastyczne i pachnące. Nie powinny być kruche, popękane i nie powinny mieć nieprzyjemnego zapachu.
Wysuszone owoce trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach.
Suszone zioła
Jeżeli jesteśmy w stanie sami zrobić kompoty, dżemy, syropy i inne smakołyki na zimę, to możemy również ususzyć własne zioła, tak aby jak najdłużej móc cieszyć się ich smakiem i aromatem.
Do suszenia nadają się przede wszystkim zioła przyprawowe, czyli szałwia, rozmaryn, tymianek, cząber, estragon i mięta.
Jak suszyć zioła?
Zioła, które chcemy ususzyć należy umyć i wybrać tylko te części, które są pozbawione uszkodzeń i pleśni. Możemy je wysuszyć, wieszając je pod dachem altany lub szopy, uważając, by liście nie były bezpośrednio narażone na promienie słoneczne, które mogą zmienić ich kolor, a nawet pozbawić olejków eterycznych.
Zioła możemy również suszyć poprzez rozłożenie ich na pergaminie i włożenie do piekarnika nagrzanego do około 40 stopni.
Pewną alternatywą dla suszenia ziół jest ich mrożenie.
Chcesz wiedzieć więcej na temat ziół? Kliknij!
Domowe mrożonki
Miło jest zrobić w środku zimy pyszny koktajl truskawkowy albo ciasto z wiśniami. Ceny świeżych owoców i warzyw są wtedy niebotyczne, więc dlatego można je zamrozić teraz, gdy są jeszcze świeże, aby cieszyć się ich smakiem w grudniu.
Jak robić mrożonki?
Owoce należy dokładnie umyć i wybrać tylko zdrowe i dojrzałe. Te, które są lekko nadpsute nie nadają się do mrożenia. Owoce należy pozbawić szypułek, pestek, a w przypadku moreli, brzoskwiń i nektarynek należy pozbawić je również skórki. Warzywa również przed zamrożeniem powinny być dokładnie umyte i wysuszone.
Owoce i warzywa, które chcemy zamrozić powinny być w temperaturze pokojowej (nie gorące!). Rozkładamy je na tackach i wkładamy do zamrażalnika, tak aby produkty się nie stykały i nie pozlepiały ze sobą w trakcie mrożenia. Gdy produkty się zamrożą, należy przełożyć je do woreczków do mrożenia lub do plastikowych pojemników.
Małe owoce takie jak jagody możemy zamrozić w formie do lodów, przez co będzie można ich używać jako dodatków do drinków.
Zioła umieszczamy w pojemnikach plastikowych lub możemy je zamrozić z oliwą w formach do lodu - tuz po wyciagnięciu możemy od razu wrzucać do zupy lub sosów. Tutaj przeczytasz więcej o mrożeniu
Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl