Dania jednogarnkowe

Mają mniej kalorii i więcej witamin niż płatki owsiane. Idealne nie tylko dla tych, którzy chcą zrzucić oponkę

Równie pyszne co zbożowe lub śniadaniowe, a znacznie zdrowsze. Czym są płatki quinoa? To produkt wytwarzany z ziaren komosy ryżowej. Roślina, nazywana złotem Inków, wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Jeśli marzysz o zgrabnej sylwetce i wzmocnionym organizmie, lepiej sprawdź, z czym jeść płatki quinoa.

Płatki quinoa mają mniej kalorii, za to więcej przeciwutleniaczy niż inne płatki zbożowe | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Quinoa, czyli komosa ryżowa to rodzaj pseudozboża, które zawiera szereg odżywczych i prozdrowotnych składników. Czym są zatem płatki quinoa i jakie mają właściwości? Z czym je jeść, aby wzmacniały organizm i poprawiały jego ogólne funkcjonowanie? Odkryj, czy warto dodać komosę ryżową do swojego jadłospisu.

Sprawdź także: Przekąski z ciasta francuskiego - szybkie, proste i oryginalne przepisy

Czym są płatki quinoa?

Komosę ryżową można kupić w sklepach w formie kaszy, mąki, dodatku do różnych produktów (np. chleba czy ciastek) oraz płatków. Czym są płatki quinoa? Produkt uzyskiwany jest w wyniku gniecenia ziarna komosy.

Są drobne i delikatne, a po ugotowaniu zbytnio nie rozmiękają. Mają orzechowy, lekko słodkawy posmak. Płatki quinoa, po otwarciu, należy przechowywać w suchym, zaciemnionym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu. 

W 100 gramach płatków quinoa kryje się 366 kalorii, 56 g węglowodanów, 13 g białka i 8 g tłuszczów. To także źródło błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów

Właściwości prozdrowotne płatków quinoa

Składniki odżywcze płatków quinoa przekładają się na ich właściwości prozdrowotne. Zdecydowanie warto zajadać je w swoim codziennym jadłospisie, ponieważ:

  • wykazują właściwości antyoksydacyjne - w przeciwieństwie do tradycyjnych zbóż zawierają flawonoidy, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszając ryzyko nowotworów i spowalniając procesy starzenia się organizmu,
  • cechują się dużą dawką białka, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, także te, których ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować,
  • dzięki zawartości zdrowych tłuszczów obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko miażdżycy i wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia,
  • zawierają saponiny, wykazujące działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i stymulujące układ odpornościowy,
  • mogą być stosowane przez wegetarian i chorujących na celiakię - dostarczają białka, które zastępuje mięso oraz nie mają w sobie glutenu,
  • dzięki błonnikowi usprawniają procesy trawienne i regulują pracę jelit.

Zobacz: Miska śniadaniowa z quinoą - prosty przepis

Z czym jeść płatki quinoa?

Płatki quinoa to uniwersalny dodatek w kuchni. Świetnie sprawdzą się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.

Z czym jeść płatki quinoa? Przede wszystkim przygotuj z nich sycące śniadanie, czyli owsiankę. Płatki z komosy ryżowej gotuj według zaleceń producenta (zazwyczaj ok. pięciu, sześciu minut) i połącz z wodą, mlekiem, jogurtem czy kefirem. Możesz je też dodać do sałatki lub deseru owocowego. Produkt nadaje się także do wypieków. Możesz użyć go podczas przygotowania muffinek, batoników, a nawet ciast czy chlebów. 

Jak stosować płatki quinoa w kuchni? Wiesz już, że możesz przyrządzić z nimi także dania wytrawne. Spróbuj przygotować wegetariańskie kotleciki lub burgery z ich dodatkiem. Wsyp garść płatków do sałatki warzywnej lub do zupy, aby ją zagęścić i urozmaicić. 



Zobacz także:

Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »

Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim »

Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jesienny leśny mech

Jesienny leśny mech to przepyszne ciasto szpinakowe z czekoladowym kremem i c...

Odsłon: 827

>60 min
9
Przetwory Maślaki w zalewie octowej

Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...

Odsłon: 275

15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Wytrawne tarty na cieście francuskim. 5 pomysłów na oryginalny farsz

Należysz do grupy osób, które zawsze wybierają tarty w słodkiej odsłonie? W takim razie powinieneś chociaż raz spróbować wykonać wytrawną wersję. C...

1
Informacje Placuszki zamiast owsianki na śniadanie. Smakowitości na dobry początek dnia – poznaj najlepsze przepisy

Nie masz pomysłu na pożywne śniadanie, które zapewni ci długotrwałą sytość? Jeśli przejadła ci się owsianka, a na myśl o jajecznicy dostajesz gęsie...

4
Informacje Napoje na wzmocnienie odporności. Pij codziennie, choroby będą cię omijać

Domowe sposoby na wzmacnianie odporności to temat, który co roku wraca jak bumerang. I nic w tym dziwnego - w końcu każdy chciałby zabezpieczyć się...

15
Informacje Jarzębina – jesienny przysmak w 5 odsłonach

Jarzębina, choć często kojarzona głównie z goryczką i czerwonymi koralami na gałęziach, skrywa w sobie bogactwo smaków i cennych właściwości zdrowo...

3