Mąka z żołędzi – alternatywa dla mąki pszennej?

Żołędzie – nasiona dębu, to jeden z nieodłącznych symboli jesieni. Spotkać możemy je w parkach, lasach, a także w naszych ogrodach. Dawniej, żołędzie bardzo często gościły na polskich stołach, można przygotowywać z nich nalewki, zastępować nimi ziarna kawy, a na nawet zrobić z nich mąkę. Sprawdź, jakie właściwości ma mąka z żołędzi i w jaki sposób można zrobić ją w domu.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W twojej okolicy lub na twoim podwórku rośnie dąb? Jeśli tak, to koniecznie musisz wykorzystać żołędzie do zrobienia czegoś pysznego w twojej kuchni. Świetnie nadadzą się między innymi do przygotowania mąki z żołędzi. Wykonane z niej potrawy będą mieć niecodzienny smak, który podkreśli korzenne i orzechowe wypieki. Słodkie smakołyki z żołędziowej mąki będą idealne w okresie jesienno-zimowym.

Sprawdź także: Jak szybko łupać orzechy włoskie? Sprytne sposoby bez dziadka do orzechów

Żołędzie – właściwości

Co kryją w sobie żołędzie? W ich składzie znajdziemy witaminę A, E, PP, witaminy z grupy B oraz związki mineralne takie jak: potas, mangan, miedź i żelazo. Zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego” cholesterolu. Żołędzie są także źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, działają przeciwstarzeniowo oraz zapobiegają powstawaniu nowotworów. Nasiona dębu są również bogate w skrobię – która świetnie pomaga zaspokoić apetyt.

Witaminy i minerały zawarte w żołędziach korzystnie wpływają na układ krwionośny, pomagają w produkcji czerwonych krwinek, wspierają prawidłowe funkcjonowanie mięśni, oraz korzystnie działają na układ nerwowy.

W żołędziach znajdują się także garbniki, które wykazują działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. To im zawdzięczają gorzkawy posmak, w zbyt dużej ilości mogą jednak negatywnie wpływać na organizm. Dlatego warto pamiętać, żeby odpowiednio przygotować żołędzie przed gotowaniem tak, by stały się w pełni jadalne.

Jak zrobić mąkę z żołędzi? Przepis

Tradycyjna mąka w czasach, gdy brakowało jedzenia, była zastępowana przez mąkę z żołędzi. Co ciekawe, jest ona znacznie bogatsza w związki mineralne, niż tradycyjna mąka pszenna. Dodatkowo warto wspomnieć, że żołędziowa mąka nie zawiera glutenu, dlatego będzie odpowiednia dla osób chorych na celiakię.

Mąkę z żołędzi można wykorzystać do pieczenia chleba, bułek, ciast, a także słodkich placków. Idealny czas do zbierania nasion dębu na mąkę to koniec września oraz październik – najlepiej zrywać je prosto z drzewa. 

Zacznij od odpowiedniego przygotowania żołędzi, obierz je, a następnie poddaj procesowi ługowania, dzięki któremu usuniesz z nich szkodliwe dla organizmu substancje, czyli garbniki.

Wystarczy moczyć obrane żołędzie w wodzie tak długo, aż przestaną zabarwiać ją na brązowo – warto pamiętać, że proces ten może potrwać nawet kilka dni – od trzech do pięciu. Wodę trzeba co 12 godzin zmieniać na nową. Należy również dodać do niej sodę oczyszczoną, dzięki której pozbędziesz się gorzkiego smaku – wystarczy jedna łyżka na litr wody.

Możesz również ugotować obrane żołędzie w wodzie przez około 20 minut – proces należy powtórzyć kilka razy – zmieniając wodę na świeżą, aż przestanie być brązowa.

Po przeprowadzeniu procesu ługowania odcedź żołędzie, osusz je, a następnie zmiksuj na gładką masę. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, wyłóż powstałą masę i wstaw do nagrzanego do 50 stopni piekarnika. Susz do momentu, aż żołędziowa masa całkowicie wyschnie. Następnie kolejny raz zmiel ją w blenderze lub młynku. Mąkę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu.

Zobacz także:

Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego »

Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm »

Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. 5 charakterystycznych cech »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z sałaty lodowej

Dzisiaj bardzo szybka, prosta sałatka. Bardzo dobra jako dodatek do obiadu lu...

Odsłon: 346

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

2
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

0
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

1
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4