Matcha - jak ją wykorzystać?

Tajemniczy zielony proszek, który przebojem wdarł się na sklepowe półki. Jak go wykorzystać, aby w pełni ciszyć się jego smakiem i właściwościami?

Fot. 123RF/Picsel

Czym tak naprawdę jest matcha? Odpowiedź jest zaskakująco prosta - to sproszkowana, zielona herbata. Jednak nie byle jaka! Jej uprawa wymaga cierpliwości i niezwykłej staranności. Krzewy, na których rośnie, są ocieniane specjalnymi matami. Metoda ta została opracowana jeszcze w XVI wieku i niewiele zmieniła się do dnia dzisiejszego.

Brak dostępu do promieni słonecznych sprawia, że krzew herbaty wzrasta wolniej, jego liście nabierają bladozielonego koloru, a ich smak jest słodszy i bardziej intensywny. Po zbiorach, liście matchy suszy się, a następnie uciera na bardzo drobny proszek.

Dlaczego warto włączyć matchę do jadłospisu? Chociażby ze względu na jej niezwykłe właściwości uspokajające. W końcu czy może istnieć lepsza metoda na ukojenie nerwów niż ta, którą od wieków stosują buddyjscy mnisi? Matcha zawiera w sobie L-teaninę, mającą niezwykłe właściwości relaksacyjne. Co więcej, napar z tego proszku pozwala nam się lepiej skoncentrować oraz stymuluje umysł do bardziej wytężonej pracy. Efekt? Zapamiętujemy więcej i szybciej.

Co ciekawe, matcha wykazuje podobne właściwości do kawy. Jednak z tą różnicą, iż w przeciwieństwie do tego aromatycznego naparu, nie wywołuje skutków ubocznych, takich jak podniesione ciśnienie lub nagłe zmiany nastroju. Matcha zapewnia nam szybki przypływ energii, a uczucie to może utrzymywać się nawet 6 godzin.

Warto również zaznaczyć, że podobnie jak kawa, matcha zaliczana jest do naturalnych spalaczy tłuszczu. Jej regularne picie sprawia, że nasz metabolizm działa szybciej i sprawniej, dlatego też poleca się ją wszystkim osobom, pragnącym zrzucić zbędne kilogramy. Naukowcy potwierdzili również, że ten niezwykły napój bardzo pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi, obniżając ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Zobacz też: Orzechowiec z kremem waniliowym. Kliknij!

Dodatkowo, wykazano iż matcha w zaskakujący sposób poprawia odporność naszego organizmu. Zawarte w niej witaminy i składniki odżywcze sprawiają, że jej działanie jest porównywalne z wieloma innymi produktami, które powszechnie uznaje się za naturalne antybiotyki. Jednak matcha pomoże nam nie tylko przy zwykłym przeziębieniu. Jak wszystkie zielone herbaty, zawiera ona w sobie bardzo dużo antyoksydantów, która niwelują szkodliwe, wolne rodniki. Substancje te zapobiegają również przyśpieszonemu starzeniu się komórek, dlatego nie pomyli się ten, kto powie, że dzięki matchy nie tylko czujemy się lepiej, ale także wyglądamy młodziej i zdrowiej. Spośród wszystkich antyoksydantów zawartych w matchy, jeden powinien szczególnie zwrócić nasza uwagę. Mowa tutaj o galusanie epigallokatechiny (EGCS), który posiada wyjątkową moc oraz właściwości antyrakowe. Warto wiedzieć, że występuje on w wielu różnych herbatach, jednak w matchy jest go nawet 100 razy więcej niż w innych.

Matcha ma bardzo uniwersalne zastosowanie w kuchni. Możecie ją nie tylko pić, ale również dodawać do wielu potraw. Jeśli jeszcze nie wiecie jak ją wykorzystać, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników.

 

1. Sernik limonkowo-kokosowy

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Pierożki z kaszą jaglaną

Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

3. Zielone pancakes

Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Zielone bezy

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

5. Muffiny z herbatą matcha

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

6. Trufle z zieloną herbatą

Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

7. Lody jogurtowe z herbatą matcha

Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 65

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2