Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny z herbatą Matcha

Muffiny z herbatą Matcha

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 5422

Dodano:

Odsłon: 1800

Herbata Matcha dodana do wypieków nadaje im nie tylko wspaniały kolor, ale również cudowny smak i aromat. Do celów kulinarnych w zupełności wystarczy Matcha taka w niższej cenie.

Składniki

  • (składniki w temperaturze pokojowej, pojemność szklanki to 250 ml) )
  • Suche:
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Mąka kokosowa 1/2 szklanki lub 1 szklanka pszennej
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Herbata Matcha 4 łyżeczki
  • Cukier 1 szklanka
  • Mokre:
  • Mleko 3/4 szklanki
  • Jajka 4 szt.
  • Olej rzepakowy 3/4 szklanki
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Polewa:
  • Czekolada gorzka 100 g
  • Śmietana 30% lub mleko 2 łyżki
  • Miód naturalny 1/2 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Muffiny z herbatą Matcha

Przygotowanie

  1. W oddzielnych miskach wymieszać suche składniki i płynne, następnie połączyć je ze sobą i wymieszać łyżką. Jeśli robimy z mąką kokosową, to po wymieszaniu chwilę odczekać, aby ciasto uzyskało odpowiednio gęstą konsystencję (ma być gęste lecz swobodnie oddzielać się od łyżki przy nakładaniu).

  2. Nakładać łyżką ciasto do 3/4 wysokości foremek (u mnie silikonowe papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm).

  3. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20 minut (do suchego patyczka).

  4. Wystudzić na kratce i delikatnie polać roztopioną czekoladą z dodatkiem odrobiny miodu (polewa jest bardziej plastyczna i się nie kruszy).
    Z podanych składników wyszło mi 24 muffiny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń