Najlepsze przepisy na ogórki

Miętowy puch Ani - przepisy z "Bake Off Junior"

W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Ania zaprezentowała przepis na miętowy tort bezowy z malinami, udekorowany jadalnymi kwiatami.

Beza
10 białek
szczypta soli
500 g cukru pudru miałkiego
2 łyżeczki octu spirytusowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
10 listków świeżej mięty

Krem
400 ml śmietanki kremówki 30%

Sos pistacjowy
75 g białej czekolady
150 g niesolonych, obranych pistacji
200 ml śmietanki kremówki 30%

Temperowana czekolada
500 g białej czekolady

Dekoracja
250 g świeżych malin
250 g świeżych truskawek
jadalne białe kwiatki do dekoracji

Beza
Piekarnik nagrzać do 180°C. Na papierze do pieczenia narysować koła o promieniach 8 cm i 3 cm. Na sztywno ubić białka z solą, następnie po łyżce wsypywać cukier puder. Dodać ocet i przesianą mąkę ziemniaczaną. Oddzielić ¼ masy. Do większej części dodać posiekaną miętę i dokładnie wymieszać szpatułką. Ułożyć na blaszce okręgi, udekorować pozostawioną wcześniej masą. Piec pięć minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze przez półtorej godziny.

Krem
Ubić śmietanę.
Sos pistacjowy
Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Pistacje zblendować, część z nich zostawić na posypkę (na oko), pozostałe połączyć z białą czekoladą. Podgrzać na patelni wraz ze śmietaną do uzyskania gęstego sosu. Schłodzić.

Temperowana czekolada
Podgrzać 420 g czekolady do temperatury 45°C, dorzucić pozostałą część w temperaturze pokojowej. Dobrze wymieszać i schłodzić do 27-28°C. Wykonać ozdoby z czekolady.

Dekoracja
Udekorować malinami, truskawkami i jadalnymi kwiatami.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Ogórki kimchi

Ogórki kimchi to koreański odpowiednik polskich ogórków konserwowych. Wyróżni...

Odsłon: 1056

30 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 27

15 min
0
60 min
2
Desery Domowa chałwa

Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...

Odsłon: 26535

60 min
22

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4