Spis treści:
Rzeżucha to roślina, którą można hodować w domowym zaciszu i to przez cały rok. Wiele osób decyduje się na jej uprawę nie tylko ze względu na jej smak, ale przede wszystkim wysoką wartość odżywczą. Okazuje się bowiem, że stanowi ona skarbnicę witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które mogą przynieść szereg korzyści naszemu zdrowiu.
Jej dodatkowym atutem jest wszechstronne zastosowanie w kuchni – może ona pełnić w potrawach funkcję dekoracyjną, a także nadawać im lekko pikantnego posmaku. Rzeżucha – naturalny lek. Jakie są jej najcenniejsze właściwości i jak wykorzystać ją w swoich daniach? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Rzeżucha – właściwości prozdrowotne
Rzeżucha – naturalny lek. Nie bez powodu roślina ta zasłużyła sobie na to miano. Jest ona bowiem prawdziwą bombą odżywczą, zawierającą różnorodne witaminy i minerały. Stanowi ona m.in. bogate źródło witaminy K – już 10 g rzeżuchy wystarczy, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w ponad 70%. Inne substancje, które można w niej znaleźć, to mangan, potas, miedź, magnez, wapń, witaminy A i C oraz witaminy z grupy B. Nie sposób nie wspomnieć także o związkach aktywnych, zwłaszcza polifenolach i glukozynolanach – co ciekawe, to właśnie te ostatnie stoją za lekko siarkowym posmakiem rzeżuchy.
Jakie właściwości ma rzeżucha? Jedną z nich jest działanie przeciwbakteryjne. Dane naukowe sugerują, że jest ona w stanie hamować wzrost bakterii zarówno Gram-dodatnich, jak i Gram-ujemnych, w tym gronkowca złocistego i pałeczek okrężnicy. Jej spożywanie może przynieść również pewne korzyści naszej wątrobie – w niektórych badaniach przeprowadzonych na modelu zwierzęcym zaobserwowano, że obecne w niej przeciwutleniacze działają ochronnie na komórki wątroby i przyczyniają się do obniżenia poziomu bilirubiny oraz markerów AST i ALT.
Poruszając temat prozdrowotnych cech rzeżuchy, warto wspomnieć także o jej potencjale detoksykacyjnym, czyli wspomagającym oczyszczanie organizmu z toksyn, w tym metali ciężkich. Ponadto niektóre źródła wskazują na jej właściwości przeciwnowotworowe, obniżające stężenie cukru we krwi oraz wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego. Dla wielu osób, zwłaszcza tych stosujących dietę odchudzającą, dodatkową zaletą rzeżuchy może być jej niska kaloryczność, która wynosi zaledwie 32 kcal na 100 g.
Należy mieć świadomość, że choć rzeżucha jest niezwykle cenna pod względem odżywczym, nie każdy może po nią sięgać. Mowa przede wszystkim o osobach zmagających się z alergią lub nadwrażliwością na ten składnik, ale nie tylko – jej spożywanie nie jest wskazane również przy wrzodach oraz stanach zapalnych żołądka i jelit, a to wszystko za sprawą obecnych w niej związkach siarkowych. Z racji tego, że może ona działać moczopędnie, nie jest dobrym wyborem przy chorobach nerek.
Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Zastanawiasz się, jak uprawiać rzeżuchę w domu? Na szczęście nie wymaga to dużej wprawy ani specjalistycznej wiedzy. Najprostszym i najpopularniejszym sposobem jest zasianie jej na podłożu z waty. Wystarczy, że rozłożysz watę w pojemniku lub na talerzu, zwilżysz ją wodą, posypiesz obficie nasionami i umieścisz w nasłonecznionym miejscu, np. na parapecie. Każdego dnia podlewaj ją wodą o temperaturze pokojowej i odczekaj ok. siedmiu dni.
Rzeżucha w kuchni
Rzeżucha w kuchni – jak wykorzystać ją w swoich daniach? Wbrew pozorom jest to bardzo uniwersalny składnik, który nie tylko pełni funkcję dekoracyjną, ale również nadaje potrawom lekko pikantnego posmaku. Doskonale sprawdzi się ona jako dodatek do sałatek, kanapek, zup, makaronów, past do smarowania pieczywa, jajek oraz koktajli.
Poznaj kilka przepisów, dzięki którym odkryjesz jej nowe oblicze i wprowadzisz powiew świeżości do swojego jadłospisu.
Źródła: vitapedia.pl, healthline.com, smaker.pl
Opracowanie: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Miał być paliwem do silników, trafił na talerz. Stosuj codziennie, a serce będzie jak dzwon »
Powinien być w każdej kuchni. Podnosi odporność, trzyma kilogramy i cukier w ryzach »
To mięso na pewno nie zawiera antybiotyków i chemii. Jest najzdrowsze i ma wyjątkowy smak »