Grill - temat specjalny

Na dobre trawienie, zdrową wątrobę i nerki. Jak zrobić domowy ocet śliwkowy, kto powinien go pić?

Kto powinien pić ocet śliwkowy? Właściwości tego prozdrowotnego specyfiku przysłużą się w szczególności osobom z problemami układu pokarmowego i trawiennego. Jeśli twoje jelita, wątroba lub nerki nie są do końca sprawne, powinieneś dowiedzieć się, jak zrobić domowy ocet śliwkowy.

Jak zrobić domowy ocet śliwkowy? Dowiedz się, jakich śliwek najlepiej użyć | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ocet śliwkowy nie jest oczywistym wyborem przy robieniu przetworów. Owoce znacznie częściej wekujemy w syropie, żeby zimą służyły do ciast lub deserów. Tymczasem warto dowiedzieć się, jak zrobić domowy ocet śliwkowy, ze względu na szerokie zastosowanie w kuchni tego produktu. W takim wydaniu sprawdzi się zarówno na wytrawny obiad, jak i słodki podwieczorek. Odkryj, jakie właściwości ma ocet śliwkowy i jakie owoce będą najlepsze do jego przyrządzenia.

Sprawdź także: Co można zrobić z gruszek na zimę? Jakie gruszki są najlepsze na przetwory?

Z jakich śliwek najlepiej zrobić ocet?

Przyrządzasz przetwory i zapełniasz już powoli spiżarkę? Jeśli marzą ci się również zaprawy śliwkowe, pewnie zastanawiasz się, z jakich śliwek najlepiej zrobić ocet. To skarbnica wielu wartości odżywczych, która jednocześnie ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Choć do tego przetworu można zastosować wiele gatunków owoców, najlepiej sprawdzi się śliwka węgierka. To właśnie tę odmianę stosuje najwięcej miłośników wekowania, ponieważ nie jest zbyt słodka ani soczysta i nie ma tendencji do szybkiego rozpadania się podczas obróbki. 

Ocet śliwkowy - wartości odżywcze

Domowy specyfik na poprawę trawienia przyrządzisz ze śliwek węgierek. To w nich kryją się szczególne wartości odżywcze octu śliwkowego. Owoce to skarbnica witamin, w tym A, C, E, K i tych z grupy B. To również źródło minerałów, m.in. potasu, wapnia, magnezu i fosforu.

Nie bez znaczenia w składzie specyfiku są też kwasy tłuszczowe (np. octowy) i antyoksydanty, charakteryzujące się silnym wpływem na organizm. Ocet śliwkowy jest niskokaloryczny - łyżeczka stołowa to zaledwie ok. trzech kalorii.

Jakie właściwości ma ocet śliwkowy?

Zanim dowiesz się, jak zrobić domowy ocet śliwkowy, musisz wiedzieć, na co pomaga jego regularne spożywanie. Jakie właściwości ma ocet śliwkowy i dlaczego w ogóle warto go pić? 

  • Usprawnia trawienie i pomaga w odchudzaniu - ocet śliwkowy znany jest przede wszystkim z prozdrowotnego wpływu na układ pokarmowy i trawienny. Przyspiesza spalanie tłuszczu, reguluje wydzielanie soków trawiennych i jest niskokaloryczny. Co więcej, wspiera pracę jelit, zapobiegając zaparciom.  
  • Detoksykuje organizm i oczyszcza wątrobę oraz nerki - regularne sięganie po ocet śliwkowy może też pomóc w oczyszczeniu organizmu z toksyn. Szczególnie zyskują na tym wątroba oraz nerki, w których nie są kumulowane szkodliwe substancje.
  • Wykazuje działanie antyoksydacyjne - wśród wartości odżywczych octu śliwkowego znajdują się przeciwutleniacze, które wykazują działanie przeciwnowotworowe, zapobiegają szybkiemu starzeniu się organizmu, chronią przed stresem oksydacyjnym i wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Na przykład, antyoksydanty wspierają proces krążenia krwi i obniżają ciśnienie, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
  • Obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu i cukru - podobnie korzystnie przeciwutleniacze w occie śliwkowym wpływają na profil lipidowy. Obniżają stężenie cholesterolu LDL, co ważne w profilaktyce miażdżycy czy zawału serca. Specyfik ma także wpływ na ilość glukozy we krwi - zmniejszając jej poziom, chroni przed wystąpieniem cukrzycy.
  • Działa przeciwbakteryjnie - kwas octowy, znajdujący się w specyfiku, działa antyseptycznie, przeciwgrzybiczo i zwalcza bakterie. Pomoże m.in. przy infekcjach układu moczowego.
  • Poprawia wygląd skóry i włosów - dzięki zawartości witamin, szczególnie A i tych z grupy B, ocet śliwkowy wpływa na wzmocnienie włosów i załagodzenie popularnych zmian skórnych (trądziku, zaskórników).
  • Wzmacnia układ odpornościowy - regularne stosowanie octu wpłynie na poprawę odporności (dzięki witaminie C), ale też zredukuje objawy zmęczenia. Magnez i witaminy z grupy B wesprą prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przynosząc ukojenie i potrzebną energię.

Jak pić ocet śliwkowy?

Oczyszczające i odchudzające właściwości octu śliwkowego odczujemy podczas regularnego stosowania tego specyfiku. Jak pić ocet śliwkowy, żeby mieć pewność, że korzystnie wpływa na organizm? Po pierwsze, rano, najlepiej na czczo - wtedy doda najwięcej energii, pobudzi metabolizm i przyspieszy odchudzanie. Możesz też pić go 15 minut przed posiłkiem, żeby pobudzić trawienie i odciążyć wątrobę oraz jelita. Po drugie, jedną lub dwie łyżeczki octu należy wlać do szklanki letniej wody (ok. 250 ml) i przemieszać. 

Wciąż wahasz się i zastanawiasz, czy pić domowe remedium na problemy z trawieniem? Kto powinien pić ocet śliwkowy w pierwszej kolejności? Oczywiście wszystkie osoby, które mają problemy z trawieniem i zmagają się z uciążliwymi zaparciami. Świetnie sprawdzi się też wcierki we włosy lub skórę dla wszystkich mierzących się z trądzikiem czy osłabieniem. Warto stosować ocet śliwkowy w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy czy nowotworów. Mogą go też przyjmować wszyscy podatni na cukrzycę i nadciśnienie.

Z drugiej strony ocet śliwkowy nie jest dla każdego. Głównymi przeciwwskazaniami do stosowania octu śliwkowego są nadkwasota, wrzody żołądka lub dwunastnicy i poważne schorzenia wątroby.

Jak zrobić domowy ocet śliwkowy?

Domowy specyfik na dobre trawienie możesz przygotować na trzy sposoby - wykorzystując tzw. matkę octową, która przyspieszy produkcję albo bez jej udziału, tworząc czysty ocet śliwkowy. Jak zrobić go krok po kroku? Wypróbuj poniższe sprawdzone sposoby, a na pewno ci się uda.

Ocet śliwkowy z matką octową

Na początku umyj dojrzałe śliwki węgierki, odczekaj chwilę, aż obeschną i dokładnie wydryluj. Następnie pokrój je na naprawdę małe kawałki i przełóż do czystego, najlepiej wyparzonego, litrowego słoika. Napełnij naczynie do 1/3 jego wysokości. Dodaj trzy łyżeczki miodu (ewentualnie cukru) i fragment matki octowej. Jeśli jej nie masz, sprawdzą się też dwie-trzy łyżki domowego octu jabłkowego. Wystarczy jeszcze dopełnić słój letnią i przegotowaną wodą, a potem przykryć go gazą i zabezpieczyć ją gumką recepturką lub sznurkiem. Płyn ze śliwkami odstaw w ciepłe miejsce na ok. trzy, cztery tygodnie. Po tym czasie odlej ocet śliwkowy do czystej butelki. 

Ocet śliwkowy czysty

Jak w poprzednim przepisie, najpierw dokładnie umyj dojrzałe śliwki węgierki, osusz i wypestkuj. Mocno rozgnieć drewnianą łyżką owoce i włóż do czystego, wyparzonego słoja. Dodaj cukier w proporcji 75 gramów na pół kilograma śliwek. Musisz jeszcze zalać całość ciepłą, przegotowaną wodą - tak, aby woda sięgała ok. dwóch centymetrów powyżej składników (muszą być pokryte płynem, żeby nie pleśnieć). Następnie przykryj naczynie gazą i zabezpiecz sznurkiem lub gumką recepturką. Odstaw w ciepłe miejsce, a po kilku dniach zlej sok (zostawiając osad z dołu) do wyparzonych słoików. Te ponownie nakryj gazą i zabezpiecz tasiemką. Odstaw w ciepłe miejsce na półtora-dwa miesiące. Następnie przefiltruj i przelej do czystych butelek.

Ekspresowy ocet śliwkowy

Jeśli szukasz w kuchni najprostszych rozwiązań, po prostu możesz zalać umyte, obrane, wydrylowane i dobrze rozdrobnione śliwki węgierki domowym octem jabłkowym. Dla lepszego smaku i podkręcenia właściwości octu śliwkowego warto dodać korę cynamonu i kilka ususzonych goździków.

Ocet śliwkowy

 Ocet śliwkowy Zobacz przepis

Ocet śliwkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ocet śliwkowy - zastosowanie w kuchni

Ocet śliwkowy w celach zdrowotnych można po prostu popijać. Mało kto wie jednak, że ocet śliwkowy znajduje zastosowanie w kuchni koreańskiej i nie tylko. Ma słodko-kwaśny smak, dlatego świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs (m.in. kaczki, wieprzowiny czy szynki parmeńskiej), sałatek z rukolą, roszponką, sezamem lub szpinakiem (dodany do winegretu), marynat i sosów (wybornie smakuje z grzybami, rozmarynem, imbirem) - zazwyczaj przełamując ich aromat. Co ciekawe, można go użyć także przy deserach - komponuje się z jabłkami, gruszkami, miodem i orzechami.



Źródło: Smaker.pl, sekrety-zdrowia.org, zdrowie.interia.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Tak zrobisz idealny dżem na zimę. Sekret tkwi w rodzaju owoców »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Domowe sposoby, by ukoić zakażone jelita. Najważniejsza jedna zasada »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
30 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 110

30 min
5
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 10270

30 min
18

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1