Dania jednogarnkowe

Najczęściej robimy z nich powidła, ale nie warto ograniczać się wyłącznie do jednego przepisu. W końcu sezon na śliwki należy odpowiednio wykorzystać. Jakie przetwory ze śliwek zrobić w tym roku? Podpowiadamy.

Jakie przetwory zrobić ze śliwek? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Śliwki to nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe owoce. O tej porze roku nie brakuje ich w sklepach ani na straganach. Jeśli jednak chcemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto przygotować z nich różnorodne przetwory. W tym wypadku możliwości są niemal nieograniczone: począwszy od klasycznych powideł, poprzez kompoty, a na wytrawnych marynatach skończywszy. Jedyne ograniczenie stanowi nasza wyobraźnia.

Sprawdź także: Powidła śliwkowe jak u babci. Praktyczne porady ze starego zeszytu

Jakie właściwości mają śliwki?

W owocach tych znajdują się pektyny, które w wyjątkowy sposób oczyszczają nasz przewód pokarmowy ze zgromadzonego w komórkach tłuszczu i cholesterolu. Ze względu na dużą ilość błonnika poleca się je osobom, próbującym zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Śliwki (a zwłaszcza te suszone) przyspieszają metabolizm, usprawniają pracę układu trawiennego oraz na długo utrzymują uczucie sytości. Pamiętajmy jednak, aby zachować umiar, gdyż suszone śliwki są znacznie bardziej kaloryczne od tych świeżych - 100 g to około 260 kcal.

Śliwki, poza oczyszczaniem organizmu oraz dbaniem o linię mogą mieć kojący wpływ na nasze nerwy. Zawierają spore ilości magnezu oraz witaminę B6, która wspomaga jego wchłanianie. Obfitują także w potas, fosfor i żelazo. Mają zatem pozytywny wpływ na pracę serca oraz wspomagają walkę z niedokrwistością.

Dodatkowo, owoce te zawierają w swym składzie wyjątkowo zdrowe polifenole, które mają działanie antynowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe.

Powidła, czyli pyszna klasyka

Za nazwą powidła kryją się niezwykle smaczne, długo gotowane przetwory ze śliwek. Tradycyjnie, do ich przygotowania używano wyłącznie śliwek węgierek. Prażono je w żelaznych kotłach nawet przez kilka dni. Kiedy uzyskiwały kolor bordowy lub brązowy, wiadomo było, że powidła już są gotowe.

W domowych warunkach śliwki gotuje się na wolnym ogniu, do momentu aż wyparuje woda, a śliwkowa masa znacząco zgęstnieje. Pierwotnie do powideł nie dodawało się cukru, jednak obecnie pojawia się on wśród składników. Cukier dodaje się szczególnie wtedy, gdy dysponujemy niezbyt słodkimi owocami lub chcemy przyspieszyć produkcję przetworów.

Pamiętaj, że podczas przygotowywania powideł liczy się cierpliwość! Śliwki musimy smażyć przez kilka godzin na niewielkim ogniu, uważając aby się nie przypaliły. Prawie w ogóle nie trzeba ich mieszać. Tylko w ten sposób uzyskamy powidła o charakterystycznym, głębokim smaku.

Tradycyjne powidła nie potrzebują żadnych dodatków. Jeśli jednak chcecie nieco urozmaicić ich smak, spróbujcie dodać do nich kakao, cynamon, goździki lub inne przyprawy korzenne. Efekt jest naprawdę zaskakujący.

Co zrobić ze śliwek?

Poza oczywistym zastosowaniem w wyrobach cukierniczych, śliwki doskonale komponują się z mięsem. Schab ze śliwką, czy suszone śliwki dodawane do bigosu to nie jedyne zastosowania. Owoce te idealnie nadają się do przygotowania różnorodnych sosów i sałatek. Miłośnicy domowych trunków z pewnością wiedzą także o tym, iż są one fantastyczną bazę do nalewek i win.

Wzorem naszych babć, smak śliwek można zamknąć także w słoikach. Przygotuj dżemy, konfitury i inne śliwkowe przetwory, a z pewnością podziękujesz sobie za to w chłodne, zimowe dni. Aby je zrobić, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Dżem ze śliwek

 Dżem ze śliwek Zobacz przepis

Dżem ze śliwek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Nalewka ze śliwek

 Nalewka ze śliwek Zobacz przepis

Nalewka ze śliwek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Keczup ze śliwek

 Keczup ze śliwek Zobacz przepis

Keczup ze śliwek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sok ze śliwek

 Sok ze śliwek Zobacz przepis

Sok ze śliwek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kompot ze śliwek

 Kompot ze śliwek Zobacz przepis

Kompot ze śliwek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Nutella ze śliwek

 Nutella ze śliwek Zobacz przepis

Nutella ze śliwek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Powidła śliwkowe

 Powidła śliwkowe Zobacz przepis

Powidła śliwkowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kiszone śliwki

 Kiszone śliwki Zobacz przepis

Kiszone śliwki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Śliwki z octem

 Śliwki z octem Zobacz przepis

Śliwki z octem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Śliwki w occie siostry Anastazji

 Śliwki w occie siostry Anastazji Zobacz przepis

Śliwki w occie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Źródła: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Od znajomej, która mieszka we Francji, mam przepis na naleśniki. Wychodzą boskie >>

Domowe sposoby na obniżenie cukru we krwi. Powinien być w domu każdego cukrzyka >>

Ten przepis na powidła z dyni ma 111 lat. Zaskakujący dodatek nadaje im wybitnego smaku >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Mięso mielone z cukinią

Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.

Odsłon: 92

15 min
6
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1896

30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8