Spis treści:
Śliwki to nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe owoce. O tej porze roku nie brakuje ich w sklepach ani na straganach. Jeśli jednak chcemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto przygotować z nich różnorodne przetwory. W tym wypadku możliwości są niemal nieograniczone: począwszy od klasycznych powideł, poprzez kompoty, a na wytrawnych marynatach skończywszy. Jedyne ograniczenie stanowi nasza wyobraźnia.
Sprawdź także: Powidła śliwkowe jak u babci. Praktyczne porady ze starego zeszytu
Jakie właściwości mają śliwki?
W owocach tych znajdują się pektyny, które w wyjątkowy sposób oczyszczają nasz przewód pokarmowy ze zgromadzonego w komórkach tłuszczu i cholesterolu. Ze względu na dużą ilość błonnika poleca się je osobom, próbującym zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Śliwki (a zwłaszcza te suszone) przyspieszają metabolizm, usprawniają pracę układu trawiennego oraz na długo utrzymują uczucie sytości. Pamiętajmy jednak, aby zachować umiar, gdyż suszone śliwki są znacznie bardziej kaloryczne od tych świeżych - 100 g to około 260 kcal.
Śliwki, poza oczyszczaniem organizmu oraz dbaniem o linię mogą mieć kojący wpływ na nasze nerwy. Zawierają spore ilości magnezu oraz witaminę B6, która wspomaga jego wchłanianie. Obfitują także w potas, fosfor i żelazo. Mają zatem pozytywny wpływ na pracę serca oraz wspomagają walkę z niedokrwistością.
Dodatkowo, owoce te zawierają w swym składzie wyjątkowo zdrowe polifenole, które mają działanie antynowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe.
Powidła, czyli pyszna klasyka
Za nazwą powidła kryją się niezwykle smaczne, długo gotowane przetwory ze śliwek. Tradycyjnie, do ich przygotowania używano wyłącznie śliwek węgierek. Prażono je w żelaznych kotłach nawet przez kilka dni. Kiedy uzyskiwały kolor bordowy lub brązowy, wiadomo było, że powidła już są gotowe.
W domowych warunkach śliwki gotuje się na wolnym ogniu, do momentu aż wyparuje woda, a śliwkowa masa znacząco zgęstnieje. Pierwotnie do powideł nie dodawało się cukru, jednak obecnie pojawia się on wśród składników. Cukier dodaje się szczególnie wtedy, gdy dysponujemy niezbyt słodkimi owocami lub chcemy przyspieszyć produkcję przetworów.
Pamiętaj, że podczas przygotowywania powideł liczy się cierpliwość! Śliwki musimy smażyć przez kilka godzin na niewielkim ogniu, uważając aby się nie przypaliły. Prawie w ogóle nie trzeba ich mieszać. Tylko w ten sposób uzyskamy powidła o charakterystycznym, głębokim smaku.
Tradycyjne powidła nie potrzebują żadnych dodatków. Jeśli jednak chcecie nieco urozmaicić ich smak, spróbujcie dodać do nich kakao, cynamon, goździki lub inne przyprawy korzenne. Efekt jest naprawdę zaskakujący.
Co zrobić ze śliwek?
Poza oczywistym zastosowaniem w wyrobach cukierniczych, śliwki doskonale komponują się z mięsem. Schab ze śliwką, czy suszone śliwki dodawane do bigosu to nie jedyne zastosowania. Owoce te idealnie nadają się do przygotowania różnorodnych sosów i sałatek. Miłośnicy domowych trunków z pewnością wiedzą także o tym, iż są one fantastyczną bazę do nalewek i win.
Wzorem naszych babć, smak śliwek można zamknąć także w słoikach. Przygotuj dżemy, konfitury i inne śliwkowe przetwory, a z pewnością podziękujesz sobie za to w chłodne, zimowe dni. Aby je zrobić, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
10. Śliwki w occie siostry Anastazji
Zobacz przepisŚliwki w occie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Od znajomej, która mieszka we Francji, mam przepis na naleśniki. Wychodzą boskie >>
Domowe sposoby na obniżenie cukru we krwi. Powinien być w domu każdego cukrzyka >>
Ten przepis na powidła z dyni ma 111 lat. Zaskakujący dodatek nadaje im wybitnego smaku >>