Spis treści:
- Powidła śliwkowe: jakie śliwki wybrać?
- Powidło śliwkowe: przepisy dla każdego
- Jak wygląda pasteryzacja słoików do powideł śliwkowych?
- Kilka pomysłów na powidła śliwkowe
Sezon śliwkowy zaczyna się w lipcu i trwa aż do września. Cechą charakterystyczną tego okresu są stragany na lokalnych targach, które wręcz uginają się pod ciężarem dojrzałych i słodkich śliwek. Naprawdę trudno im się oprzeć i nie kupić kilku kilogramów owoców, z których można wyczarować przepyszne powidła śliwkowe dla całej rodziny.
Masz ochotę na powidła śliwkowe? Przepisy na te domowe przetwory dają ogromne pole do popisu – od zupełnie podstawowych do bardzo skomplikowanych wersji, zawierających dość nietypowe składniki (np. papryczkę habanero). Niezależnie od tego, jakie są twoje ulubione smaki, z pewnością znajdziesz recepturę, która podbije twoje kulinarne serce.
Sprawdź także: Jak zrobić idealne knedle? Skorzystaj z tych sprawdzonych porad
Powidła śliwkowe: jakie śliwki wybrać?
Pierwszym krokiem do przygotowania idealnych powideł śliwkowych jest wybór odpowiednich owoców. Jakie produkty wybrać, aby efekt końcowy twojego słodkiego dania w pełni cię usatysfakcjonował? Pamiętaj, że owoce na powidła powinny być przede wszystkim dojrzałe i miękkie.
Dojrzałe owoce są bardzo słodkie, dzięki czemu nie wymagają dodatkowej porcji cukru. Innym znakiem, że napotkane na targu śliwki doskonale nadadzą się na domowe przetwory, jest delikatnie marszcząca się skórka przy ogonku. Widzisz takie śliwki? Nie wahaj się i zabierz je do domu!
Do najczęściej wybieranych owoców do powideł są śliwki węgierki. Ta popularna odmiana jest dość uniwersalna i będzie nadawała się również do suszenia. Innymi odmianami, które również stanowią interesujący wybór w kontekście walorów smakowych, są: mirabelka, opal i Stanley.
Powidło śliwkowe: przepisy dla każdego
Jak przygotować smaczne powidło śliwkowe? Przepisy w sieci i książkach kucharskich jako pierwszy krok jednogłośnie wskazują umycie, wypestkowanie i usmażenie owoców. Proces przygotowywania powideł jest dość czasochłonny, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość.
Samo smażenie zajmuje kilka godzin i powinno odbywać się na małym ogniu. Niektóre gospodynie uważają, że śliwki na powidła trzeba smażyć nawet do trzech dni, bo tylko wtedy można wydobyć z nich tradycyjny smak, który pamiętają z dzieciństwa.
Zaletą smażenia śliwek jest fakt, iż nie trzeba ich za bardzo mieszać. Warto natomiast wybrać duży garnek o grubym dnie, który stworzy ciepły mikroklimat dla gotujących się owoców. Jeżeli wybrałeś odpowiednio dojrzałe śliwki, istnieje szansa, że nie będą wymagały dodania nawet szczypty cukru.
Po pewnym czasie od rozpoczęcia gotowania powideł śliwki się rozpadną, a nadmiar soku zacznie odparowywać z garnka. W tym momencie zaczyna się proces gęstnienia. Uwielbiasz gęste powidła śliwkowe? Przepisy dają pełną dowolność w tym temacie.
W trakcie gotowania powideł śliwkowych warto przygotować sobie wcześniej wyparzone słoiki. Aby powidła zachowały świeżość jak najdłużej, pamiętaj o procesie pasteryzacji. Dzięki odpowiedniemu zahartowaniu przetworu będziesz mógł cieszyć się smaczną przekąską niezależnie od pory roku.
Jak wygląda pasteryzacja słoików do powideł śliwkowych?
Zastanawiasz się, jak zrobić powidła śliwkowe? Żeby zachowały one swoją świeżość na długie miesiące, kluczowym krokiem jest wyżej wspomniany proces pasteryzacji. Na czym polega i jak go przeprowadzić?
Krok ten jest dziecinnie prosty i można go wykonać w dwojaki sposób. Pierwszą propozycją jest pasteryzacja w garnku, zwana metodą „na mokro", a druga to pasteryzacja przy pomocy piekarnika, nazywana przez wielu metodą „na sucho".
Kluczową kwestią jest podgrzanie domowych przetworów do konkretnej temperatury. W jej wyniku wszelkie drobnoustroje, bakterie oraz enzymy, które mogą przyspieszyć proces psucia się produktu, zostają skutecznie wyeliminowane.
Czy pasteryzacja ma wpływ na smak powideł śliwkowych? Absolutnie nie. Proces ten nie ma żadnego wpływu na właściwości fizykochemiczne twojej potrawy. Nie zmienia się ani jej smak, ani zapach. Ten sposób konserwacji jedzenia jest zupełnie bezpieczny i nie wpływa na walory smakowe końcowego produktu. Jest on jednak niezbędny, abyś mógł cieszyć się trwałością powideł i nie był zaskoczony białym pleśniowym nalotem, gdy w zimowym sezonie najdzie cię ochota na kanapkę z powidłami.
Gdy pasteryzacja jest już zakończona, wyłóż słoiki z powidłami śliwkowymi na blat zabezpieczony lnianą ściereczką i poczekaj, aż tak przygotowane przysmaki wystygną. Dobrą praktyką jest pozostawienie naczyń w tej pozycji nawet na kilkanaście godzin.
Po tym czasie sprawdź, czy na ściereczce nie ma żadnych śladów wyciekającego płynu i czy nakrętka słoika stała się wklęsła. Jeżeli powidła śliwkowe przejdą te dwa testy, oznacza to, że są gotowe.
Prosta przekąska: powidła śliwkowe bez mieszania
Powidła śliwkowe bez mieszania to idealna opcja dla leniwych. Aby przepis wyszedł w 100%, podczas gotowania absolutnie nie wolno mieszać owoców, a garnek należy zostawić bez żadnego przykrycia.
Wydryluj owoce i ułóż je w naczyniu warstwami – raz warstwę śliwek, raz warstwę cukru. Ostatnia warstwa powinna być warstwą cukrową. Ważne jest również to, aby całą miksturę zalać odrobiną octu. Tak przygotowane śliwki powinny być gotowane przez 12 godzin.
Do gotowania owoców na powidła śliwkowe bez mieszania należy podejść z dozą cierpliwości, ponieważ gotujących się śliwek nie wolno pod żadnym pozorem ruszyć. Po pół doby wstaw powidła na mały ogień i gotuj przez minimum pięć godzin. Dopiero po tym czasie możesz zmieszać potrawę tak, aby gęsty sok połączył się z soczystymi kawałkami owoców.
Kilka pomysłów na powidła śliwkowe
Jeśli wydaje ci się, że powidła ze śliwek to tylko opcja kanapkowa, to jesteś w błędzie. Zastosowań tych domowych przetworów jest co niemiara. Po pierwsze sama potrawa może stanowić bazę do wielu eksperymentów kulinarnych. Spróbuj wzbogacić powidła o takie dodatki, jak: rum, likier czekoladowy, cynamon, przyprawę korzenną czy szczyptę wanilii.
Powidła śliwkowe można spokojnie zastosować jako nadzienie do wypieków. Staną się one nie tylko wspaniałym dopełnieniem ciast, ale również wyśmienitym dodatkiem do muffinów piernikowych. A to dopiero początek! Lubisz mączne smakołyki? Przygotuj rogaliki drożdżowe lub tartę piernikową z pysznymi śliwkowymi przetworami.
Naleśniki, ciasteczka czy placuszki z patelni – wszystkie te potrawy świetnie współgrają z kwaskowato-słodkawym posmakiem powideł śliwkowych. Chciałbyś zastosować je w bardziej wytrawnym daniu? Polecamy ci więc dodać je do mięsa – w tym wydaniu sprawdzą się z takimi składnikami, jak smażona czerwona cebula, wytrawne wino czy tymianek.
Zainspiruj się najlepszymi przepisami na powidła śliwkowe:
1. Powidła ze śliwek węgierek
Zobacz przepisPowidła ze śliwek węgierek/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Powidła bez mieszania
Zobacz przepisPowidła bez mieszania / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Od znajomej, która mieszka we Francji, mam przepis na naleśniki. Wychodzą boskie >>
Domowe sposoby na obniżenie cukru we krwi. Powinien być w domu każdego cukrzyka >>
Ten przepis na powidła z dyni ma 111 lat. Zaskakujący dodatek nadaje im wybitnego smaku >>