Spis treści:
- Gruszki - wartości odżywcze i właściwości
- Jakie gruszki są najlepsze na przetwory?
- Co zrobić z gruszek na zimę - przepisy
Zaczerpnij trochę informacji o tym, o czym mówi się zbyt rzadko, czyli jak bardzo korzystne dla naszego organizmu są gruszki. Wartości odżywcze i właściwości tych owoców są imponujące i to kolejny argument za tym, aby na stałe włączyć je do swojej diety. Na przykład w formie pysznych przetworów.
Gruszki - wartości odżywcze i właściwości
Gruszka to owoc powszechnie lubiany i popularny w Polsce. Jego wartość odżywcza sprawia, że jest zalecany praktycznie wszystkim grupom wiekowym - od dzieci po osoby starsze. Jakie wartości kryją się w tych soczystych owocach?
W gruszce znajdziemy bogactwo witamin, w tym witaminę A, B1, B2, B6, K, C oraz PP. Ten owoc stanowi także źródło składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo. Zawiera także śladowe ilości boru i jodu. Gruszki obfitują również w błonnik pokarmowy, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Cenne właściwości gruszek nie kończą się na witaminach i minerałach. Potas obecny w gruszkach korzystnie wpływa na regulację ciśnienia krwi, a zawarte w nich pektyny przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu. Obecna w gruszkach kwercetyna jest przeciwutleniaczem, który może mieć pozytywny wpływ na profilaktyczną ochronę przed chorobą Alzheimera.
Gruszki to także źródło antyoksydantów, a zawarte w nich luteina i zeaksantyna mogą pomóc w redukcji ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej, które jest częstą przyczyną utraty wzroku u osób starszych.
Jakie gruszki są najlepsze na przetwory?
Wspaniale smakują nie tylko na surowo. Zastanawiasz się, jakie gruszki są najlepsze na przetwory? Warto zaznaczyć, że nie wszystkie rodzaje tych owoców sprawdzą się w zaprawach.
Niektóre odmiany wyróżniają się słodkim smakiem oraz delikatnym, soczystym miąższem o niemal kremowej konsystencji, przez co odgrywają rolę owoców deserowych. Przykłady takich odmian to: Alfa, Carola, Concorde, David, Komisówka, Lipcówka, Faworytka (powszechnie znana jako Klapsa), Triumf Packhama oraz Żyfardka. Nie nadadzą się do zaprawiania, ponieważ ich delikatny miąższ łatwo się rozpada pod wpływem ciepła, co powoduje utratę pożądanej konsystencji.
Istnieje natomiast duża grupa odmian gruszek, których owoce świetnie sprawdzają się zarówno jako świeże przekąski, jak i składniki przetworów, włączając w to ciasta, desery oraz konfitury. Przykłady to Bonkreta Williamsa, Red Faworytka, Paryżanka, General Leclerc oraz Konferencja.
Miąższ tych odmian charakteryzuje się wyrazistym smakiem oraz aromatem, przy jednoczesnej zwartej formule, co sprawia, że nie rozpada się tak szybko pod wpływem temperatury. Z gruszek można przygotować różnorodne przetwory, np. kompoty czy dżemy, które świetnie będą komponować się z ciastami, deserami, lodami, sałatkami, a nawet mięsami (szczególnie drobiem). Gruszki mogą również być przygotowane w formie marynat lub zalew octowych, takich jak gruszki w occie czy gruszki w musztardzie.
Należy także wspomnieć o możliwości przygotowania z nich nalewek. Po pokrojeniu w plastry i wysuszeniu gruszki mogą stanowić wyśmienitą przekąskę (zastępując chipsy) lub dodatek do herbaty. Pamiętaj, aby nie mrozić gruszek, gdyż proces ten wpływa negatywnie na ich smak, aromat oraz konsystencję, sprawiając, że stają się niesmaczne i wodniste.
Co zrobić z gruszek na zimę - przepisy
Sprawdź, co zrobić z gruszek na zimę. Przepisy z serwisu Smaker.pl są proste w realizacji:
Dżem z gruszek na zimę - prosty przepis
Składniki
- kilogram dojrzałych gruszek (obranych, pozbawionych pestek i pokrojonych w drobne kawałki),
- 500 g cukru (dostosuj ilość do swoich upodobań),
- sok z cytryny,
- łyżeczka cynamonu (opcjonalnie).
Wykonanie:
- W dużym garnku połącz cukier, pokrojone gruszki i sok cytrynowy. Możesz dodać cynamon, do czego zachęcamy.
- Podgrzewaj na średnim ogniu i często mieszaj do rozpuszczenia cukru.
- Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj dżem na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez około jednej lub półtorej godziny. Gruszki powinny się rozpłynąć i uzyskać konsystencję dżemu.
- Gorący dżem przelej do wyparzonych słoików, zostawiając około centymetra wolnej przestrzeni na górze. Dokładnie zakręć słoje i odwróć je do góry dnem na kilka minut, aby szczelnie się zamknęły.
- Pozostaw do ostygnięcia na kuchennym blacie. Docelowo przechowuj je w chłodnym, ciemnym miejscu. Dżem z gruszek gotowy na zimę.
Nalewka z gruszek na zimę
Składniki
- kilogram dojrzałych gruszek, pokrojonych na mniejsze kawałki,
- 200 g cukru,
- 500 ml wódki,
- laska wanilii (opcjonalnie),
- skórka z cytryny (opcjonalnie).
Wykonanie:
- Wrzuć gruszki do dużego słoja, dodaj cukier i skórkę z cytryny. Jeśli chcesz, możesz również dodać laskę wanilii, aby podkreślić aromat.
- Zalej zawartość słoika wódką lub spirytusem, tak aby dokładnie przykryć wszystkie owoce.
- Zakręć słoik dokładnie i umieść go w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w spiżarni lub piwnicy.
- Pozostaw nalewkę do leżakowania na co najmniej cztery-sześć tygodni. W międzyczasie od czasu do czasu potrząśnij słoikiem, aby składniki się połączyły.
- Po upływie czasu leżakowania nalewkę przecedź przez gęste sito lub gazę, aby usunąć wszelkie resztki owoców i osad.
- Następnie przelej nalewkę do czystych butelek lub słoików.
- Nalewka z gruszek nadaje się jako aperitif lub dodatek do deserów. Możesz także używać jej do przyrządzania różnorodnych koktajli.
Gruszki w occie do przetworów na zimę
Składniki
- 4-5 twardych, dojrzałych gruszek,
- 250 ml octu,
- 150 g cukru,
- laska cynamonu,
- 4 goździki.
Wykonanie:
- Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i przekrój je na pół.
- W rondelku wymieszaj ocet, cukier, cynamon i goździki. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
- Dodaj pokrojone gruszki do rondelka i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż gruszki zmiękną.
- Wyjmij gruszki za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do wyparzonych słoików.
- Wlej gorący syrop octowy z przyprawami tak, aby dokładnie przykrył owoce.
- Zakręć słoiki i odstaw do ostygnięcia.
- Schłodzone gruszki w occie przechowuj w lodówce i ciesz się smacznym dodatkiem do dań.
Gruszkowy chutney na zimę
Składniki
- 4 dojrzałe gruszki (pokrojone),
- cebula (posiekana),
- czerwona papryka (pokrojona),
- 150 g brązowego cukru,
- 150 ml octu jabłkowego,
- łyżeczka startego imbiru,
- przyprawy: gorczyca, cynamon, goździki, sól.
Wykonanie:
- W garnku podgrzej cukier i ocet, dodaj cebulę, paprykę, imbir i przyprawy.
- Dodaj gruszki, gotuj na małym ogniu ok. 40-50 minut, aż zgęstnieje.
- Przełóż do słoików, schłodź i przechowuj w chłodnym miejscu.
- Gruszkowy chutney to idealny dodatek do różnych dań i przekąsek w zimowe dni.
Więcej inspiracji na to, co zrobić z gruszek na zimę, znajdziesz poniżej:
2. Gruszki w miodzie według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisGruszki w miodzie według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Gruszki w syropie z korzenną nutą
Zobacz przepisGruszki w syropie z korzenną nutą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kompot z gruszek, czyli gruszki w syropie
Zobacz przepisKompot z gruszek, czyli gruszki w syropie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Dżem gruszkowy z wanilią
Zobacz przepisDżem gruszkowy z wanilią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Guszki marynowane w occie z białego wina
Zobacz przepisGuszki marynowane w occie z białego wina / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Mus gruszkowy z cytryną
Zobacz przepisMus gruszkowy z cytryną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Gruszki w syropie imbirowym
Zobacz przepisGruszki w syropie imbirowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Gruszki do ciasta (w słoiku)
Zobacz przepisGruszki do ciasta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Gruszki na słodko-kwaśno
Zobacz przepisGruszki na słodko-kwaśno / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
15. Kiszone gruszki z miodem
Zobacz przepisKiszone gruszki z miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Pyszne i wilgotne czekoladowe ciasto. Sekretem przepisu jest jeden składnik »
Działa lepiej niż melisa. Pij o tej porze dnia, a będziesz zadowolony z efektów »
Sok z aronii bez nuty cierpkości. Proste rozwiązanie, które nie wymaga sokownika »