Spis treści:
- Olej z pestek winogron - wartość odżywcza
- Olej z pestek winogron - właściwości
- Olej z pestek winogron a winogrona
- Czy olej z pestek winogron może zaszkodzić?
- Do czego stosować olej z pestek winogron?
Jasnożółty, niemal przeźroczysty olej z pestek winogron nie zawiera osadów i charakteryzuje się delikatnym, prawie niewyczuwalnym smakiem i zapachem. Ma prozdrowotne właściwości i bogaty skład. Do czego stosować olej z pestek winogron i czy może komuś zaszkodzić?
Sprawdź także: Wymiotą toksyny z organizmu, ustabilizują cukier. Owoc dla cukrzyków i osób na diecie
Olej z pestek winogron - wartość odżywcza
Wartości odżywcze oleju z pestek winogron wynikają oczywiście z bazowego składnika. W ok. 100 ml tego produktu kryje się ok. 880 kcal, co nie odbiega normą od pozostałych olejów roślinnych. W nasionach winogron znajdują się liczne witaminy i minerały.
Olej z pestek winogron posiada dużo witaminy E, nazywanej witaminą młodości i uważanej za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. W skład wchodzą także inne przeciwutleniacze, w tym flawonoidy, oraz kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9, m.in. oleinowy czy linolowy (którego organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, więc powinien być suplementowany w codziennej diecie).
Olej z pestek winogron - właściwości
Wartości odżywcze oleju z pestek winogron mają wpływ na jego właściwości. Te z kolei wykorzystywane są od lat w medycynie naturalnej i konwencjonalnej. Na co pomaga spożywanie tego produktu?
Ze względu na obecność licznych antyoksydantów, działa przeciwnowotworowo i opóźnia starzenie się organizmu. Co więcej, chroni ciało przed szkodliwymi konsekwencjami stresu oksydacyjnego, usprawnia krążenie krwi i ujędrnia skórę. Właśnie dlatego olej z pestek winogron to częsty składnik kosmetyków przeciwzmarszczkowych i przeznaczonych dla kobiet powyżej 50. roku życia. Do właściwości oleju z pestek winogron można zaliczyć też wzmacniane włosów i nawilżanie skóry głowy.
Co więcej, to naturalne remedium na alergie i infekcje wirusowe. Wzmacnia układ odpornościowy, detoksykuje organizm, obniża zbyt wysoki cholesterol, wykazuje działanie przeciwwrzodowe i przeciwzapalne. Poprawia także funkcjonowanie narządu wzroku, nawilżając gałkę oczną i dbając o kondycję znajdujących się w niej naczyń krwionośnych. W ten sposób hamuje procesy chorobotwórcze, zmniejsza ryzyko wystąpienia jaskry czy zespołu suchego oka.
Spożywanie produktu spowalnia obumieranie neuronów, wspiera układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację. Kolejną właściwością oleju z pestek winogron jest minimalizowanie szans na rozwój chorób Parkinsona czy Alzheimera. W jego składzie znajduje się też melatonina. Hormon ten uważany jest za jeden z najważniejszych w ludzkim ciele - ze względu na regulację rytmu dobowego. Spożywanie oleju może przyczynić się do lepszej higieny snu - głębszego relaksu i szybszego zasypiania.
Olej z pestek winogron a winogrona
Czy olej z pestek winogron jest równie zdrowy, co same owoce? Niestety niekoniecznie. Najwięcej wartościowych składników odżywczych znajduje się w miąższu, zaraz pod skórką. Zajadanie surowych winogron dostarczy więcej cennych minerałów niż w przypadku przetworzonego produktu.
Co więcej, coraz więcej mówi się o niekorzystnej proporcji kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 w oleju z pestek winogron, która uniemożliwia wprowadzenie produktu do zbilansowanej diety. W oleju znajduje się znacznie więcej kwasów omega-6, dostarczanego także w wielu innych produktach. W konsekwencji w codziennym menu brakuje kwasów omega-3, przy nadmiarze tych omega-6. Aby nie doprowadzić do niedoborów omega-3 w organizmie, należy zmniejszyć porcje drugiego z kwasów, który rywalizuje o te same szlaki metaboliczne.
Czy olej z pestek winogron może zaszkodzić?
Wiedząc o niekorzystnej proporcji kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 zastanawiasz się pewnie, czy olej z pestek winogron może zaszkodzić? Niestety, jeśli nie traktujesz go jako dodatku do sałatki czy w celu uzupełnienia niedoboru witaminy E i używasz do większości dań, mogą spotkać cię negatywne zdrowotne konsekwencje.
Co ciekawe, objawy związane z nadmiernym spożyciem oleju, dokładnie zaprzeczają jego podstawowym właściwościom. Jeśli zachwiejesz równowagą pomiędzy kwasami omega-6 i omega-3, mogą wystąpić: nasilenie procesów zapalnych, osłabienie układu odpornościowego, wzrost poziomu cholesterolu (a więc też ryzyka chorób serca), a nawet zaburzenia hormonalne czy w pracy tarczycy.
Do czego stosować olej z pestek winogron?
To pytanie, które często pojawia się w głowach osób dbających o codzienną dietę. Do czego stosować olej z pestek winogron, ale tak, aby sobie nie zaszkodzić? Pamiętaj, że wykazuje on najkorzystniejsze działanie w temperaturze pokojowej. Właśnie dlatego najlepiej używać go w surówkach, zimnych przekąskach, sałatkach oraz domowych majonezach i dipach.
Innym sposobem na zastosowanie w kuchni oleju z pestek winogron jest dolewanie małych porcji do potraw, których temperatura nie przekracza 100 stopni, czyli lekko schłodzonych sosów, zup oraz kremów. W tej formie olej doskonale podkreśli smak i aromat wielu dań.
Źródło: Smaker.pl, fit.poradnikzdrowie.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Sok z buraka to prawdziwy eliksir dla zdrowia. Pij codziennie jedną szklankę »
Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów, by nie zbierać niewielkich i słabo wybarwionych okazów? »