Dobrze zbija wysoki cholesterol, ale trzeba uważać z ilością. Jakie właściwości ma olej z pestek winogron i do czego go używać?

Pestki winogron to składnik rzadko używany w polskiej kuchni. Najczęściej trafiają do kosza, a tymczasem cechują się wieloma cennymi właściwościami. Jednym ze sposobów ich wykorzystania, jest przygotowanie oleju z pestek winogron. Dowiedz się, do czego go stosować, czy może zaszkodzić i jakie ma wartości odżywcze.

Czy olej z pestek winogron może zachodzić? Tak, jeśli jest stosowany w nadmiarze | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jasnożółty, niemal przeźroczysty olej z pestek winogron nie zawiera osadów i charakteryzuje się delikatnym, prawie niewyczuwalnym smakiem i zapachem. Ma prozdrowotne właściwości i bogaty skład. Do czego stosować olej z pestek winogron i czy może komuś zaszkodzić?

Sprawdź także: Wymiotą toksyny z organizmu, ustabilizują cukier. Owoc dla cukrzyków i osób na diecie

Olej z pestek winogron - wartość odżywcza

Wartości odżywcze oleju z pestek winogron wynikają oczywiście z bazowego składnika. W ok. 100 ml tego produktu kryje się ok. 880 kcal, co nie odbiega normą od pozostałych olejów roślinnych. W nasionach winogron znajdują się liczne witaminy i minerały.

Olej z pestek winogron posiada dużo witaminy E, nazywanej witaminą młodości i uważanej za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. W skład wchodzą także inne przeciwutleniacze, w tym flawonoidy, oraz kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9, m.in. oleinowy czy linolowy (którego organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, więc powinien być suplementowany w codziennej diecie).  

Olej z pestek winogron - właściwości

Wartości odżywcze oleju z pestek winogron mają wpływ na jego właściwości. Te z kolei wykorzystywane są od lat w medycynie naturalnej i konwencjonalnej. Na co pomaga spożywanie tego produktu?

Ze względu na obecność licznych antyoksydantów, działa przeciwnowotworowo i opóźnia starzenie się organizmu. Co więcej, chroni ciało przed szkodliwymi konsekwencjami stresu oksydacyjnego, usprawnia krążenie krwi i ujędrnia skórę. Właśnie dlatego olej z pestek winogron to częsty składnik kosmetyków przeciwzmarszczkowych i przeznaczonych dla kobiet powyżej 50. roku życia. Do właściwości oleju z pestek winogron można zaliczyć też wzmacniane włosów i nawilżanie skóry głowy

Co więcej, to naturalne remedium na alergie i infekcje wirusowe. Wzmacnia układ odpornościowy, detoksykuje organizm, obniża zbyt wysoki cholesterol, wykazuje działanie przeciwwrzodowe i przeciwzapalne. Poprawia także funkcjonowanie narządu wzroku, nawilżając gałkę oczną i dbając o kondycję znajdujących się w niej naczyń krwionośnych. W ten sposób hamuje procesy chorobotwórcze, zmniejsza ryzyko wystąpienia jaskry czy zespołu suchego oka.

Spożywanie produktu spowalnia obumieranie neuronów, wspiera układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację. Kolejną właściwością oleju z pestek winogron jest minimalizowanie szans na rozwój chorób Parkinsona czy Alzheimera. W jego składzie znajduje się też melatonina. Hormon ten uważany jest za jeden z najważniejszych w ludzkim ciele - ze względu na regulację rytmu dobowego. Spożywanie oleju może przyczynić się do lepszej higieny snu - głębszego relaksu i szybszego zasypiania.

Olej z pestek winogron a winogrona

Czy olej z pestek winogron jest równie zdrowy, co same owoce? Niestety niekoniecznie. Najwięcej wartościowych składników odżywczych znajduje się w miąższu, zaraz pod skórką. Zajadanie surowych winogron dostarczy więcej cennych minerałów niż w przypadku przetworzonego produktu.

Co więcej, coraz więcej mówi się o niekorzystnej proporcji kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 w oleju z pestek winogron, która uniemożliwia wprowadzenie produktu do zbilansowanej diety. W oleju znajduje się znacznie więcej kwasów omega-6, dostarczanego także w wielu innych produktach. W konsekwencji w codziennym menu brakuje kwasów omega-3, przy nadmiarze tych omega-6. Aby nie doprowadzić do niedoborów omega-3 w organizmie, należy zmniejszyć porcje drugiego z kwasów, który rywalizuje o te same szlaki metaboliczne.

Czy olej z pestek winogron może zaszkodzić?

Wiedząc o niekorzystnej proporcji kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 zastanawiasz się pewnie, czy olej z pestek winogron może zaszkodzić? Niestety, jeśli nie traktujesz go jako dodatku do sałatki czy w celu uzupełnienia niedoboru witaminy E i używasz do większości dań, mogą spotkać cię negatywne zdrowotne konsekwencje.

Co ciekawe, objawy związane z nadmiernym spożyciem oleju, dokładnie zaprzeczają jego podstawowym właściwościom. Jeśli zachwiejesz równowagą pomiędzy kwasami omega-6 i omega-3, mogą wystąpić: nasilenie procesów zapalnych, osłabienie układu odpornościowego, wzrost poziomu cholesterolu (a więc też ryzyka chorób serca), a nawet zaburzenia hormonalne czy w pracy tarczycy.

Do czego stosować olej z pestek winogron?

To pytanie, które często pojawia się w głowach osób dbających o codzienną dietę. Do czego stosować olej z pestek winogron, ale tak, aby sobie nie zaszkodzić? Pamiętaj, że wykazuje on najkorzystniejsze działanie w temperaturze pokojowej. Właśnie dlatego najlepiej używać go w surówkach, zimnych przekąskach, sałatkach oraz domowych majonezach i dipach.

Innym sposobem na zastosowanie w kuchni oleju z pestek winogron jest dolewanie małych porcji do potraw, których temperatura nie przekracza 100 stopni, czyli lekko schłodzonych sosów, zup oraz kremów. W tej formie olej doskonale podkreśli smak i aromat wielu dań. 

Źródło: Smaker.pl, fit.poradnikzdrowie.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Sok z buraka to prawdziwy eliksir dla zdrowia. Pij codziennie jedną szklankę »

Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów, by nie zbierać niewielkich i słabo wybarwionych okazów? »

Nigdy nie dodawaj ich do grzybów. Stracisz cały smak »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Bananowiec

Świetne ciasto bez pieczenia. Przepis pochodzi z książki którą dostałam kilka...

Odsłon: 9676

30 min
28
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

1
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26