Zwykle wyrzucasz, tymczasem warto je jeść. Na stres, dobre krążenie i zdrową wątrobę

Pestki winogron to rzadko spotykany składnik w polskiej kuchni. A to wielka szkoda, ponieważ posiadają one liczne prozdrowotne właściwości. Zastanawiasz się, jakie korzyści płyną ze spożywania pestek z winogron i jak w ogóle zastosować je w kuchni? Najważniejsze informacje na ten temat znajdziesz w artykule.

Pestki winogron zawierają witaminę E, nazywaną witaminą młodości | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pestki z winogron pozyskiwane są z jagód owoców winoroślowatych. Mimo dobrej dostępności tego składnika na polskim rynku niewiele osób regularnie sięga po niego w kuchni. Najczęściej można go spotkać pod postacią oleju z pestek winogron. Wykazuje on szerokie spektrum działania, dzięki czemu stanowi idealne uzupełnienie zbilansowanej i różnorodnej diety. Co dokładnie kryje się w pestkach? Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz poniżej.

Pestki winogron - właściwości  

Jakie działanie charakteryzuje pestki winogron? Właściwości zdrowotne tego składnika wykorzystywane są od dekad zarówno w medycynie naturalnej, jak i konwencjonalnej. Zawierają one liczne mikroelementy, w tym witaminę E, uważaną za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. 

Wśród substancji wspomagających zdrowie, znajdujących się w pestkach winogron, wyróżnić można flawonoidy oraz kwas linolowy, zaliczany do egzogennych kwasów tłuszczowych. Ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć go sobie samodzielnie, dlatego musi być on dostarczany wraz z pożywieniem. 

Pestki winogron chronią ciało przed negatywnymi konsekwencjami stresu oksydacyjnego, poprawiają krążenie krwi oraz pozytywnie wpływają na jędrność skóry. To właśnie dlatego używa się ich do produkcji kremów przeciwzmarszczkowych i kosmetyków odmładzających.  

Borykasz się z przesuszoną skórą głowy lub wzmożonym wypadaniem włosów? W takim razie regularne picie oleju z pestek winogron to wyśmienite rozwiązanie dla ciebie! Jest on również uważany za naturalne remedium na alergie i infekcje. Ponadto wspomaga funkcjonowanie narządu wzroku i wykazuje działanie przeciwwrzodowe. Doniesienia ze świata nauki dowodzą, że zawarte w nim substancje oczyszczają krew i zapobiegają skutkom ubocznym nadużywania alkoholu oraz leków. 

Zobacz: Orzeźwiający koktajl z ciemnych winogron

Pestki winogron - zastosowanie 

Zainteresowały cię właściwości zdrowotne pestek winogron? Zastosowanie tego składnika w preparatach aptecznych i kosmetycznych jest naprawdę szerokie! W jakim celu warto korzystać z wyciągu z tej części rośliny? 

Pestki winogron mają zbawienny wpływ na wygląd skóry. W ich skład wchodzą antocyjany, które zwiększają syntezę kwasu askorbinowego, chroniąc naczynka przed pękaniem i niwelując spustoszenia poczynione przez wolne rodniki. Te ostatnie mają swój udział w degradacji kolagenu, którego ubytki prowadzą do przedwczesnego starzenia. Suplementy z pestkami winogron poprawiają kondycję naczyń krwionośnych, również tych znajdujących się w gałce ocznej, dzięki czemu hamują procesy chorobotwórcze, zmniejszając szansę na rozwój jaskry. Są one także polecane pacjentom w zespole suchego oka.  

Jeśli zależy ci na prewencji chorób neurodegeneracyjnych, wiedz, że pestki z winogron mają działanie protekcyjne na komórki mózgu, spowalniając obumieranie neuronów i minimalizując ryzyko zatorów w jego obrębie oraz zmniejszając ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona. 

Winogrona mogą poszczycić się obecnością melatoniny. Jej najwyższa koncentracja w nasionach ma miejsce podczas ich dojrzewania. Hormon ten uważany jest za jeden z najważniejszych w ludzkim ciele, a to ze względu na regulację rytmu dobowego. Jego spożywanie w rozmaitych pokarmach w ciągu dnia może przyczynić się do poprawy higieny snu i ułatwić zasypianie. Jego dodatkowym atutem są właściwości przeciwutleniające i antyzapalne. 

Czy jedzenie pestek z winogron jest bezpieczne? 

To pytanie, które często pojawia się w głowach osób dbających o codzienną dietę. Co prawda ta część rośliny nie należy do najsmaczniejszych, jednak ze względu na moc zawartych w niej składników, warto rozważyć włączenie jej do posiłków. Pestki najczęściej wykorzystuje się w zmielonej formie do produkcji oleju, który łatwo dolejesz do rozmaitych dań.  

Do czego dodawać olej z pestek winogron? Z uwagi na to, że wykazuje on najkorzystniejsze działanie w temperaturze pokojowej, najlepiej używać go w surówkach, zimnych przekąskach, sałatkach oraz domowych majonezach i dipach. Innym sposobem na skorzystanie z niego w kuchni jest dokładanie go do potraw, których temperatura nie przekracza 100 stopni, czyli lekko schłodzonych sosów, zup oraz kremów. W tej formie olej doskonale podkreśli smak i aromat wielu przysmaków. 

Pestki z winogron - przeciwwskazania 

Zastanawiasz się nad wdrożeniem do swojego jadłospisu oleju lub preparatów na bazie pestek z winogron? Sprawdź, czy jedzenie pestek z winogron jest bezpieczne dla ciebie i bliskich. Przeciwskazania do ich stosowania są związane z ich oddziaływaniem na naczynia krwionośne. Dlatego też, jeśli chorujesz na jakiekolwiek schorzenia układu sercowo-naczyniowego lub stosujesz leki rozrzedzające krew, skonsultuj wprowadzenie pestek winogron do swojego menu z lekarzem specjalistą. 

Wśród najczęściej występujących skutków ubocznych działania pestek winogron zalicza się krwawienia wewnętrzne i zewnętrzne, obecność krwi w stolcu, udary krwotoczne oraz reakcje alergiczne, w tym pieczenie, obrzęk powiek i warg, pokrzywkę oraz wysypkę. 

W grupie największego ryzyka znajdują się przyszłe mamy. Spodziewasz się dziecka? W takim razie najlepiej odstaw preparaty na bazie pestek winogron na okres ciąży oraz karmienia piersią. Co ciekawe, jedno z przeprowadzonych badań dowiodło, że spożywanie procyjanidyn w nasionach winogrona może mieć negatywny wpływ na potomstwo, wywołując u niego insulinooporność w przyszłości. 

Warto także wziąć pod uwagę, że substancje chemiczne zawarte w pestkach winogron wchodzą w silne reakcje z lekami przeciwbólowymi, w szczególności specyfikami zawierającymi aspirynę oraz ibuprofen. 

Szukasz więcej ciekawych artykułów? Odwiedź Smaker.pl!  

Jeśli artykuł cię zaciekawił lub zainspirował do odkrywania nowych ciekawostek, koniecznie odwiedź serwis Smaker.pl, w którym znajdziesz rozmaite materiały. Jak smażyć ryby? Co jeść latem, żeby chudnąć? Jak w PRL-u robiło się zapasy na zimę? Tego wszystkiego dowiesz się z naszych publikacji.  

Zapraszamy cię również do przesyłania ciekawych porad kulinarnych oraz sprawdzonych przepisów, które tchną nowe życie w potrawy innych użytkowników naszej strony. Nie masz pomysłu na dietetyczne przekąski dla dzieci? Chciałbyś przygotować lodowy chlebek? A może pyszny tort z sezonowymi owocami? Na Smaker.pl znajdziesz receptury, które sprostają twoim oczekiwaniom. Zapraszamy.


Zobacz także:

Jak łatwo usunąć ścięgna z kurczaka? Przygotuj jedną rzecz »

Działa ochronnie na jelito grube i nie tylko. Wystarczy jeść trzy razy w tygodniu »

Osłania nerwy i chroni przed rakiem. Bóle głowy to objaw niedoboru »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 84

15 min
4
60 min
5
15 min
4
15 min
2
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

315
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25