Jesienne sałatki to danie doskonałe na lunch, kolację czy nawet lekki obiad. Możemy poczęstować nimi gości bądź zajadać je, gdy odczuwamy braki warzyw w diecie. Multum sezonowych warzyw z pewnością pomoże w dokonaniu odpowiedniego wyboru. My także mamy dla was kilka pomysłów na najciekawsze jesienne sałatki.
Sałatki na jesień - jakich składników używać?
Chociaż mentalnie trudno jest nam rozstać się z latem, które obfitowało w wiele warzyw i owoców, jesień wcale nie należy dla nas do czasu stagnacji i wyciągania zapasów ze spiżarni. Możemy przyrządzić wiele sałatek, które będą świeże i niezwykle pyszne.

Sałatki na jesień powinny być przygotowywane z warzyw bądź owoców, które są dostępne właśnie o tej porze roku. To między innymi brokuł, kalafior i brukselka, które można wykorzystać, gdy ugotujemy je na parze bądź w wodzie. W sałatkach doskonale sprawdzi się także kalarepa, fasolka szparagowa i fenkuł - ten ostatni zwłaszcza w lekkich daniach pełnych surowych warzyw. Warto wykorzystać także dynię, którą w sklepach widzimy właściwie tylko jesienią, ale również pomidory, paprykę czy cukinię, które w tych miesiącach są najpyszniejsze.
A co z owocami? Tu królują oczywiście śliwki i gruszki, ale także winogrona i żurawina, które można dodawać do sałatek warzywnych, by otrzymać pełnię smaku.
Sałatka z dynią - prosty przepis na lunch
Sałatka z dynią to danie proste, pyszne i pełne smaków. Aby ją przygotować, potrzebujecie tylko kilku składników - dyni, winogron, rukoli, fenkułu (czyli kopru włoskiego), sera pleśniowego i oliwy z oliwek oraz soku z cytryny. Kluczowe jest w tym przypadku odpowiednie potraktowanie dyni, którą należy delikatnie skropić oliwą i usmażyć na patelni grillowej z dwóch stron.
Smażcie cienkie paski dyni, gdyż takie będą pięknie prezentować się w sałatce. Na talerzu ułóżcie odrobinę rukoli oraz pokrojone na pół winogrona. Do tego dodajcie fenkuł pokrojony w drobne paski oraz zgrillowaną dynię i pokrojony w kostkę ser pleśniowy, najlepiej typu brie bądź camembert. Teraz wymieszajcie oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i polejcie całość sałatki. To wszystko - tak przygotowane danie możecie włożyć do opakowania i zabrać ze sobą do pracy.
Sałatka z porem - idealna na niedzielne spotkanie z rodziną
Sałatka z porem to tradycyjny przepis, który sprawdzi się doskonale podczas spotkań rodzinnych. Jeśli macie w lodówce pora i kilka innych składników, zrobicie ją dosłownie w dziesięć minut. Zacznijcie od tego, by ugotować na twardo cztery jajka. W tym czasie ugotujcie także kukurydzę tak, by była miękka. Zwykle w tym przepisie korzysta się z kukurydzy z puszki, jednak przecież mamy jesień.
Białą część dużego pora pokrójcie w dwucentymetrowe paski, a następnie przekrójcie je na pół i wrzućcie do dużej miski. Dodajcie obrane i pokrojone w kostkę ogórki konserwowe (4 sztuki) i około 100 gramów groszku konserwowego. Gdy jajka będą już gotowe, ochłódźcie je i pokrójcie w kostkę. Z kolei kukurydzę okrójcie z ziaren. Wszystko wymieszajcie razem, a następnie dodajcie odrobinę majonezu - dwie łyżki wystarczą w zupełności. Zmieszajcie wszystko i posypcie drobno pokrojonym koperkiem.
Sałatka z kapustą - zdrowa sałatka do obiadu
Sałatka z kapustą jest prosta do przygotowania i wymaga zaledwie kilku składników, w tym oczywiście kapusty pekińskiej, a także jabłek, które w sezonie jesiennym są najpyszniejsze. Możecie podawać ją jako surówkę do obiadu bądź też zajadać ją samą, bez dodatków.
Zacznijcie od poszatkowania w poprzek kapusty pekińskiej. Jeśli jej kawałki nadal są zbyt duże, wystarczy przekroić je na pół. Wystarczy około 400 gramów. Zetrzyjcie jabłko na tarce z dużymi oczkami (może być obrane) i to samo zróbcie z jedną marchewką. Następnie posiekajcie natkę pietruszki. Zmieszajcie wszystko w jednej misce i skropcie sokiem z połówki cytryny. Znów zmieszajcie.
Teraz wystarczy dodać tylko szczyptę soli i pieprzu do smaku. Taka zdrowa sałatka nie potrzebuje sosu, jednak jeśli nie możecie się bez niego obejść, zrobicie go z dwóch łyżek jogurtu naturalnego i łyżki majonezu.
Sprawdź: Osiem wyjątkowych zup na jesień
Jesienna sałatka z kurczakiem
Nikt przecież nie powiedział, że sałatki mają być pozbawione mięsa. Jeśli chcesz podać zdrową sałatkę na obiad, ten przepis z pewnością wam się spodoba. Zacznijcie wybrania małego filetu wraz ze skórką i usmażenia go na patelni - zanim zaczniecie, lekko go osólcie.
Kurczak powinien smażyć się tak długo, aż skórka nie zrobi się złocista. Odłóżcie go na talerz i poczekajcie, aż ostygnie - nie musi być ciepły. Do miski włóżcie mieszankę sałat, do której możecie dołożyć także trochę rukoli i szpinaku. W małe cząstki pokrójcie gruszkę oraz łodygę selera naciowego. Dodajcie także garść orzechów włoskich oraz pokrojony w kostkę ser brie bądź inny ser pleśniowy o delikatnym smaku. Możecie zastąpić go także fetą, choć jest ona bardzo wyrazista. Przygotujcie sos balsamiczny z dwóch łyżeczek miodu, pięciu łyżek octu balsamicznego i 40 mililitrów oliwy z oliwek.
Wymieszajcie całość dokładnie, a następnie przelejcie na sałatę z owocami i warzywami. Teraz pokrójcie kurczaka w grube plastry i ułóżcie go na sałatce. Gotowe - sałatka z kurczakiem idealna na obiad.
Jesienne sałatki na imprezę? To musi być sałatka z brukselką!
Jesienne sałatki na imprezę często wieją nudą. Nie w tym przypadku. Sałatka z brukselką jest odważna, ale niezwykle pyszna. Zacznijcie od tego, by około 300 gramów brukselki umyć i ugotować na parze. To zajmie 10-15 minut. W tym czasie możecie przygotować jarmuż. Umyjcie go, porwijcie na małe kawałki i lekko podsmażcie na patelni z dwiema łyżkami oliwy. Odstawcie patelnię razem ze znajdującym się w środku jarmużem. Pokrójcie dwie figi w cząstki, 100 gramów winogron przekrójcie na pół.
Gdy brukselka będzie już gotowa, przekrójcie ją na pół. Możecie znów położyć patelnię na ogniu i dodać brukselkę do jarmużu. Smażcie wszystko przez około trzy minuty. Wyłóżcie składniki do miski, dodajcie winogrona i garść startych migdałów. Skropcie całość oliwą z oliwek z sokiem z połówki cytryny. Dodajcie starty parmezan. Na górę połóżcie pokrojone figi. Taka sałatka będzie prezentować się bosko i z pewnością zasmakuje niejednej osobie.
Zobacz: Sałatka z piersią kaczki w cytrusowym dressingu
Sałatki jesienne to samo zdrowie
Sałatki jesienne to idealny sposób na to, by dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. W tym czasie, gdy słońca jest już mniej, a pogoda robi się coraz brzydsza, nierzadko rezygnujemy ze zdrowego jedzenia na rzecz szybkich i niezbyt dobrych dla organizmu posiłków.
Sałatki jesienne z sezonowych warzyw mogą być zatem ratunkiem, którego potrzebujemy, by ciało nadal otrzymywało odpowiednią ilość niezbędnych składników.
Mamy nadzieję, że skorzystacie z naszych przepisów jak najszybciej. Koniecznie sprawdźcie, jak pysznie smakują sałatki robione z sezonowych, jesiennych składników.
Jesienna sałatka z burakiem i dynią

Jesienna sałatka z burakiem i dynią/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Sałatka śledziowa z kawiorem

Sałatka śledziowa z kawiorem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Jesienna sałatka z pęczakiem

Jesienna sałatka z pęczakiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Jesienna sałatka z brukselką

Jesienna sałatka z brukselką/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie