Najlepsza herbata zimowa. Moc tkwi w maleńkich ziarenkach

Herbata zimowa powinna przyjemnie rozgrzewać, wzmacniać odporność, a do tego przepysznie smakować i pachnieć korzennymi przyprawami. Wypróbuj przepis na najlepszą herbatę zimową, której właściwości wpływają naprawdę korzystnie na cały organizm.

Najlepsza herbata zimowa - przepis krok po kroku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gdy za oknem mróz, trzeba rozgrzać się ciepłym napojem. Najlepsza herbata zimowa to taka, która nie tylko ogrzeje, ale też wzmocni organizm od środka. Jakie właściwości ma herbata zimowa z granatem, na którą recepturę zdradza popularna w mediach społecznościowych pani dietetyk?

Sprawdź także: Szot na odporność z buraków i imbiru. Silny zastrzyk energii i zdrowia

Najlepsza herbata zimowa - przepis

Anna Futrzyńska, prowadząca na Instagramie profil @dietetyk_na_obcasach, podzieliła się z obserwującymi przepisem na najlepszą herbatę zimową. To miks przepysznych składników, których właściwości korzystnie działają niemal na cały organizm. Szczególnie jesienią i zimą wspieranie odporności i uzupełnianie niedoborów witamin czy minerałów jest naprawdę ważne. Jak zrobić najlepszą herbatę zimową? Przepis znajdziesz poniżej:

Składniki

  • 2 plastry pomarańczy,
  • 3 plastry jabłka,
  • gwiazdka anyżu,
  • kilka sztuk goździków,
  • dwie ok. 3 cm laski kory cynamonu,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • dużą łyżeczkę ziaren granatu (soczystych),
  • pół łyżeczki przyprawy piernikowej,
  • łyżeczkę liściastej zielonej herbaty,
  • dużą łyżeczkę żurawiny,
  • pół łyżeczki płynnego miodu.

Z podanej porcji wyjdzie ci duży kubek herbaty zimowej. Jak ją zrobić? Na początku dokładnie wyszoruj skórkę pomarańczy i pokrój na plastry. Do filiżanki włóż dwa z nich. Następnie dokładnie umyj jabłko. Przekrój owoc w poprzek, usuwając jedynie gniazdo nasienne. Wykorzystaj trzy najszersze plastry. Jeden przełóż na dno filiżanki. W środek drugiego wbij gwiazdkę anyżu, a trzeciego - nabij goździkami. Tak „doprawione” plastry jabłka przełóż do kubka. 

Dodaj też korę cynamonu, gałązkę rozmarynu i granat. Wsyp przyprawę piernikową, zieloną herbatę i żurawinę. Zalej ciepłą, ale nie wrzącą wodą (jeśli to zrobisz, napój straci wszystkie właściwości). Na końcu wlej odrobinę miodu. Herbata zimowa jest gotowa do wypicia.

Jakie właściwości ma herbata zimowa z granatem?

Choć napój wygląda po prostu apetycznie, dobrze byłoby jeszcze, żebyś wiedział, co pijesz. Pani dietetyk twierdzi, że taki napar świetnie wpływa na organizm:

Kluczowym składnikiem jest sok z pestek granatu. Ta herbata to prawdziwa bomba przeciwutleniaczy. Nie dość, że jest naprawdę pyszna, to dodatkowo wpłynie pozytywnie na stan Twojej cery oraz wzmocni odporność i - uwierz mi - to jeszcze nie wszystko - podkreśla Anna Futrzyńska.

Jakie właściwości ma herbata zimowa z granatem? Jest ich naprawdę sporo, a wszystko za sprawą produktów, z których jest przygotowana:

  • granat - małe ziarenka kryją w sobie naprawdę silne przeciwutleniacze, a dokładnie polifenole. Chronią przed rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych (w tym nowotworami czy miażdżycą), poprawiają krążenie i spowalniają starzenie się organizmu. Co więcej, łagodzą stany zapalne, uelastyczniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie i zbyt wysoki cholesterol oraz usprawniają procesy trawienne. To nie wszystkie właściwości granatu - dodatkowo działa on przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie i antypasożytniczo. Pomaga wzmocnić odporność, poprawia nastrój i zwalcza toczące się przeziębienie,
  • pomarańcza - oprócz wspierania układu odpornościowego, pomaga także w prawidłowej pracy układu naczyniowego. Dostarcza organizmowi potas, dzięki czemu reguluje ciśnienie krwi. Owoc wykazuje też m.in. działanie antyoksydacyjne i dostarcza naprawdę dużą dawkę witamin oraz minerałów, 
  • przyprawy korzenne - choć zebrane w jedną grupę produktów, to każda z nich może poszczycić się cennymi właściwościami. Anyż używa się do leczenia dróg oddechowych. M.in. ma przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze działanie, obniża poziom glukozy we krwi i ułatwia trawienie. Goździki również zwalczają bakterie, odkażają organizm, obniżają cholesterol i udrażniają nos. Zawierają silne antyoksydanty, wzmacniające odporność i opóźniające procesy starzenia. Cynamon także ma liczne właściwości - przeciwutleniające, odchudzające, wspierające pracę serca i lepsze krążenie, przeciwzapalne, przeciwbólowe i bakteriobójcze, 
  • jabłka - to źródło witamin i minerałów, odżywiających włosy, paznokcie i skórę. Wzmacniają układ immunologiczny, wspierają prawidłowe widzenie i właściwą krzepliwość krwi. Poprawiają także pracę serca i regulują ciśnienie. Owoce wykazują też właściwości antyoksydacyjne, dodają energii i koją nerwy,
  • rozmaryn - działa wyciszająco, uspokajająco, poprawia pamięć i redukuje stres. M.in. obniża również poziom glukozy we krwi,
  • zielona herbata - to także bogate źródło polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym. Nie tylko zwalnia procesy starzenia, ale ma właściwości przeciwnowotworowe, detoksykacyjne i odchudzające. Co więcej, reguluje poziom cukru we krwi i usprawnia pracę wątroby,
  • żurawina - to nieoceniony produkt dla zdrowia układu moczowego - łagodzi dolegliwości i infekcje z nim związane oraz działa moczopędnie. Obniża ciśnienie krwi i zbyt wysoki poziom cholesterolu oraz wspiera prawidłowe krążenie krwi, dlatego jest ważna w profilaktyce chorób serca,
  • miód - nazywany naturalnym antybiotykiem, wspaniale wspiera układ immunologiczny podczas przeziębienia. To środek wykrztuśny, łagodzący ból gardła oraz wykazujący właściwości przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Dodatkowo usprawnia procesy trawienia i pracę jelit.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

To nie zawsze „zwykła” zgaga. Przyczyną może być cukrzyca, a nawet rak »

Jabłkowe rarytasy od Ewy Wachowicz. Deser ze słoika to jesienny hit »

Czym grozi niewyłowienie liści laurowych po gotowaniu? Sprawdzamy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 418

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 115

15 min
4
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4