Najlepsze gruzińskie desery. Odkryj nieznane smaki

Kaukaska kuchnia słynie z przekąsek i dań głównych. Każdy kojarzy przecież drożdżowy placek chaczapuri, pierożki chinkali czy zupę gulaszową charczo. Mało kto jednak wie, jak pyszne są... gruzińskie desery! Poznaj dziś przepisy na czurczchelę i gozinaki, czyli słodycze prosto z Gruzji.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Jeśli przepadasz za kuchnią gruzińską, to na pewno próbowałeś przynajmniej raz w życiu chaczapuri lub chinkali. To najbardziej popularne dania z tamtejszego regionu. Trzeba podkreślić, że potrawy z Gruzji charakteryzują się bogactwem smaków, a wszystko za sprawą przypraw, ziół i odpowiednio dobranych kompozycji serów czy mięs. 

Niewiele osób może się jednak pochwalić wiedzą o gruzińskich deserach, a jeszcze mniej kiedykolwiek ich próbowało. W dzisiejszym artykule podzielimy się z tobą przepisami na dwa najbardziej znane słodycze, którymi zajadają się Gruzini i wszyscy miłośnicy tego kraju. Odkryj nowe smaki i przygotuj wspaniały deser dla bliskich.

Jak zrobić czurczchelę?

Ulubionymi słodkimi przekąskami Gruzinów są orzechy oraz suszone i świeże owoce. Nic więc dziwnego, że czurczchele, inaczej zwane churchele lub churachele, to najbardziej popularny deser. Możesz je spotkać niemal na każdym gruzińskim targowisku. Z pewnością od razu je zauważysz, bo to wiszące na długich sznurkach słodycze. Przyrządza się je z zaledwie kilku składników, właśnie przy użyciu igły i nitki. 

Z czego robi się czurczchele? Są to nawleczone na linkę orzechy, które oblepia się gęstą zawiesiną z winogron, mąki i cukru, a następnie suszy. Im krócej suszone, tym świeższe i lepsze w smaku. Na gruzińskim bazarze kupisz różne ich rodzaje, w tym wersję bez cukru czy z dodatkiem soku owocowego z granatu. 

Jak zrobić domowe czurczchele? To nie takie trudne, jak myślisz! Oto przepis krok po kroku:

Składniki

  • 300 g orzechów włoskich lub laskowych,
  • 2,5 kg zielonych winogron,
  • 8 łyżek mąki kukurydzianej.

Na początku wyciśnij sok z winogron. Przelej go do garnka i zagotuj. W tym czasie w kubku zmieszaj mąkę z małą ilością wody. Gdy sok z winogron będzie wrzał, wlej mączny płyn do garnka. Wymieszaj dokładnie całość i gotuj na małym ogniu, tak, aby powstała gładka i gęsta masa owocowa. 

Nawlecz nitkę na igłę i na jej końcu zrób gruby supeł. Na początku i końcu sznurka pozostaw ok. 10 centymetrów wolnej przestrzeni. Zamocz orzechy dokładnie w przygotowanej masie i wywieś na 30 minut do suszenia. Po tym czasie ponownie zanurz orzechy w masie i susz przez co najmniej dobę. Czurczchele są gotowe do jedzenia na następny dzień.

Sprawdź także: Jak zrobić chaczapuri? Najlepsze przepisy na danie kuchni gruzińskiej

Jak zrobić gozinaki?

Gozinaki to tradycyjny gruziński deser. Bez niego większość Gruzinów nie wyobraża sobie powitania Nowego Roku, a równie często można go też spotkać na bożonarodzeniowym stole. To słodkie danie, podobnie jak czurczchele, przygotowuje się z orzechów. Tym razem są to jednak prażone orzechy włoskie. Pozostałymi składnikami potrzebnymi do przygotowania deseru są cukier puder i miód. Jak widzisz, produktów ponownie jest tylko kilka, a przepis na gruziński deser jest prosty.

Jak zrobić gozinaki? Skorzystaj z poniższej receptury, a na pewno nie pożałujesz. Wyjątkowy smak tego deseru sprawia, że na pewno przygotujesz go więcej niż raz.

Składniki

  • 500 g orzechów włoskich,
  • 500 g miodu,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Orzechy oczyść ze skorupek i skórek. Praż na suchej patelni przez kilka minut. Poszatkuj uprażone orzechy. Miód wlej do garnka i na małym palniku zagotuj do wrzenia. Pamiętaj, aby cały czas mieszać płyn. Gdy na wierzchu pojawi się piana, chwilę jeszcze gotuj i odstaw. Powtórz gotowanie miodu jeszcze dwa razy, aż będzie naprawdę gęsty.

Do tak przygotowanego miodu wrzuć orzechy i przemieszaj całość silikonową łopatką. Wsyp cukier puder i ponownie dobrze wymieszaj zawartość garnka. Gotuj miód z orzechami i cukrem na małym palniku przez kilka minut, cały czas mieszając.

Przygotuj silikonową deskę i zwilż ją lekko zimną wodą. Wyłóż na nią orzechowo-miodową masę z garnka i wyrównaj zwilżonym wodą wałkiem tak, aby miała ok. czterech mm grubości. Gdy deser nieco zastygnie, pokrój go w romby i susz przynajmniej przez kilka godzin. Pamiętaj, aby każdy kawałek suszyć osobno - jeśli położysz je jeden na drugim, skleją się!

Sprawdź także: Gruzińskie pierożki chinkali – jak je zrobić i z czym podawać?

Do popularnych gruzińskich deserów zaliczyć można też medok miodowy, którym mieszkańcy tamtego regionu zajadają się w karnawale i słynną na całe Bałkany baklavę. Nie zwlekaj i przygotuj jedną z tych słodyczy. Na pewno twoi bliscy będą zachwyceni.

Zobacz także:

Matura 2022: Język angielski. Zobacz odpowiedzi i arkusz CKE »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak zrobić chleb bananowy? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 144

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

0
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

2
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11