Gruzińskie pierożki chinkali – jak je zrobić i z czym podawać?

Jedną z największych zalet kuchni gruzińskiej jest jej oryginalność i bogactwo smaków. Do jej najpopularniejszych dań należą niewątpliwie chinkali, czyli nadziewane pierożki w kształcie sakiewek. Jak przyrządzić pierogi chinkali, żeby smakowały jak w gruzińskiej restauracji? Z nami to nic trudnego!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Kuchnia gruzińska to z jednej strony niebywała różnorodność, a z drugiej prostota, którą zdecydowanie można uznać za jej atut. Gruzini przywiązują dużą wagę do jedzenia, stawiając przede wszystkim na intensywne smaki, naturalne składniki oraz aromatyczne zioła i przyprawy.

W gruzińskich domach i restauracjach królują specjały, których na próżno szukać w innych kuchniach świata. Kluczową rolę odgrywają w nich takie składniki, jak orzechy włoskie, kolendra i granat, a także różne rodzaje mięs, w tym drób, wołowina, wieprzowina i baranina.

Jednym z najbardziej znanych dań kuchni kaukaskiej są chinkali, czyli pierożki w formie sakiewek, gotowane w osolonej, wrzącej wodzie. Zachwycają się nimi restauratorzy z całego świata, w tym Magda Gessler, która rozsmakowała się w gruzińskiej kuchni i promuje ją w naszym kraju. Niegdyś chinkali serwowano głównie z mięsem, dzisiaj występują w różnych wersjach, w tym z nadzieniem serowym, grzybowym i fasolowym.

Chinkali z mięsem lub serem to obowiązkowa pozycja dla każdego, kto chce odkryć najciekawsze i najbardziej oryginalne smaki Gruzji. Zanim jednak zdecydujesz się na wizytę w restauracji, warto przygotować je samodzielnie w domu. Jak przyrządzić pierogi chinkali krok po kroku? Sprawdźmy!

Chinkali z mięsem, czyli klasyk w czystej postaci

Mówi się, że przyrządzenie tradycyjnych chinkali nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Samo ciasto przygotowuje się podobnie jak to na pierogi, a nadzienie składa się z zaledwie kilku produktów, które wystarczy ze sobą połączyć.

Do przygotowania ciasta na pierogi chinkali potrzebujesz jedynie czterech składników, tj. mąki pszennej, żółtka (opcjonalnie), ciepłej wody oraz soli. Ciasto należy ugnieść, a następnie rozwałkować w taki sposób, aby nie było ani zbyt grube, ani zbyt cienkie.

Sam farsz powstaje na bazie mielonej baraniny lub mięsa wołowego i wieprzowego, a także natki pietruszki, bulionu, cebuli, kolendry, czosnku oraz soli i pieprzu. Umieść wszystkie składniki w jednym naczyniu i wymieszaj - pamiętaj, aby wcześniej utrzeć ziarna kolendry w moździerzu, a czosnek przecisnąć przez praskę.

Zanim zabierzesz się za nadziewanie pierożków, powinieneś odpowiednio przygotować ciasto. Sięgnij po kubek lub inne naczynie o średnicy 10-12 cm i wykrawaj nim okręgi. Gdy te będą gotowe, umieszczaj na ich środku farsz, formując z nich charakterystyczne, zawijane w harmonijkę sakiewki. Brzegi ciasta powinny być złączone na górze, tworząc czubek, który można chwycić palcami.

Pierożki układaj na posypanym mąką blacie. Staraj się nie trzymać ich w ten sposób zbyt długo, ponieważ ciasto może przesiąknąć bulionem. Gotowe chinkali wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez około 10 minut. Pierogi wyławiaj delikatnie łyżką cedzakową i oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Chinkali często podaje się z posypką ze świeżej kolendry. Możesz zwieńczyć je również posiekaną natką pietruszki, a nawet roztopionym masłem lub oliwą z oliwek.

Zobacz: Perfekcyjne ciasto pierogowe

Chinkali z serem - przysmak nie tylko dla wegetarian

Chinkali z serem są równie smaczne, co te w mięsnej wersji. Jako że są całkowicie pozbawione mięsa, mogą zajadać się nimi również wegetarianie. Oryginalny serowy farsz do chinkali powstaje oczywiście z serów gruzińskich, ale jeśli nie masz takowych w zasięgu ręki, w swoim przepisie możesz użyć fety i mozzarelli.

Ciasto do chinkali z serem robi się dokładnie tak, jak w wersji z mięsem. W razie potrzeby możesz wykrawać z niego większe okręgi, np. o średnicy 15 cm. Do przygotowania najprostszego farszu wystarczą ci trzy składniki, tj. feta, mozzarella oraz pieprz. Pierwszy z nich pokrusz, a drugi zetrzyj na tarce i połącz w jednej misce. Oprósz całość odrobiną pieprzu i dokładnie wymieszaj.

Jeśli wolisz bardziej treściwe nadzienie, w swoim przepisie możesz użyć tłustego twarogu. Warto połączyć go z takimi składnikami, jak kwaśna śmietana, masło, szalotka, sól i pieprz oraz bluszczyk kurdybanek. Dla podkreślenia smaku możesz dodać łyżkę posiekanej mięty. Pierożki gotuj przez około siedem minut we wrzącej, osolonej wodzie. Po wyjęciu z garnka posyp je słodką lub wędzoną papryką.

Chinkali - przepis na gruzińskie pierożki z grzybami

Masz ochotę na grzybowe chinkali? Przepis na pierożki w tej wersji nie jest skomplikowany, więc powinni poradzić z nim sobie nawet najmniej doświadczeni kucharze. Ciasto w zasadzie niczym nie różni się od tego w powyższych przepisach, więc możesz przygotować je według tradycyjnej receptury.

W skład grzybowego farszu do chinkali wchodzą grzyby leśne lub pieczarki. W twoim przepisie nie powinno zabraknąć również cebuli oraz soli i pieprzu. Aby jeszcze bardziej uwydatnić smak nadzienia, możesz dodać do niego nieco kolendry oraz gruzińskiej mieszanki przypraw chmeli-suneli.

Pokrój cebulę jak najdrobniej, a następnie zeszklij ją na patelni. Gdy nieco się zarumieni, dorzuć do niej drobno pokrojone grzyby. Dopilnuj, aby ze składników nie wyparowało zbyt dużo wody, ponieważ te będą zbyt suche. Na koniec dodaj poszatkowaną kolendrę, mieszankę przypraw oraz sól i pieprz.

Przełóż farsz do okręgów z ciasta i odpowiednio uformuj. Wrzuć pierożki do wrzącej, osolonej wody, a gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze przez około pięć minut. Gdy wylądują na twoim talerzu, posyp je świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

W jaki sposób jeść pierogi chinkali?

Przyrządzanie chinkali często przysparza smakoszom mniej problemów niż ich spożywanie. Okazuje się, że konsumowanie tego słynnego gruzińskiego przysmaku wymaga odpowiedniej wprawy i techniki. Dlaczego?

Głównym „sprawcą" całego zamieszania jest bulion, który dodaje się do pierożków w mięsnej wersji. Gdy będziesz kroił je nożem lub widelcem, płynne nadzienie wypłynie na wierzch, a to właśnie ono uznawane jest za esencję farszu.

Aby móc w pełni cieszyć się wyśmienitym smakiem nadzienia i przy okazji uchronić swoje ubranie przed zabrudzeniem, zrezygnuj z jedzenia pierożków za pomocą sztućców. Chwyć przekąskę za jej czubek, zachowując przy tym ostrożność, ponieważ ciasto może być zbyt gorące i łatwo wyślizgiwać się z rąk.

Odwróć pierożka do góry nogami i nadgryź. Wypij jeszcze gorący i aromatyczny bulion, a następnie zjedz resztę nadzienia wraz z ciastem. W niektórych źródłach natkniesz się na informację, że pozostały w dłoniach ogonek jest niejadalny. W rzeczywistości to od ciebie zależy, czy zechcesz go spożyć, czy odłożyć na talerz.

1. Gruzińskie pierożki chinkali

 Gruzińskie pierożki chinkali Zobacz przepis

Gruzińskie pierożki chinkali / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Chinkali z wołowiną

 Chinkali z wołowiną Zobacz przepis

Jak zrobić gruzińskie chinkali? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Chinkali z mięsem

 Chinkali z mięsem Zobacz przepis

Jak zrobić chinkali z mięsem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Chinkali

 Chinkali Zobacz przepis

Gruzińskie chinkali / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Chinkali

 Chinkali Zobacz przepis

Chinkali z jagnięciną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Chinkali z łososiowym tatarem

 Chinkali z łososiowym tatarem Zobacz przepis

Chinkali z łososiowym tatarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Słynne, gruzińskie pierożki. Delikatne ciasto i pyszny farsz

 Słynne, gruzińskie pierożki. Delikatne ciasto i pyszny farsz Zobacz przepis

Gruzińskie pierożki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Matura 2022: Język angielski. Zobacz odpowiedzi i arkusz CKE »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak zrobić chleb bananowy? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 34577

60 min
39
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 623

15 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 177

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7