Sprawdzone przepisy na karnawał

Chaczapuri to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej. Występuje w kilku rodzajach, które różnią się od siebie nie tylko składnikami, ale nawet wyglądem. Dowiedz się, jak zrobić tradycyjne gruzińskie chaczapuri adżarskie, megrelskie czy kubdari.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Kuchnia gruzińska, która zyskuje coraz większą popularność w Polsce, łączy intensywne i bogate smaki oraz aromaty. Do jej najpopularniejszych dań zaliczyć można niewątpliwie chinkali, czyli nadziewane mięsem, serem lub warzywami pierożki oraz drożdżowy placek chaczapuri. Dowiedz się, jak zrobić różne wersje tego dania, by smakowały obłędnie. 

Sprawdź także: Gruzińskie pierożki chinkali – jak je zrobić i z czym podawać?

Co to jest chaczapuri?

Chaczapuri to gruziński zapiekany placek, zaliczany do tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej. W zależności od regionu Gruzji jego wygląd oraz użyte do przygotowania składniki różnią się od siebie. Dlatego, szukając najlepszego przepisu na chaczapuri, powinieneś doprecyzować, o jaki rodzaj placka chodzi ci dokładnie. Dowiedz się, czym są chaczapuri adżaruli, chaczapuri megruli, chaczapuri imeruli i chaczapuri kubdari.

Jak zrobić chaczapuri adżarskie?

Chaczapuri adżaruli, zwane również adżarskim, z pewnością znajdziesz w każdej gruzińskiej restauracji. Danie wywodzi się z Adżarii, która leży w zachodniej Gruzji. Historia tego regionu wiąże się z rybołówstwem, dlatego kształt potrawy przypomina łódkę. Chaczapuri adżarskie, podobnie jak pozostałe placki, przygotowuje się z drożdżowego ciasta z serem. Tutaj jednak dodaje się jeszcze żółtko, które umieszcza się na środku potrawy. Kliknij w obrazek, by zobaczyć dokładny przepis na chaczapuri adżarskie:

Gruzińskie chaczapuri adżarskie

 Gruzińskie chaczapuri adżarskie Zobacz przepis

Gruzińskie chaczapuri adżurali / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić chaczapuri megruli?

Chaczapuri megruli (inaczej megrelskie) to drugi najpopularniejszy rodzaj tego słynnego gruzińskiego dania. Jest bardzo zbliżony swoim wyglądem i smakiem do chaczapuri imeruli (chaczapuri imeretyńskiego), czyli okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym. W chaczapuri megrelskim umieszcza się jednak dodatkową warstwę sera na wierzchu potrawy. Sprawdź, jak zrobić chaczapuri z serem krok po kroku:

Gruzińskie chaczapuri megruli

 Gruzińskie chaczapuri megruli Zobacz przepis

Gruzińskie chaczapuri megruli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić chaczapuri z mięsem?

Chaczapuri kubdari pochodzi z regionu Swanetii. To drożdżowy, okrągły placek wyglądem bardzo przypominający chaczapuri megruli. Nie znajdziesz w nim jednak serowego nadzienia. Cały farsz stanowi odpowiednio przyprawione mięso. Do tego rodzaju potrawy świetnie sprawdzi się dodatek gruzińskiego sosu adżika, który przygotujesz z czerwonej papryki, soli, czosnku, ziół, a często także zmielonych orzechów włoskich. Przekonaj się, jak zrobić chaczapuri z mięsem:

Chaczapuri z mięsem. Sycąca gruzińska przekąska

 Chaczapuri z mięsem. Sycąca gruzińska przekąska Zobacz przepis

Jak zrobić chaczapuri z mięsem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jaki ser do chaczapuri?

Gruzińskie chaczapuri kojarzy się przede wszystkim z wyjątkowym serem. Drożdżowy placek bez tego dodatku nie miałby już tak oryginalnego smaku. Jaki ser dodać do chaczapuri? Gruzini najczęściej wykorzystują domowy ser na chaczapuri, czyli ser podpuszczkowy przygotowany z różnego rodzaju mleka (krowiego, owczego itp.).

Polacy, przygotowując chaczapuri, korzystają z różnych mieszanek serów. Często łączą np. fetę z mozzarellą. Polecimy jednak użycie sera korycińskiego, fety lub bryndzy

Najlepsze przepisy na chaczapuri

Szukasz sprawdzonego przepisu na chaczapuri? Może chcesz odejść od tradycyjnych gruzińskich dań i poeksperymentować z farszem? Przetestuj receptury naszych użytkowników, bo zdecydowanie warto:

1. Chaczapuri z pieczarkami, boczkiem, jajkiem i serem

 Chaczapuri z pieczarkami, boczkiem, jajkiem i serem Zobacz przepis

Chaczapuri z pieczarkami, boczkiem, jajkiem i serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Chaczapuri adżarskie

 Chaczapuri adżarskie Zobacz przepis

Chaczapuri adżarskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Chaczapuri megruli

 Chaczapuri megruli Zobacz przepis

Chaczapuri megruli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Chaczapuri z serem

 Chaczapuri z serem Zobacz przepis

Chaczapuri z serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Chaczapuri z serem i szpinakiem

 Chaczapuri z serem i szpinakiem Zobacz przepis

Chaczapuri z serem i szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Matura 2022: Język angielski. Zobacz odpowiedzi i arkusz CKE »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak zrobić chleb bananowy? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Tanie i puszyste pączki w 5 minut

Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...

Odsłon: 1776

15 min
9
30 min
8
60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Lekki obiad na szybko. Smaczne, syte i zdrowe dania

Lekki obiad na szybko to idealne rozwiązanie dla zapracowanych oraz tych, którzy nie mają ochoty spędzać długich godzin w kuchni, a jednocześnie db...

4
Informacje Jak schudnąć, jedząc jajka. Na czym polega dieta jajeczna?

Dieta jajeczna to model odżywiania popularny wśród osób, którym zależy na uzyskaniu spektakularnych efektów odchudzania w krótkim czasie. Jest ona...

5
Informacje Oryginalne sałatki z brokułem. Sycące, dla dbających o wagę

Jeśli szukacie pomysłu na lekkie, a jednocześnie sycące danie, które doskonale wpisze się w waszą dietę, sałatki z brokułem będą strzałem w dziesią...

10
Informacje Rumsztyk, sznycel, pulpet, czyli kotlet mielony na różne sposoby

Mięso mielone to prawdziwy klasyk, który w polskiej kuchni występuje w wielu odsłonach. W różnych regionach ma swoje unikalne nazwy i sposoby przyg...

11