Spis treści:
- Z czym można zrobić krokiety na wigilię - najlepsze farsze
- Jak długo przed świętami można zrobić krokiety?
- Jak długo można przechowywać krokiety z grzybami w lodówce?
Krokiety są częścią podstawowego repertuaru kulinarnego podczas wigilijnej wieczerzy. Doskonale sprawdzają się one zarówno solo, jak i w towarzystwie esencjonalnego barszczu czerwonego. W zależności od twoich preferencji możesz podać je z kapustą i grzybami, mięsem, szpinakiem oraz drobno posiekanym jajkiem. Oprócz wybrania konkretnego nadzienia warto odpowiedzieć sobie na kilka podstawowych pytań w tym to, jak długo przed świętami można zrobić krokiety.
Sprawdź także: Te dania wigilijne przygotujesz wcześniej. Zapomnij o pośpiechu i stresie

Z czym można zrobić krokiety na wigilię - najlepsze farsze
Czas przedświąteczny związany jest z licznymi rozterkami kulinarnymi. Wiele osób zastanawia się na przykład, z czym można zrobić krokiety na wigilię. Najlepsze farsze to takie, które są zgodne z twoimi preferencjami kulinarnymi. Podczas realizacji przepisu na ten świąteczny przysmak zaufaj swojej intuicji i wyczaruj to, co najbardziej smakuje tobie i twojej rodzinie.
Tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami
Najbardziej tradycyjną opcją jest wykonanie krokietów z kapustą i grzybami. Aby przyrządzić ten typ nadzienia, dokładnie wypłucz grzyby pod bieżącą wodą, a następnie odstaw je do namoczenia na co najmniej całą noc. Na drugi dzień wylej z nich starą i wlej świeżą porcję, a następnie gotuj je w osolonej wodzie przez 20 minut. Na końcu wyjmij je z wywaru i posiekaj.
Drugim elementem farszu na wigilijne krokiety jest kapusta kiszona, którą należy odsączyć z soku, włożyć do garnka i zalać odcedzonym wywarem z grzybów. Dodaj do niej nieco bulionu, listek laurowy i ziele angielskie, a następnie gotuj do miękkości przez 40 minut. Kapustę najlepiej przykryć pokrywką. W tym czasie umyj i obierz marchewkę, którą następnie zetrzesz na dużych oczkach tarki. Dorzuć ją do kapusty na około 10 minut przed końcem obróbki termicznej.
Podsmaż drobno posiekaną cebulkę na patelni obok. Aby ją zeszklić, możesz użyć nie tylko oleju rzepakowego, ale także oliwy z oliwek lub masła. Pomieszaj ją z kapustą i grzybami. Kolejny krok stanowi pokrojenie pieczarek i odparowanie z nich wody. Na samym końcu dopraw je solą i pieprzem, a potem połącz z kapustą. Zanim ostatni raz ją zagotujesz, ponownie ją dopraw. Niektórzy kucharze lubią uzupełnić tego rodzaju farsz o szczyptę cukru.
Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Krokiety z mięsnym farszem
Krokiety z kapustą i grzybami są dość czasochłonne, dlatego nie każdy się na nie zdecyduje. Co więcej, jeśli nie przepadasz za smakiem tych składników, dobrym pomysłem będzie postawienie na inny wariant, a mianowicie ten z mięsnym farszem. Krokiety w takim wydaniu świetnie sprawdzą się np. na drugi dzień świąt. Aby go wykonać, połącz ze sobą mielone mięso wieprzowe i drobiowe. Dodaj do niego ugotowaną w rosole cebulę i marchewkę, a następnie przepuść wszystko przez maszynkę. Jeśli masa wyjdzie zbyt sucha, możesz śmiało dolać do niej kilka łyżek rosołu. Na samym końcu dopraw powstałą mieszaninę według własnego uznania.
Krokiety z pieczarkami i serem
Jeśli chcesz, aby świąteczny wieczór przebiegł z bezmięsnym menu w tle, możesz także pokusić się o wykonanie farszu na bazie sera żółtego i pieczarek. Umyj ten ostatni składnik i dokładnie oczyść go z resztek ziemi, a następnie drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ta się zarumieni, dorzuć do niej grzyby i energicznie podsmażaj na nieco większym ogniu. Dopiero na samym końcu dopraw je solą, pieprzem i szczyptą słodkiej papryki. Po wystudzeniu połącz wszystkie składniki z tartym żółtym serem i zawijaj w krokiety.
Krokiety z serem i pieczarkami

Krokiety z serem i pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Krokiety ze szpinakiem
Jeszcze innym pomysłem na mniej typowe wigilijne danie są krokiety ze szpinakiem. Świetnie pasują one do aromatycznego barszczu czerwonego. Aby zrealizować przepis na to nadzienie, rozgrzej olej na patelni i zeszklij na nim posiekaną cebulę dymkę. Następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez około dwie minuty. Dorzuć mrożone kulki szpinaku na patelnię i poczekaj do pełnego rozmrożenia. Woda powinna całkowicie wyparować z powierzchni naczynia. Podduś nieco wszystkie komponenty dania, dodaj szczyptę soli i pieprzu, a potem pokrusz na górę sowitą porcję sera feta. Zawiń farsz we wcześniej usmażone naleśniki.
Krokiety ze szpinakiem i serem feta

Krokiety ze szpinakiem i serem feta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Krokiety z jajkiem
Entuzjaści jajecznych potraw z pewnością ucieszą się również na wiadomość, że krokiety z jajkiem to wariant, który fantastycznie sprawdzi się na świątecznym stole. Ten szlagier barów mlecznych jest nie tylko niezwykle smaczny, ale także bardzo prosty do wykonania. Z ich przyrządzeniem poradzi sobie nawet najmniej doświadczony kucharz. Realizację przepisu na nadzienie rozpocznij od ugotowania odpowiedniej liczby jajek. Pamiętaj, że musi to być ich wersja na twardo. Po ich ostudzeniu obierz je i posiekaj nożem lub dokładnie rozgnieć widelcem. Dorzuć do nich posiekany szczypiorek, majonez, bułkę tartą, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Wymieszaj wszystko, aż do powstania gładkiej masy i gotowe.
Krokiety z farszem jajecznym

Krokiety z farszem jajecznym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak długo przed świętami można zrobić krokiety?
To jedno z pytań, które pojawia się w głowach wielu gospodyń domowych. I nic w tym dziwnego, w końcu dobrze jest podzielić sobie przygotowania do świąt na kilka etapów. Dzięki temu możesz wyczarować je znacznie wcześniej i po prostu zamrozić - i to niezależnie od rodzaju farszu, na jaki postawiłeś.
Mrożenie powyższej potrawy przeprowadzisz na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest przechowywanie krokietów w wariancie bez panierki. W tym wypadku nie mogą się one ze sobą stykać, ponieważ utrudni to ich ponowne podgrzanie. Po ich wstępnym zamrożeniu wystarczy umieścić je w foliowych woreczkach. Z kolei, jeśli wolisz zamrażać je w panierce, skorzystać ze specjalnych plastikowych pojemników, w których ułożysz je piętrami.
Jak długo można przechowywać krokiety z grzybami w lodówce?
Kolejną kulinarną zagwozdką jest to, jak długo można przechowywać krokiety z grzybami w lodówce. Jeśli planujesz skumulować swoje wysiłki na czas tuż przed świętami, pamiętaj, że nie powinieneś trzymać tego wyrobu w lodówce zbyt długo. Dobrze panierowane krokiety, czyli takie obtoczone w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie usmażone z obu stron na gorącym oleju, mogą spokojnie czekać do uroczystej kolacji przez dwa do trzech dni. Nie ryzykuj jednak wydłużania tego czasu, ponieważ farsz może skisnąć, przez co nie będzie nadawał się do zaserwowania twoim gościom. Po wyjęciu ich z lodówki podgrzej je razem z niewielką ilością masła na patelni o nieprzywierającej powłoce.
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Zapomniany olej wraca do łask. Zbija cholesterol, zapobiega zaparciom, jest dobry dla skóry »
Zaschnięty tłuszcz na płytkach w kuchni i okapie. Sposoby na oporne zabrudzenia »
Barszcz czerwony nigdy nie wyjdzie blady. Sekretem jeden składnik »