Fot. 123RF/Picsel
Sklepowe półki wręcz uginają się pod naporem szerokiego wyboru dżemów, dlatego decyzja o zakupie jest najłatwiejszą drogą do zaspokojenia apetytu na owocowe rarytasy. Niestety, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że te małe, urocze słoiczki, często opatrzone hasłami w stylu „jak u mamy" lub „z domowej spiżarni" mogą być nafaszerowane barwnikami, aromatami i sztucznymi środkami konserwującymi.
Samodzielne przygotowanie zapasów stwarza możliwość kontroli jakości, poczynając od wyboru owoców (np. ekologicznych, z własnej działki) aż do ostatecznego procesu pasteryzacji. Otwierając słoik po kilku miesiącach pobytu w spiżarce dokładnie wiemy, co znajduje się w środku. Ponadto, smaku własnoręcznie przyrządzonych dżemów nie da się porównać z żadnym, nawet najlepiej zakonserwowanym, „sklepowym" produktem.
Ciekawe przetwory z truskawkami w roli głównej
W czerwcu na naszych stołach królują uwielbiane przez wszystkich truskawki, z których warto przygotować mnóstwo owocowych zapasów. Pamiętajmy, by nie odkładać robienia przetworów na ostatnią chwilę - w pierwszych dwóch tygodniach czerwca truskawki są dojrzałe, jędrne i soczyste, słowem - idealnie nadają się na dżemy, nalewki, konfitury oraz galaretki. Aby mieć pewność, że wyjdą naprawdę doskonałe, skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Sukces gwarantowany!
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Mogłoby się wydawać, że tradycja przygotowywania kompotów powoli ginie. Warto temu przeciwdziałać, gdyż napoje przygotowane w ten sposób są o niebo smaczniejsze od sklepowych półproduktów.
2. Dżem truskawka-rabarbar-cynamon
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kanapka z dżemem według przepisu naszej użytkowniczki z pewnością poprawi wam humor w ponury zimowy lub jesienny wieczór. Smakuje obłędnie i natychmiast przywodzi na myśl ciepłe, letnie dni.
Fot. McDusia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Połączenie truskawek i czekolady z pewnością spodoba się maluchom, jednak możemy się założyć, że i nie jeden dorosły zacznie podjadać ten dżem ze słoiczka.
Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ten dżem idealnie nada się do nadziewania pączków lub przekładania ciast biszkoptowych. Tego aromatu nic nie zastąpi.
5. Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu
Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli do tej pory nie wykorzystywaliście kwiatów czarnego bzu w kuchni, najwyższy czas nadrobić zaległości, a przepis naszej użytkowniczki będzie dla was doskonałym pretekstem.
6. Dżem truskawkowy z zielonym pieprzem
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czy wiedzieliście o tym, że truskawki można łączyć z pieprzem? Ten nietypowy duet, zaskakująco dobrze ze sobą współgra. Delikatne owoce nabierają wyrazistości i charakteru.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przygotowaliśmy również propozycję dla zabieganych. Przygotowanie tego dżemu zajmie wam dosłownie kilkanaście minut. A efekt? Porównywalny z wielogodzinnym smażeniem konfitury.
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Warto również pamiętać, że z truskawek można przygotowywać również nalewki. Nasza użytkowniczka podzieliła się z nami bardzo starym przepisem, który doskonaliła przez lata.
Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.