Dania jednogarnkowe

Kto powinien pić sok z buraka? Ten, kto chce dostarczyć organizmowi potężną dawkę witamin i minerałów. Choć istnieją przeciwwskazania do jego stosowania, zdecydowana większość osób może go spożywać. Warto, ze względu na cenne właściwości buraków. Jak pić ten zdrowy napój i jak zrobić sok z buraka bez wyciskarki?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Choć sok z buraków możesz kupić w sklepie, to często zawiera on sztuczne substancje dosładzające. Lepiej więc przygotować go w domu i mieć pewność, że wszystkie składniki odżywcze buraków dalej się w nim kryją. Pamiętaj, że trzeba go odpowiednio dawkować. Jak zrobić sok z buraka na odporność? Można nawet bez wyciskarki!

Sprawdź także: Jak zrobić zakwas? To podstawa wigilijnego barszczu

Burak - wartości odżywcze

Dlaczego warto pić sok z buraka? Przede wszystkim ze względu na bogactwo witamin i minerałów, skrywające się w warzywach. To właśnie najwięcej prozdrowotnych składników znajduje się w wyciśniętym płynie, a nie np. ugotowanych burakach. Sok zawiera m.in. magnez, potas, cynk, żelazo, fosfor, rubid i cez. To prawdziwa bomba witaminowa, w której skład wchodzą witaminy A, C, E, K i te z grupy B. Buraki to także źródło przeciwutleniaczy, kwasu foliowego czy błonnika pokarmowego. Warzywa są niskokaloryczne - 100 gramów to jedynie 43 kcal.  

Burak - właściwości

Właściwości soku z buraka wynikają z cennych składników odżywczych zawartych w buraku. Po pierwsze, ze względu na sporą ilość żelaza, sok z buraka, wypijany regularnie, może przyczynić się do zwiększenia produkcji czerwonych krwinek i poprawy pracy układu krążenia. Oprócz potasu, który umożliwia zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi, w burakach znajdują się też antocyjany. Ich zadaniem jest między innymi regulowanie poziomu cholesterolu we krwi. Sok z buraków poprawia również ogólną wydolność organizmu. Dzieje się tak, dzięki azotanom, które rozszerzają naczynia krwionośne i ułatwiają doprowadzanie krwi do organów, w tym również do mięśni. 

Dlaczego warto pić sok z buraka? W 100 mililitrach napoju znajduje się zaledwie trochę ponad 30 kcal, dlatego można go stosować na diecie odchudzającej. Co więcej, zawiera cenny błonnik pokarmowy, który usprawnia funkcjonowanie jelit, zapewnia uczucie sytości i przyspiesza procesy trawienne. 

Sok z buraków wykazuje też właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Warto go pić, ponieważ spowalnia demencję, usprawnia pracę mózgu, zwiększa libido i poprawia kondycję skóry. To także solidna dawka witamin, które wspierają organizm w walce z infekcjami. Sok z buraków zdecydowanie wzmocni odporność.

Jak zrobić sok z buraka na odporność?

Sok z buraka na odporność przygotujesz z zaledwie kilku składników. Kup kilogram buraków (podstawowy produkt) oraz (wedle uznania) marchew, jabłka, pomarańcze lub cytryny. 

Wszystkie warzywa i owoce umyj. Następnie buraki i jabłka obierz (z owoców usuń też gniazda nasienne) oraz pokrój na mniejsze kawałki. Przygotowane wrzuć do sokowirówki i ją włącz. Do otrzymanego soku, dodaj sok z cytryny i/lub pomarańczy.

Sok z buraków

 Sok z buraków Zobacz przepis

Sok z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić sok z buraka bez wyciskarki?

Nie masz w domu odpowiedniego sprzętu, żeby zrobić sok z buraka? Bez wyciskarki również dasz sobie radę. Oto przepis na zdrowy napój, do którego potrzebny będzie blender ręczny lub kielichowy. Buraki obierz i pokrój na bardzo drobne kawałki, aby łatwiej było je zmiksować. Dodaj ok. półtorej szklanki wody i ułóż warzywa. Następnie blenduj aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji purée. Przecedź i wyciśnij jeszcze przez sito. Do soku z buraka bez wyciskarki możesz też dodać sok z jabłek, cytryny czy pomarańczy - dla urozmaicenia smaku.

Sok z buraków bez sokowirówki

 Sok z buraków bez sokowirówki Zobacz przepis

Sok z buraków bez sokowirówki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak pić sok z buraka?

Soku z buraka nie można pić bezpośrednio po wyciśnięciu. Należy odstawić go przynajmniej na 30 minut, aby wygazował i przestał być obciążający dla żołądka. Jeśli wypijesz go od razu, możesz nabawić się problemów gastrycznych.

Jak pić sok z buraka? Ze względu na pobudzające działanie soku najlepiej pić go rano, ale nie ma przeciwwskazań do spożywania go w innych porach dnia. Na początku warto przyjmować kieliszek soku co kilka dni, aby przyzwyczaić żołądek do prozdrowotnego napoju. Po pewnym czasie możesz pić od pół do całej szklanki dziennie. 

Kto powinien pić sok z buraka?

Przede wszystkim powinni po niego sięgać anemicy. Z uwagi na bogaty w żelazo skład może pomóc im wyjść z choroby. Ponadto wielu dietetyków poleca sok z buraka jako naturalne wsparcie do walki z cholesterolem. Warzywa, z których przygotowany jest napój, są naprawdę niskokaloryczne, więc mogą się też przydać osobom na diecie odchudzającej

Kto jeszcze powinien pić sok z buraka? Z pewnością kobiety w ciąży, dla których to prawdziwa bomba witaminowa. Także wszyscy, którzy chcą zadbać o zdrową i błyszczącą skórę. Dzięki antyoksydacyjnym właściwościom napój poprawia kondycję cery. Profilaktycznie, aby uchronić się przed demencją czy nowotworami, mogą go pić niemal wszyscy. Na sok z buraka muszą uważać: osoby z dną moczanową, kamicą nerkową i niedociśnieniem. 

Zobacz także:

Nigdy nie stawiaj jej na świątecznym stole. Ta ryba gwarantuje problemy »

Dodaj ten składnik do sernika. Będzie lekki jak chmurka »

6 domowych sposobów na zbicie ciśnienia. Tak unormujesz jego wartości »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z jednego jajka

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...

Odsłon: 2767

30 min
4

Przepis dnia

Ciasta Szarlotka z pianką budyniową

Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego s...

Odsłon: 14898

60 min
52
15 min
10
15 min
3
Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 1125

30 min
7
Przetwory Papryka konserwowa krojona w paski

Udało mi się kupić tanio paprykę i oto jeszcze kilka słoików ląduje w spiżarn...

Odsłon: 150

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

3
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

4
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8