Spis treści:
- Barszcz wigilijny - historia
- Jak zrobić zakwas na wigilijny barszcz?
- Zakwas z buraków - błędy
- Zakwas na barszcz wigilijny - przepis
Historia barszczu czerwonego
Jak głoszą legendy, zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano specjalne maczane wywary bądź napary z roślin lub roślin strączkowych. W miarę upływu czasu i wraz z rozwojem cywilizacji pojawiły się naczynia gliniane, więc jedzenie tej potrawy przestało być kłopotliwe. Dzięki temu zupy zyskały popularność pośród ludów Mezopotamii, Egiptu, a także Grecji i Rzymu, skąd rozpowszechniły się na tereny Europy.
Polewki lub bryje - tak w XIII wieku nazwano nowość w polskiej karcie dań, czyli zupę. Wówczas powstawały one na bazie kasz czy też roślin strączkowych. Danie to spożywały wszystkie klasy społeczne, ponieważ był to posiłek tani, szybki i sycący. Warto wspomnieć, że społeczeństwo biedniejsze, do gotowania zupy używało także lebiody, barszczu, szczawiu i pokrzywy.
Barszcz - kojarzony dziś przede wszystkim z polskim stołem wigilijnym - to jedna z pierwszych zup, które na naszych stołach serwowane są po dziś dzień. Warto wspomnieć, że pierwsza wzmianka o barszczu pojawia się w XVI wieku, dzięki Mikołajowi Rejowi, który ujął tę potrawę w swoim dziele „Żywot człowieka poczciwego" (1567 r.).
Dziś wigilijna odmiana barszczu to już potrawa kultowa i nie ma osoby, która choć raz nie miałaby z nią styczności. Warto pamiętać, że barszcz świąteczny różni się od barszczu czerwonego, który przygotowywany jest w ciągu roku. Wigilijna odmiana tej potrawy przygotowywana jest z wywaru, z włoszczyzny oraz buraków. Następnie łączona jest z wywarem z grzybów suszonych, jak i kwasem buraczanym.
Sprawdź także: Jak przygotować święta i nie wydać fortuny? Praktyczny poradnik dla każdego
Jak zrobić zakwas na wigilijny barszcz?
Najlepszy barszcz to ten przygotowany na prawdziwym zakwasie z buraków. Przyrządzenie go nie jest trudne i wymaga jedynie odrobinę cierpliwości. Warto więc zrezygnować z kupnych zamienników o niewiadomym składzie na rzecz prawdziwego, domowego zakwasu.
Do wykonania go potrzebne będą:
Składniki
- kilogram buraków (pokrojonych w plasterki),
- 1,5 litra wody,
- pół główki czosnku (przekrojonej w poprzek),
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- 1 lub 2 łyżeczki soli.
Wszystkie składniki łączymy w dużym półtoralitrowym słoiku lub kamionkowym naczyniu. Woda powinna być ciepła, aby przyspieszyć proces kwaszenia. Gotowy zakwas należy odłożyć w chłodne, zaciemnione miejsce i przykryć delikatną tkaniną, aby mógł on spokojnie oddychać. Kwaszenie powinno trwać dwa tygodnie.
Zakwas z buraków - błędy
Koniecznie należy zwrócić uwagę, czy żaden burak nie wystaje poza zalewę, ponieważ zacznie on pleśnieć, a cały zakwas będzie nadawał się do wyrzucenia.
Nie powinniśmy trzymać też zakwasu w ciepłym miejscu, a naczynie, w którym będziemy przygotowywać specyfik, musi być bardzo czyste. Najlepiej jest porządnie wyparzyć przed rozpoczęciem czynności. Warto też od czasu do czasu przyjrzeć się zakwasowi, aby skontrolować, czy nie pojawia się na nim pleśń.
Oto kilka sprawdzonych przepisów na domowy zakwas z buraków:
1. Zakwas z buraków na barszcz
Zobacz przepisZakwas z buraków na barszcz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Zakwas buraczany
Zobacz przepisZakwas z buraków na barszcz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Zakwas z buraków siostry Anastazji
Zobacz przepisZakwas z buraków siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Zakwas z czerwonych buraków
Zobacz przepisZakwas z czerwonych buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Najprostszy zakwas z buraków ćwikłowych
Zobacz przepisNajprostszy zakwas z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Odmładzający zakwas z buraków
Zobacz przepisOdmładzający zakwas z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Zakwas z buraków czerwonych
Zobacz przepisZakwas z buraków czerwonych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Zakwas z buraków dla dzieci
Zobacz przepisZakwas z buraków dla dzieci / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Zastąp mleko w kawie tym składnikiem. Zafundujesz ucztę kubkom smakowym »
Jak zrobić delikatne i puszyste naleśniki. Sekret tkwi w jednym składniku »
Ten nowotwór atakuje seniorów. To z nim miała zmagać się Elżbieta II »