Fot. 123RF/Picsel
Karnawał już za nami jednak wszystko wskazuje na to, że w dalszym ciągu poszukujecie sprawdzonych przepisów na szybkie przekąski i sycące obiady.
Wielu z was dopadła także swego rodzaju kulinarna nostalgia, która nakazuje powracać do starych i dobrze znanych smaków, jakie mogliśmy odnaleźć w notatnikach babć i mam.
Oto dziesięć przepisów, które w ubiegłym miesiącu cieszyły się wśród was największą popularnością pośród czytelników Smakera oraz Interii.

Każdy z nich jest godny przetestowania, więc jeśli jeszcze do tej pory tego nie zrobiliście, postarajcie się jak najszybciej nadrobić zaległości.
Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Oto tradycyjna w najlepszym wydaniu. Tak przygotowany gulasz jest wyjątkowo aromatyczny, a mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Idealnym dopełnieniem całości będą kopytka. Jeśli jednak nie macie czasu na ich przygotowanie, zaserwujcie gulasz z kaszą lub tłuczonymi ziemniakami.
Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Jeśli do tej pory uważaliście, że w kwestii zapiekanek przetestowaliście już każda możliwą kombinację, pora zweryfikować swoje przekonania. Możemy się załozyć, że tak smacznego połączenie jeszcze nie próbowaliście.
Miejsce 8: Tortilla z jajkiem i awokado
Fot. Gotowaniepomojemu Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Tortille to doskonała propozycja na szybką i smaczną przekąskę, która idealnie sprawdzi się w roli sycącego drugiego śniadania lub przekąski dla niezapowiedzianych gości. Warto eksperymentować ze smakiem nadzienia, aby jak najlepiej wykorzystać wszystkie produkty, które znajdują się w lodówce.
Miejsce 7: Fasolka po bretońsku
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Ilu kucharzy, tyle przepisów na fasolkę po bretońsku. Warto jednak zadbać o kilka detali, aby potrawa była naprawdę aromatyczna i smaczna. Jak to zrobić? Koniecznie skorzystajcie z przepisu naszej użytkowniczki.
Miejsce 6: Placki z cukinii z piekarnika
Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Placki z cukinii są pyszne, jednak w trakcie smażenia na patelni mogą wchłonąć potężną porcję tłuszczu. Jak rozwiązać ten problem, przygotowując je w zdecydowanie zdrowszej wersji? Oto odpowiedź.
Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Jeśli poszukujecie przepisu na efektowną i sycącą sałatkę, która zasmakuje wszystkim domownikom, właśnie znaleźliście idealną propozycję. Wystarczy kilka składników, które najpewniej już znajdują się w waszych kuchniach.
Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Oto kolejny, tradycyjny przepis, który zdecydowanie warto przetestować. Kartacze w tej wersji najczęściej jada się w północno-wschodniej Polsce, chociaż wiele osób jest zdania, że aby zjeść te najlepsze, należy udać się aż na Litwę.
Miejsce 3: Sałatka z kapusty pekińskiej do obiadu
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
W przypadku tej sałatki, główną rolę odgrywa wyrazisty i wyjątkowo smaczny sos. Jest to połączenie do którego z pewnością będziecie często wracać.
Miejsce 2: Kotlety z pieczarkami i cebulką
Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
W jaki sposób zmienić tradycyjne kotlety mielone w nieco ciekawsze danie? Zastosujcie kilka kreatywnych trików, a w kilka chwil stworzycie potrawę, która błyskawicznie zniknie z talerzy.
Miejsce 1: Murzynek przekładany kremem
Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Oto jeden z tych przepisów, do których aż chce się wracać - delikatne ciasto z owocami jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga użycia drogich ani egzotycznych składników, a na dodatek jest przepyszne. W sam raz do popołudniowej kawy.