Napar z imbiru - jak zrobić?

Czy też słyszałeś już nieraz od bliskich, że na przeziębienie najlepsze są sok z cytryny i napar z imbiru? Musimy przyznać rację wszystkim, którzy tak twierdzą. Cytryna bogata jest w witaminę C, a jak działa imbir? Wyjaśnimy w tym artykule.

Fot. 123RF/Picsel

Trzeba przyznać, że sprawdzony napar na przeziębienie to ten przygotowany z imbiru. Korzeń tej rośliny stosuje się od lat w leczeniu infekcji. Często dodajemy go do herbaty wraz z sokiem z cytryny, syropem malinowym i miodem. Wszystko po to, by wreszcie pozbyć się nieprzyjemnej choroby. Imbir ma cenne właściwości, również lecznicze, które pomagają w zwalczaniu wirusów. Przygotuj więc ten pyszny i zdrowy napar - my podpowiadamy jak to zrobić.

Napar z imbiru - właściwości

Pewnie jesteś ciekawy, dlaczego to akurat napar z imbiru jest świetnym rozwiązaniem na przeziębienie. Jesienną porą warto bowiem wzmacniać odporność, uzupełniając niedobory witamin i innych cennych mikroelementów. Imbir zawiera witaminy C, B1 i B2 oraz E, A i K, a także jest źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, potasu i żelaza. W imbirze znajdują się też specjalne olejki eteryczne, którym zawdzięcza swój ostry, gorzkawy posmak. Wykazuje on także szereg leczniczych właściwości:

  • ma dobry wpływ na układ immunologiczny - działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, wzmacnia odporność,
  • działa przeciwzakrzepowo, poprawia krążenie w organizmie, redukuje poziom złego cholesterolu,
  • wspomaga procesy trawienne, niweluje problemy z układem pokarmowym (wzdęcia, biegunki, nudności), działa moczopędnie,
  • łagodzi bóle menstruacyjne i chorobę lokomocyjną.

Napar z imbiru na odchudzanie

Napar z imbiru będzie też wskazany dla wszystkich osób na diecie redukcyjnej. Spożywanie tego korzenia wpływa na zmniejszenie apetytu i wzrost wydatkowania kalorii, a to przekłada się z kolei na proces chudnięcia. Jeśli zależy ci więc na zrzuceniu kilku kilogramów, koniecznie sięgnij po napar z imbiru. Jego regularne spożywanie, najlepiej z dodatkiem cytryny, pozwoli ci na cieszenie się płaskim brzuchem. Napój pomaga szczególnie w gubieniu tkanki tłuszczowej z dolnych partii brzucha. Jeszcze lepszy efekt osiągniesz, jeśli do naparu dodasz odrobinę kurkumy.

Napar z imbiru w ciąży

Wiele kobiet w ciąży zastanawia się, jak radzić sobie z przeziębieniem lub nudnościami w tym szczególnym czasie. Nie jest przecież wskazane przyjmowanie leków, które mogą mieć wpływ na dziecko. Właśnie wtedy panie chętnie sięgają po napar z imbiru, który wykazuje korzystne właściwości przeciwwirusowe i przeciwwymiotne. Czy jest to jednak słuszne działanie? I tak i nie. Chociaż brakuje naukowej wiedzy na temat wpływu imbiru na ciążę, to lekarze zalecają ostrożność i jego umiarkowane spożywanie, zwłaszcza w pierwszym i ostatnim trymestrze błogosławionego stanu oraz w okresie połogu. Liczy się przede wszystkim dzienna dawka imbiru, jaką przyszła mama będzie w tym czasie sobie aplikować. Spożywanie dużych ilości korzenia tej rośliny może podrażniać układ pokarmowy, co wpłynie na pogorszenie samopoczucia. Niestety - jeśli "przedawkujemy" imbir w początkowej fazie ciąży - może to doprowadzić nawet do poronienia, a w ostatnich miesiącach - wywołać skurcze macicy i przedwczesny poród. Przyjmuje się więc, że dopuszczalna dawka wynosi ok. 2 g sproszkowanego imbiru dziennie.

Napar z imbiru - przepis

Napar z imbiru jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Przyrządzić go można na kilka sposobów - wykorzystując również sproszkowany lub suszony korzeń. Polecamy ci jednak użycie tego świeżego, ponieważ zawiera najwięcej cennych elementów. Większe kłącze imbiru pokrój w drobną kostkę (możesz wcześniej obrać imbir ze skórki). Jeśli zależy ci na wyjątkowym smaku i zapachu, zetrzyj je na tarce - wydobędą się z niego wówczas soki zawierające aromatyczny olejek eteryczny. Następnie zalej litrem ciepłej wody (lub gorącego mleka) i doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj tak jeszcze przez 15 minut. Przelej do słoiczka i zapasteryzuj. Możesz również przecedzić napar do szklanki i dodać do niego plasterki pokrojonej cytryny i łyżeczkę miodu - wtedy z pewnością zyska dodatkowych, leczniczych walorów.

Zobacz: Imbirowy koktajl

Napar z imbiru i kurkumy

Jeśli chciałbyś urozmaicić pikantny napar z imbiru, to świetnym dodatkiem okażą się przyprawy korzenne lub kurkuma. Zetrzyj pół średniej wielkości korzenia imbiru na tarce i zalej go dwiema szklankami wody. Zagotuj całość, a następnie przecedź napar przez sitko do szklanki. Dodaj do płynu dwie łyżeczki sproszkowanej kurkumy i łyżeczkę miodu dla osłody. Wypij, gdy napój jest jeszcze gorący.

Napar z imbiru na słodko - przepis

Dla miłośników bardziej słodkich smaków, proponujemy świetne rozwiązanie w postaci naparu z imbiru z dodatkiem cynamonu, goździków, kardamonu i soku z jabłek. Przygotuj wywar jak w powyższym przepisie, a na końcu dodaj - zamiast aromatycznej kurkumy - wspomniane przyprawy. Do całości dolej jeszcze łyżeczkę miodu lub odrobinę soku z jabłek do przełamania ostrego smaku imbiru. Taki napar idealnie pasuje na chłodne, jesienne wieczory.

Jak widzisz, imbir może pomóc twojemu organizmowi w walce z infekcjami - napar z imbiru to świetny sposób na przeziębienie. Korzeń posiada znacznie więcej cennych właściwości, dlatego włączenie go do codziennej diety jest zalecane. Jeśli nie przepadasz za pikantnym i gorzkawym posmakiem, wypróbuj napar ze słodkimi dodatkami. Przyrządzenie takiego naparu nie jest wcale skomplikowane - wykorzystaj jeden z poniższych przepisów, by delektować się tym cudownym, jesiennym napojem:

1. Syrop z imbiru, cytryny i miodu

Syrop z imbiru, cytryny i miodu

Syrop z imbiru wzmacniający odporność / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Napój herbaciany z imbirem

Napój herbaciany z imbirem

Herbata z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Rozgrzewająca herbata z imbirem

Rozgrzewająca herbata z imbirem

Herbata z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Syrop cytrynowy z imbirem

Syrop cytrynowy z imbirem

Jak zrobić napar z imbiru? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Syrop z cytryny i imbiru

Syrop z cytryny i imbiru

Napar z imbiru na przeziębienie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Powiew wiosny

Aromatyczna i apetyczna sałatka, chrupiące ogórek, rzodkiewka, kremowe awokad...

Odsłon: 57

30 min
3
Desery Kruche ciast na mące kukurydzianej

Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...

Odsłon: 188

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25