Napar z jego liści jest najlepszy na ból brzucha. Ma tylko dwa składniki!

Nie każdy wie o tym, że rośliny, które rosną w naszych ogrodach, mogą mieć prozdrowotne właściwości. Kiedy dopadną cię dolegliwości związane z układem pokarmowym lub borykasz się z uporczywym bólem brzucha, możesz sięgnąć po naturalny specyfik, który w mig rozprawi się tym problemem. Sprawdź, jak przygotować domowy napar z liści orzecha włoskiego na ból brzucha.

Napar z liści orzecha włoskiego - przepis krok po kroku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Orzechy włoskie są nie tylko pyszne, ale i zdrowe, często wykorzystuje się je w kuchni, a także w medycynie naturalnej. Nie wszyscy wiedzą jednak o tym, że dobroczynne właściwości mają także liście tej rośliny. Możesz przygotować z nich leczniczy środek na wiele dolegliwości. Poznaj przepis na napar z liści orzecha włoskiego. Sprawdź, na co pomaga oraz jak pić napar z liści orzecha włoskiego.

Sprawdź także: Napar z tej aromatycznej przyprawy obniża cukier, wspomaga wątrobę i działa przeciwbólowo

Właściwości liści orzecha włoskiego

Szeroko znane są właściwości orzechów włoskich, są źródłem witamin z grupy B, zdrowych kwasów tłuszczów, doskonale wpływają na układ nerwowy, obniżają poziom „złego” cholesterolu, mają również działanie przeciwzapalne. Okazuje się, że prozdrowotne właściwości mają nie tylko nasiona, ale i liście orzecha włoskiego.

Co zawierają liście orzecha włoskiego? Znajdziesz w nich witaminę C, olejki eteryczne oraz zdrowe kwasy waniliowy i kawowy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Liście orzechów włoskich to także źródło garbników, które mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz flawonoidów, które działają antyoksydacyjnie. Co więcej, liście te wykazują właściwości antyseptyczne, grzybobójcze, detoksykujące, a także moczopędne.

Napar z liści orzecha włoskiego działa korzystnie na układ pokarmowy, pomaga między innymi łagodzić objawy zapalenia żołądka, zmniejszając stany zapalne. Wspiera również procesy trawienne – będzie pomocny, kiedy dopadnie cię biegunka lub problemy z zaparciami. Dodatkowo pomoże pozbyć się pasożytów, które zagnieździły się w przewodzie pokarmowym.

Liście orzecha włoskiego w formie naparu warto stosować również, aby wesprzeć pracę wątroby oraz nerek. Pomoże on oczyścić organizm z toksyn. Co więcej, pomaga on obniżyć poziom „złego” cholesterolu. Napar z liści orzecha włoskiego może być stosowany również przez cukrzyków, ponieważ pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Orzechowe liście można stosować również zewnętrznie na skórę. Mają działanie ściągające, przeciwzapalne oraz przeciwgrzybiczne, dlatego sprawdzą się w przypadku wystąpienia: łupieżu, grzybicy, dolegliwości skórnych, może pomóc również na gojące się rany.

Jak przygotować susz z liści orzecha włoskiego?

Do suszenia należy przygotować zdrowe liście bez nalotu, śladów przegnicia, czy szkodników. Przed suszeniem można je pociąć na mniejsze kawałki, należy suszyć je w specjalnej suszarce lub piekarniku w 40. stopniach. Następnie należy umieścić je w suchym i chłodnym miejscu, z dobrą wentylacją, a potem przełożyć do szczelnie zamykanych słoików.

Napar z liści orzecha włoskiego – przepis

Napar można przygotować zarówno z suszonych, jak i świeżych liści orzecha włoskiego. Wystarczy użyć dwie łyżki posiekanych suszonych lub świeżych liści orzecha włoskiego. Umieść je w szklance lub kubku, a następnie zalej 250 ml wrzątku. Napar należy parzyć przez minimum 10 minut, następnie warto go przecedzić. Jak pić napar z liści orzecha włoskiego? Warto pić go na czczo, kurację można przeprowadzić przez kilka dni, a następnie zrobić przerwę. Napój można pić na ciepło lub na zimno.

Napar z liści orzecha włoskiego – przeciwwskazania

Picie naparu z liści orzecha włoskiego jest bardzo zdrowe, jednak nie każdy może go przyjmować. Odradza się go alergikom, dzieciom, kobietom w ciąży oraz tym, które karmią piersią. Picie naparu może być także niewskazane do picia przez osoby, które są uczulone na orzechy. Jeśli na stałe przyjmujesz leki, pomysł picia naparu z liści orzecha włoskiego, warto skonsultować ze swoim lekarzem.



Źródła: Smaker.pl

Autorka: Anna Hutek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Usprawnia pracę wątroby i oczyszcza jelita. Ugotuj zupę lub zjedz na surowo »

Jedna sztuczka, która odmieni przetwory. Ogórki małosolne będą twarde i chrupiące »

Picie kawy może zapobiegać chorobie Alzheimera. Naukowcy wskazali konkretny rodzaj »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 532

30 min
7
Desery Deserek kokosowa krówka

Polecam Wam szybki deserek kokosowa krówka, który przygotujecie w 30 minut. D...

Odsłon: 1549

30 min
13

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

1
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4