Nie próbujcie tego w domu! Nowy internetowy trend przeraża

To nie żarty. W internecie pojawił się trend na jedzenie muchomorów. Coraz więcej samozwańczych uzdrowicieli zachęca do dodania trujących grzybów do jadłospisu. Ostrzegamy - to może skończyć się zatruciem lub nawet śmiercią.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli regularnie obserwujesz media społecznościowe, mogłeś już natrafić na treści nawołujące do spożywania muchomorów. W sieci pojawiły się informacje, że w wersji suszonej nie zaszkodzą, a wręcz pomogą w funkcjonowaniu organizmu. Większość zwolenników dodania czerwonych grzybów do jadłospisu używa ich naukowej nazwy Amanita Muscaria.

Sprawdź także: GIS apeluje: Nie zbierajcie grzybów w ten sposób. To grozi zatruciem!

Moda na jedzenie muchomorów

Choć muchomory pojawiają się w bajkach, to również w dzieciństwie każdy przynajmniej raz usłyszał, że są trujące i nie wolno ich jeść. Tymczasem, propagujący jedzenie grzybów podkreślają, że po ich dokładnym wysuszeniu niebezpieczny kwas ibotenowy zamienia się w muscymol - substancję o cudownych właściwościach. Jedna ze zwolenniczek, podkreśla: 

„Ja osobiście jak widzę Amanitę w lesie, to słyszę jej wołanie: hej! weź mnie, zjedz mnie".

W internecie pojawia się wiele przekazów, mówiących o tym, że muchomory nie są szkodliwe, a dotychczas powtarzane informacje o ich toksyczności są nierzetelne i nieprawdziwe:


Niektórzy punktują, że wiele osób interesuje się tym tematem (o czym świadczą już pojawiające się podpowiedzi w wyszukiwarce Google) i coraz chętniej próbują muchomorów:

Skala zjawiska, nazwanego „muchomorowaniem", niestety przybiera na sile. Skoro tyle osób pisze o tym otwarcie, to czy zjedzenie muchomora jest niebezpieczne?

Czy można jeść muchomory?

Lekarze udzielają zdecydowanej odpowiedzi: nie można i to w żadnej postaci! Lek. Ewa Stawiarska, w mediach społecznościowych znana jako Doktorka od 7 boleści, zaalarmowała, że nowa internetowa moda może mieć opłakane skutki:

Zjedzenie muchomora czerwonego może skutkować zatruciem, a w najgorszym przypadku nawet śmiercią. Przedstawiciele medycyny podkreślają, że te grzyby to środki halucynogenne, w których składzie znajdują się substancje toksyczne (kwas ibotenowy, muscymol, muskazon i muskardyna) oraz aktywne (kwas stizolobowy, kwas stizolobinowy oraz kwasy aminodikarboksyetylotiopropanowe). 

Spożycie nawet małej dawki muchomora może spowodować trwające kilkanaście godzin pobudzenie, a potem mocny sen. Halucynacje, zaburzenia wzroku i słuchu, zaburzenia orientacji przestrzennej, zawroty głowy, zmęczenie, lęk to tylko niektóre z objawów. Trujący grzyb może nawet doprowadzić do porażenia ośrodka oddechowego, kilkudniowej psychozy lub drgawek!

Jeśli zauważysz, że ktoś z twojego otoczenia spożywa muchomory lub potrzebuje natychmiastowej pomocy, tutaj znajdziesz numery telefonów do Ośrodków Informacji Toksykologicznej w całej Polsce: ZADZWOŃ.

Choć może się wydawać, że to żarty, to nie pierwsza internetowa moda, która doprowadziła do tragedii. „Blackout challenge" (wyzwanie polegające na podduszaniu się aż do utraty przytomności) lub „orbeez challenge" (w którym chodzi o strzelanie wodnymi pociskami do osób jadących samochodem z otwartymi szybami), którym dzielą się użytkownicy popularnych portali społecznościowych, doprowadziły do śmierci kilkunastu osób. Uważaj więc na „muchomorowanie" i ostrzegaj przed nim innych!

Zobacz także:

Ile kosztuje jedna godzina pieczenia w piekarniku elektrycznym w 2022 roku? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0