Najlepsze przepisy na ogórki

Nie próbujcie tego w domu! Nowy internetowy trend przeraża

To nie żarty. W internecie pojawił się trend na jedzenie muchomorów. Coraz więcej samozwańczych uzdrowicieli zachęca do dodania trujących grzybów do jadłospisu. Ostrzegamy - to może skończyć się zatruciem lub nawet śmiercią.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli regularnie obserwujesz media społecznościowe, mogłeś już natrafić na treści nawołujące do spożywania muchomorów. W sieci pojawiły się informacje, że w wersji suszonej nie zaszkodzą, a wręcz pomogą w funkcjonowaniu organizmu. Większość zwolenników dodania czerwonych grzybów do jadłospisu używa ich naukowej nazwy Amanita Muscaria.

Sprawdź także: GIS apeluje: Nie zbierajcie grzybów w ten sposób. To grozi zatruciem!

Moda na jedzenie muchomorów

Choć muchomory pojawiają się w bajkach, to również w dzieciństwie każdy przynajmniej raz usłyszał, że są trujące i nie wolno ich jeść. Tymczasem, propagujący jedzenie grzybów podkreślają, że po ich dokładnym wysuszeniu niebezpieczny kwas ibotenowy zamienia się w muscymol - substancję o cudownych właściwościach. Jedna ze zwolenniczek, podkreśla: 

„Ja osobiście jak widzę Amanitę w lesie, to słyszę jej wołanie: hej! weź mnie, zjedz mnie".

W internecie pojawia się wiele przekazów, mówiących o tym, że muchomory nie są szkodliwe, a dotychczas powtarzane informacje o ich toksyczności są nierzetelne i nieprawdziwe:


Niektórzy punktują, że wiele osób interesuje się tym tematem (o czym świadczą już pojawiające się podpowiedzi w wyszukiwarce Google) i coraz chętniej próbują muchomorów:

Skala zjawiska, nazwanego „muchomorowaniem", niestety przybiera na sile. Skoro tyle osób pisze o tym otwarcie, to czy zjedzenie muchomora jest niebezpieczne?

Czy można jeść muchomory?

Lekarze udzielają zdecydowanej odpowiedzi: nie można i to w żadnej postaci! Lek. Ewa Stawiarska, w mediach społecznościowych znana jako Doktorka od 7 boleści, zaalarmowała, że nowa internetowa moda może mieć opłakane skutki:

Zjedzenie muchomora czerwonego może skutkować zatruciem, a w najgorszym przypadku nawet śmiercią. Przedstawiciele medycyny podkreślają, że te grzyby to środki halucynogenne, w których składzie znajdują się substancje toksyczne (kwas ibotenowy, muscymol, muskazon i muskardyna) oraz aktywne (kwas stizolobowy, kwas stizolobinowy oraz kwasy aminodikarboksyetylotiopropanowe). 

Spożycie nawet małej dawki muchomora może spowodować trwające kilkanaście godzin pobudzenie, a potem mocny sen. Halucynacje, zaburzenia wzroku i słuchu, zaburzenia orientacji przestrzennej, zawroty głowy, zmęczenie, lęk to tylko niektóre z objawów. Trujący grzyb może nawet doprowadzić do porażenia ośrodka oddechowego, kilkudniowej psychozy lub drgawek!

Jeśli zauważysz, że ktoś z twojego otoczenia spożywa muchomory lub potrzebuje natychmiastowej pomocy, tutaj znajdziesz numery telefonów do Ośrodków Informacji Toksykologicznej w całej Polsce: ZADZWOŃ.

Choć może się wydawać, że to żarty, to nie pierwsza internetowa moda, która doprowadziła do tragedii. „Blackout challenge" (wyzwanie polegające na podduszaniu się aż do utraty przytomności) lub „orbeez challenge" (w którym chodzi o strzelanie wodnymi pociskami do osób jadących samochodem z otwartymi szybami), którym dzielą się użytkownicy popularnych portali społecznościowych, doprowadziły do śmierci kilkunastu osób. Uważaj więc na „muchomorowanie" i ostrzegaj przed nim innych!

Zobacz także:

Ile kosztuje jedna godzina pieczenia w piekarniku elektrycznym w 2022 roku? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
12
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 126

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 265

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 104

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4