Grill - temat specjalny

Nie wyrzucaj końcówek szparagów. Zdziwisz się, na ile sposobów można je wykorzystać

Wyrzucasz końcówki i obierki ze szparagów? Z racji tego, że są bardzo cenionym i drogim warzywem, warto szanować każdą ich część. Okazuje się, że obierki i końcówki można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Dowiedz się, na jak wiele różnych sposobów.

Szparagi to jedne z najstarszych warzyw na świecie. Mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Szparagi i ich niezwykłe właściwości

Szparagi to jedne z najstarszych warzyw na świecie, ponieważ ich tradycja liczy aż 4500 lat. Były jadane przez faraonów w starożytnym Egipcie oraz przez cesarzy w starożytnym Rzymie. Nazwa warzywa wywodzi się od greckiego słowa „asparagus”, czyli młody pęd. Do Polski szparagi trafiły dopiero w XVIII wieku, a wzmianki o nich możemy znaleźć w „Panu Tadeuszu” - „Po chłodniku szły raki, kurczęta, szparagi, W towarzystwie kielichów węgrzyna, malagi…”.

Szparagi uważane są za jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych warzyw. Są delikatne, lekkostrawne, bardzo niskokaloryczne (18 kcal na 100 g), a także stanowią doskonałą bazę setek przepisów. Szparagi są cennym źródłem potasu, beta-karotenu, żelaza, magnezu, fosforu, selenu, błonnika oraz witamin C i E. Mają niski indeks glikemiczny, co czyni z nich doskonały dodatek do diety osób z cukrzycą. Szparagi pozytywnie wpływają na pracę nerek, pomagają w walce z reumatyzmem i artretyzmem, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a nawet mają właściwości antybiotyczne i przeciwnowotworowe. Z kolei w Chinach wierzono, że leczą między innymi bezpłodność oraz wzmacniają popęd seksualny.

Jadalne części szparagów

Wyróżnia się trzy odmiany szparagów: białą, zieloną i fioletową. Przed ich gotowaniem należy pozbyć się zdrewniałej końcówki. Można to zrobić przy pomocy noża, ale także odłamując koniec szparaga. Choć białe są najdelikatniejsze w smaku, wymagają obierania. Lekko zdrewniałe skórki obiera się obieraczką do warzyw lub niewielkim nożykiem bez ząbków. Z kolei zielone i fioletowy pędy dojrzewają ponad ziemią, mają delikatniejszą skórkę, dlatego nie zawsze wymagają obierania.

Sprawdź także: Czy można jeść surowe szparagi?

Co zrobić z końcówkami ze szparagów?

Niezależnie od tego, co robimy ze szparagów, zdrewniałe końcówki i obierki zawsze lądują w koszu. Niesłusznie! Okazuje się, że z końcówek warzywa można przyrządzić smaczną zupę, a obierki po szparagach nadają się do zrobienia… cappuccino. Jesteście zaskoczeni?

Kocówki szparagów z powodzeniem można mrozić. Kiedy zgromadzisz już sporą ilość, rozmroź je i użyj do przyrządzania pysznych dań. Ze szparagowych resztek można przygotować aromatyczny bulion, który świetnie sprawdzi się np. podczas przygotowania kaszotto lub risotto. Na takim wywarze wspaniale będzie smakować zupa jarzynowa, która nabierze niezwykłego aromatu.  

Końcówki ze szparagów można ugotować w małej ilości wody, dodać śmietankę i ulubione przyprawy, a następnie zblendować wszystko na gładką masę. W ten sposób uzyskamy idealny sos do makaronu. Ponadto ze szparagowych resztek można zrobić przepyszny krem szparagowy. Poniżej zdradzamy przepis!  

Zobacz: Białe szparagi w cytrynowym sosie z truskawkami

Co zrobić z końcówkami szparagów? Przepisy

Przepis na delikatną zupę z końcówek szparagów

Zupa krem zdobyła już sporą popularność. Jest doskonałym sposobem na wykorzystanie większości resztek, które zostały nam w lodówce. To idealny posiłek na każdą porę dnia: sprawdzi się na śniadanie, obiad czy kolację, a także podczas upałów i chłodnych dni. Zupa krem ze szparagów to smaczna, szybka i wyjątkowo prosta do ugotowania zupa. Podpowiadamy, jak krok po kroku przygotować to pyszne danie.

Składniki

  • końcówki z pęczka szparagów,
  • 800 ml wody,
  • ½ batata (lub 2 średnie ziemniaki),
  • ½ szklanki zielonego groszku,
  • 4 ząbki czosnku nieobranego,
  • sól, pieprz,
  • czarnuszka,
  • garść jarmużu,
  • oliwa z oliwek.

Upiecz czosnek w piekarniku lub na grillu.  Do garnka wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki części szparagów, patat (lub ziemniaki) i groszek. Zalej wodą, dodaj sól i gotuj do miękkości, przez około 30 minut. Po tym czasie dodaj upieczony czosnek, wyciskając go z łupinek. Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą masę. W przypadku, gdy zupa jest zbyt rzadka, odparuj nieco wody na wolnym ogniu. Przypraw pieprzem i czarnuszką. Zupę krem ze szparagów podawaj z chipsami z jarmużu z oliwą. Smacznego! 

Cappuccino szparagowe - przepis  

Tradycyjna zupa szparagowa, ale podana w trochę nietypowy sposób - w filiżance, oprószona drobni tartym parmezanem, przypominającym piankę na cappuccino.

Składniki

  • 500 g końcówek i obierek z białych szparagów,
  • 1,5 l wody,
  • ½ cebuli,
  • ¼ selera korzeniowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 ml śmietany 36%,
  • 100 g masła,
  • 100 g drobno startego parmezanu,
  • sól, biały pieprz.

Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle w rondlu. Do cebuli dodaj posiekany czosnek i przesmaż całość. Następnie włóż obierki i końcówki szparagów. Dodaj starty na tarce seler, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 30-40 minut, aż wszystko będzie miękkie. Następnie zblenduj wszystko na gładką masę. Zupę szparagową postaw na palnik, zagotuj i dodaj śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej masę szparagową do filiżanek. Każdą porcję posyp parmezanem. Smacznego!    

Przepis na sałatkę ziemniaczaną ze szparagami

Pyszna sałatka, którą można przyrządzić z resztek szparagów oraz ziemniaków pozostałych z obiadów.

Składniki

  • 3 ziemniaki (najlepiej ugotowane w mundurkach),
  • 3 rzodkiewki,
  • końcówki z pęczka szparagów,
  • 2 kiszone ogórki,
  • cebula dymka.

Sos wersja I:

  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 czubate łyżeczki pasty sezamowej tahini,
  • 1 łyżeczka pasty miso,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Sos wersja II:

  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1-2 łyżki cytryny,
  • sól, pieprz.

Obierz ugotowane ziemniaki i pokrój w średnią kostkę lub w plastry. Rzodkiewkę, ogórek i obrane końcówki szparagów pokrój w cienkie plasterki. Połącz składniki sosu i polej nim sałatkę. Posyp pokrojoną w cienkie plasterki dymką wraz ze szczypiorkiem. Dodatkowo można posypać świeżymi ziołami. Taka sałatka jest pysznym dodatkiem zwłaszcza do mięs z grilla. Smacznego!

Bliny drożdżowe ze szparagami i pieczona marchewką

Z końcówek szparagów można też przygotować pyszne, drożdżowe bliny. Świetnie smakują z pieczoną marchewką. Dowiedz się, jak je przyrządzić!

    Składniki

    Składniki na ciasto:

    • 1 łyżka suszonych drożdży (lub 25 dag świeżych),
    • 1 szklanka mąki,
    • 1 szklanka mleka,
    • 1 jajko,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • sól,
    • olej do smażenia.

    Pozostałe składniki:

    • 3 marchewki,
    • końcówki ze szparagów,
    • 1 łyżka oliwy z oliwek,
    • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
    • świeże zioła do posypania,
    • sól, pieprz.

    Zacznij od przygotowania ciasta. Ciepłe mleko, mąkę, cukier i drożdże połącz i wymieszaj do uzyskania jednorodnej masy. Przykryj folią i odstaw na około półtorej godziny do wyrośnięcia (można wstawić do lodówki). Ciasto można przygotować wieczorem, by usmażyć bliny tuż przed podaniem. Następnie dodaj jajko, szczyptę soli i olej. Wymieszaj ciasto.

    Obierz marchewki, pokrój je w plastry i wyłóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj cienko pokrojone w plasterki końcówki ze szparagów. Polej warzywa oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st. C) na 10 minut.

    Usmaż bliny na patelni wysmarowanej olejem, nakładając po dwie łyżki ciasta na jeden placek. Podawaj je z dodatkiem jogurtu naturalnego i upieczonych wraz z marchewką szparagami. Smacznego!

    Zupa krem z końcówek szparagów

     Zupa krem z końcówek szparagów Zobacz przepis

    Zupa krem z końcówek szparagów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Zupa z główkami szparagów

     Zupa z główkami szparagów Zobacz przepis

    Zupa z główkami szparagów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



    Zobacz także:

    Szczaw - co warto o nim wiedzieć?

    Jak zrobić pyszną jajecznicę? Poznaj niezawodny trik

    Dodaj do herbaty lub rosołu. Leczy stany zapalne, koi nerwy, wspomaga trawienie i sen »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    15 min
    5
    Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

    Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

    Odsłon: 216

    30 min
    8
    30 min
    9
    15 min
    5

    Polecane artykuły

    Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

    Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

    1
    Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

    Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

    1
    Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

    Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

    3
    Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

    Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

    17