Fot. 123RF/Picsel
Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach fasolki znajduje się jedynie 32 kcal! Co więcej, naukowcom udało się dowieść, iż regularne spożywanie roślin strączkowych reguluje metabolizm oraz znacząco obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Fasolka wykorzystywana jest w medycynie dalekiego wschodu. Oprócz wymienionych właściwości zawiera mnóstwo witaminy PP, C, beta karotenu, magnezu, potasu i wapnia. Co ciekawe zielone strączki regulują poziom insuliny we krwi - tym samym są doskonałym uzupełnieniem leczenia cukrzycy.
Po fasolkę szparagową powinny sięgnąć także kobiety w ciąży. Jest to bowiem doskonałe źródło, tak ważnego dla przyszłych mam, kwasu foliowego. Chcąc zachować prozdrowotne właściwości fasolki szparagowej powinniśmy pamiętać, aby gotować bardzo krótko, a najlepiej na parze.
Brakuje ci pomysłu na wykorzystanie fasolki szparagowej? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.
1. Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
Fot. Dzi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fasolkę zwykle podajemy z dodatkiem bułki tartej i masła. W tej wersji wielu osobom zdążyła się już znudzić. Tymczasem wystarczy kilka prostych składników, aby zamienić ją w naprawdę ciekawe danie.
2. Fasolka szparagowa z krewetkami
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom krewetek. Musimy was jednak ostrzec: danie błyskawicznie znika z talerzy, a jego smak dosłownie uzależnia.
3. Fasolka szparagowa z kurkami
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Niestety, sezon na kurki trwa bardzo krótko, dlatego warto dołożyć wszelkich starań, aby wykorzystać go jak najlepiej. Grzyby w tej wersji będą doskonałym dodatkiem do drobiu i cielęciny. Świetnie sprawdzą się również jako samodzielne danie.
Przepis na zapiekankę z fasolki szparagowej na INTERIA.TV.
4. Devolay z puree z fasolki szparagowej
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czy pomyśleliście kiedyś o tym, aby przygotować puree z fasolki? Gwarantujemy, że jego smak bardzo pozytywnie was zaskoczy.
5. Sałatka z fasolki szparagowej i rzodkiewki
Fot. Smacznego na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kreatywne podejście do dobrze znanych nam składników może zaowocować naprawdę zaskakującymi posiłkami. Kto by pomyślał, że z niepozornej fasolki da się wyczarować aż tak smaczną sałatkę?
6. Zupa krem z żółtej fasolki szparagowej
Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli kupione przez was strączki stracą swoją jędrność i atrakcyjny wygląd, możecie z powodzeniem przerobić je na bardzo smaczną zupę. Możemy się założyć, że nie raz powrócicie do tego przepisu.
Najlepszy przepis na fasolkę szparagową na INTERIA.TV.
7. Orientalna fasolka szparagowa
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Miłośnicy orientalnej kuchni powinni koniecznie wypróbować ten przepis. Mamy przeczucie, że już nigdy nie zjecie fasolki w innej wersji.
8. Zapiekanka z fasolki szparagowej
Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ziemniaki, fasolka i mięso - brzmi jak smaczny obiad, co nie? Skorzystajcie z porad naszej użytkowniczki, a w kilka minut wyczarujecie pyszną zapiekankę.