Dania jednogarnkowe

Coraz więcej osób decyduje się na przygotowanie domowych nalewek we własnej kuchni. Nic dziwnego, pyszne przetwory można zrobić zarówno z sezonowych owoców, takich jak wiśnie, czy maliny, jak i wielu ziół i kwiatów. Jak wykorzystać resztki, które pozostaną nam po przygotowaniu trunków? Sprawdź, w jakich przepisach sprawdzą się owoce z nalewki.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się: 

W twojej kuchni nic nie może się zmarnować? Jeśli tak, z pewnością szukasz sposobów na wykorzystanie owoców z domowej nalewki. Zanim zabierzesz się do pracy, warto jednak pamiętać o kilku praktycznych wskazówkach.

Sprawdź także: Co oznacza biała piana na słoiku z miodem?

Z jakich owoców można przygotować nalewki?

Owoce, z których najczęściej produkowane są nalewki, można podzielić na twarde, takie jak: dzika róża, czy głóg oraz miękkie, czyli: maliny, morele, truskawki, czereśnie, wiśnie, porzeczki i winogrona. Oczywiście wszystkie miękkie owoce można po prostu zjeść. Inną opcją będzie jednak wykorzystać je do dań i deserów.

Jak wykorzystać owoce z nalewki?

Owoce z nalewki możesz na przykład użyć do stworzenia owocowej warstwy w ulubionym cieście. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to odciśnięcie ich z nadmiaru płynu. Nalewkowe owoce będą świetnie pasować do tortów, ciast z kremem oraz tych z bitą śmietaną. Czerwone, kwaśne owoce, takie jak wiśnie, porzeczki czy maliny wykorzystaj do przełamania słodkich deserów z czekoladą.

Przecierane owoce z nalewki

Szybkim sposobem na owoce z nalewki będzie przetarcie ich przez sitko. Powstałą masę można połączyć z cukrem lub miodem, a następnie powstałą miksturę przełożyć do słoiczka i stosować do polania deserów, np. budyniów, lodów, smarowania naleśników, czy placków. Innym pomysłem będzie dodanie owocowego przecieru do herbaty, czy wody. Zimą świetnie sprawdzi się do aromatycznego grzańca.

Suszone owoce z nalewki

Nie wszyscy wiedzą o tym, że owoce z nalewki można wysuszyć i zjeść w formie przekąski. Otrzymamy wówczas chrupiące chipsy owocowe dla dorosłych, idealna przekąska do wieczornego seansu przed telewizorem.  

Dżem z owoców z nalewki

Jeśli, po zrobieniu nalewki została ci duża ilość owoców, warto zrobić z nich pyszny dżem, np. z owoców pigwy. Tak przygotowaną konfiturę możesz zjeść wraz ze świeżym chlebem, użyć ją do deserów, rozgrzewającej herbaty, a nawet jako słodki dodatek do pieczonego mięsa.

Domowe owoce w czekoladzie

Kochasz wiśnie w czekoladzie? Jeśli tak, owoce, które pozostały ci po nalewce włóż do zamrażarki, a następnie po wyjęciu zanurz w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie. Doskonale sprawdzi się tak gorzka, o dużej zawartości kakao. Będzie stanowić świetny kontrast dla słodko-kwaśnych owoców.

Nalewka z owoców po nalewce

Jednym z najproszych sposobów na wykorzystanie owoców po nalewce jest użycie ich ponownie do zrobienia kolejnej nalewki. Wystarczy poddać je procesowi macerowania, a następnie dodać cukier oraz alkohol o dużej liczbie procentów. Jeśli chcesz otrzymać trunek o nieco słabszej mocy, możesz natomiast pozostałe owoce zalać wodą, a następnie przelać do pierwszej partii nalewki.

Sposób na owoce z nalewki dla leniwych

Brakuje ci czasu na kulinarne zabawy w kuchni lub masz zbyt dużo owoców z nalewki, by wykorzystać je do bieżących przepisów? Najprostszym sposobem będzie zamrożenie ich i wykorzystanie w późniejszym czasie.

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak wykorzystać owoce z nalewki, skorzystaj z przepisów naszych użytkowników. 

1. Cantuccini z pigwą z nalewki

 Cantuccini z pigwą z nalewki Zobacz przepis

Cantuccini z pigwą z nalewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Ciasto bez pieczenia z owocami z nalewki

 Ciasto bez pieczenia z owocami z nalewki Zobacz przepis

Ciasto bez pieczenia z owocami z nalewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Śliwki z nalewki w czekoladzie

 Śliwki z nalewki w czekoladzie Zobacz przepis

Śliwki z nalewki w czekoladzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 Zobacz: Kokosowo-truskawkowe ciacho

Zobacz także:

Co dodać do owsianki, by była zdrowa i smaczna? »

Czy fusy z kawy można wykorzystać jako nawóz? Oczywiście, że tak! »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Zdrowotne właściwości bursztynu

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 726

30 min
12
Ciasta Sernik z ciastem czekoladowym

Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...

Odsłon: 71

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

2
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

4
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8