Dania jednogarnkowe

Na miodzie pojawiła się biała piana i zastanawiasz się, czy możesz go zjeść? Sprawdź, co to oznacza i czy jest bezpieczna dla twojego zdrowia!

Fot. iStock

Miód to doskonały dodatek do herbat i naparów sprawdza się również jako składnik ciast i deserów. Znajdziemy go niemal w każdym domu. Co zrobić w przypadku, kiedy po wyjęciu z szafki okazuje się, że na górze pojawiły się białe bąbelki?

Nie jest to powód do niepokoju, wręcz przeciwnie. Biała piana w słoiku z miodem to nic innego jak glukoza miodowa. Powstaje ona w procesie krystalizacji. Miód podczas odfiltrowywania i rozlewania do słoików nabiera powietrza. Kiedy zlewamy go do słoika i szczelnie zamykamy, zawarte w nim pęcherzyki powietrza zamieniają się w białe bąbelki. W efekcie na powierzchni oraz na ściankach słoika można zaobserwować biały nalot. Im większa zawartość cukru, tym biała piana będzie większa.

Czy piana na miodzie szkodzi?

Piana na miodzie nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Sięgając po taki miód, mamy pewność, że w nasze ręce trafił produkt wysokiej jakości. Nie podlegał on bowiem żadnej obróbce termicznej przez zlaniem do słoika w przeciwieństwie do miodów dostępnych w marketach. Dzięki temu zachował on swoje cenne właściwości oraz oryginalny smak.

Jak wykorzystać miód w kuchni? 

Miód to uniwersalny produkt, który możemy używać na wiele sposobów. Udoskonali smak ciast, deserów oraz nalewek. Sprawdzi się jako dodatek do dressingów oraz marynat do mięsa. Niekiedy możemy stosować go zamiennie z cukrem - dzięki temu nasza potrawa będzie o wiele zdrowsza. Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych propozycji naszych użytkowników na wykorzystanie tego składnika podczas gotowania.  

1. Lemoniada z miodem

 Lemoniada z miodem Zobacz przepis

Lemoniada z miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Żeberka w miodzie

 Żeberka w miodzie Zobacz przepis

Żeberka w miodzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Papryka marynowana z miodem

 Papryka marynowana z miodem Zobacz przepis

Papryka marynowana z miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasteczka z granolą i miodem

 Ciasteczka z granolą i miodem Zobacz przepis

Ciasteczka z granolą i miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Jogurt z owocami, musli i miodem

 Jogurt z owocami, musli i miodem Zobacz przepis

Jogurt z owocami, musli i miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Cytrynówka na miodzie

 Cytrynówka na miodzie Zobacz przepis

Cytrynówka na miodzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Schab w miodzie

 Schab w miodzie Zobacz przepis

Schab w miodzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:
Dlaczego warto mieć miód w kuchni? >>

Miód z mniszka lekarskiego - jakie ma właściwości i na co pomaga? >>

Jak poznać prawdziwy miód? >>

Ile cukru jest w miodzie, czyli jakie są prawdziwe właściwości miodu? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

0
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

3
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1