Spis treści:
- Co to jest Parmigiano Reggiano?
- Jak smakuje Parmigiano Reggiano?
- Do czego używać Parmigiano Reggiano?
Parmigiano Reggiano, potocznie zwany parmezanem, to popularny włoski ser, najczęściej dodawany do makaronów, pizzy oraz zup. Jest on chętnie stosowany nie tylko we Włoszech, ale również w wielu innych częściach świata, w tym w Polsce. Nic w tym dziwnego - nie dość, że zachwyca on swoim smakiem, to jeszcze wyróżnia się dużą uniwersalnością. Co to jest parmezan i jak wykorzystać go w kuchni? Czy parmezan i Parmigiano Reggiano to to samo? Jak smakuje Parmigiano Reggiano i po czym rozpoznasz, że masz do czynienia z oryginalnym wyrobem? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Sprawdź także: Pistacje w kuchni. Nietypowe przepisy z wykorzystaniem tych orzechów
Co to jest Parmigiano Reggiano?
Najprościej rzecz ujmując, jest to twardy ser typu podpuszczkowego, produkowany na bazie krowiego mleka. Wytwarza się go w północnej części Włoch, a dokładnie w regionie Emilia-Romania, m.in. w takich miastach jak Parma, Modena i Reggio Emilia. Co ciekawe, pierwsze sztuki króla serów, bo właśnie tak zwykło się o nim mawiać, powstały w okolicach XII wieku - wyszły one spod rąk cysterskich i benedyktyńskich zakonników.
Co to jest Parmigiano Reggiano? Powszechnie nazywany jest parmezanem. Warto jednak mieć świadomość, że nie jest to poprawna i oficjalnie zatwierdzona nazwa – jeśli ujrzysz ją na opakowaniu, możesz mieć pewność, że nie masz do czynienia z oryginalnym wyrobem, a z jego imitacją, która często odbiega od niego smakiem, konsystencją oraz jakością użytych surowców. Po czym poznasz prawdziwy włoski ser? Powinieneś zwrócić m.in. uwagę na takie elementy jak:
- miesiąc i rok produkcji,
- stempel wybity na skórce (wzór kropeczkowy, powtarzająca się nazwa Parmigiano Reggiano),
- numer identyfikacyjny serowarni,
- znak identyfikacyjny sera (numer widoczny na górnej powierzchni krążka),
- logo z napisem Denominazione di Origine Protetta (DOP).
Jak smakuje Parmigiano Reggiano?
Charakteryzuje się on dość intensywnym smakiem i aromatem - podczas jedzenia można wyczuć w nim lekko pikantną i owocową nutę. Jeśli natomiast chodzi o strukturę, jest ona nieco grudkowata. Oryginalny ser jest twardy i - w przeciwieństwie do tego podrobionego - zachowuje swój charakter nawet po dłuższym czasie przechowywania.
Do czego używać Parmigiano Reggiano?
Skoro wiesz już, jak smakuje parmezan, pewnie zastanawiasz się jeszcze, do czego używać Parmigiano Reggiano? Opcji jest co naprawdę wiele. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów, w których możesz uwzględnić zarówno oryginalny produkt, jak i ten imitujący króla serów.
Tagliatelle z cukinią i parmezanem
Nie ulega wątpliwości, że parmezan to idealny dodatek do makaronów - i to nie tylko do spaghetti. Równie dobrze możesz dodać go do tagliatelle z cukinią. Aby przyrządzić to danie, poza makaronem i wspomnianym warzywem, musisz zaopatrzyć się w czosnek, jogurt naturalny, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Realizację przepisu rozpocznij od ugotowania makaronu. W międzyczasie wytnij z cukinii wstążki - najlepiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw. Podsmaż cukinię z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dopraw całość solą i pieprzem. Po zakończeniu obróbki termicznej zalej danie jogurtem, wymieszaj i posyp parmezanem.
Kalafior z bułką tartą i parmezanem
Trudno jest znaleźć choć jedną osobę, która nie przepadałaby za kalafiorem z bułką tartą. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że przysmak ten doskonale smakuje z dodatkiem parmezanu. Jak go przygotować? Dokładnie tak jak klasyczną wersję - ugotuj kalafior, polej go roztopionym masłem z bułką tartą i solą, a na koniec oprósz wiórkami parmezanu.
Krem ze szparagów z parmezanem
Jeśli jesteś fanem zup, koniecznie spróbuj kremu ze szparagów. Poza szparagami i parmezanem do jego przyrządzenia potrzebujesz czosnku, cebuli, bulionu, oliwy z oliwek, masła, kolendry, bazylii, słodkiej papryki, śmietany kremówki oraz soli. Pokrój czosnek w plasterki, a cebulę w kostkę i podsmaż je na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. W kolejnym kroku przygotuj szparagi - odetnij główki i włóż je na dwie minuty do wrzącej wody, a łodygi ugotuj w bulionie. Przełóż do garnka zawartość patelni, czyli masło, czosnek i cebulę - najlepiej razem z pozostałym na niej tłuszczem. Dorzuć kolendrę, bazylię, słodką paprykę, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz, po czym wszystko zmiksuj za pomocą blendera. Wlej śmietanę kremówkę i dodaj porcję parmezanu, a następnie wszystko ponownie wymieszaj - tym razem przy użyciu łyżki.
Łosoś z parmezanem
Do czego używać Parmigiano Reggiano lub zwykłego parmezanu, jeśli nie do zup, warzyw i makaronów? Idealnie sprawdzi się on jako składnik panierki, np. tej przeznaczonej do panierowania łososia. Aby zrobić rybę w tym wydaniu, sięgnij dodatkowo po bułkę tartą, ostrą mieloną paprykę, koperek, cytrynę oraz sól. Na początek połącz ze sobą sypkie produkty, tj. bułkę tartą, ostrą paprykę oraz sól. Dodaj posiekany koperek, parmezan, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i całość wymieszaj. Obtocz łososia w panierce i umieść go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Wytrawne ciasteczka z parmezanem
Jeśli spodziewasz się gości i chciałbyś ich czymś zaskoczyć, koniecznie zaserwuj im wytrawne ciasteczka z parmezanem. Poza serem w ich skład wchodzi mąka pszenna, masło, jajko, sól, pieprz oraz inne przyprawy - możesz wybrać swoje ulubione. Wsyp do miski mąkę, pieprz i przyprawy, po czym dodaj do nich kawałki zimnego masła i rozdrobnij całość nożem. Dorzuć jajko oraz ser i wyrób ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu rozwałkuj je i wytnij z niego dowolne kształty. Posyp je przyprawami i piecz w temperaturze 170 stopni do momentu, aż się zarumienią.
Chipsy z parmezanu
Kolejną ciekawą propozycją na wykorzystanie parmezanu w kuchni jest przygotowanie z niego chrupiących chipsów. Poza serem potrzebujesz do tego jedynie przypraw, np. oregano i pieprzu. Zetrzyj ser na tarce i wymieszaj go z wybranymi przyprawami. Umieść kilka porcji na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij, aby powstały z nich płaskie koła. Piecz je w temperaturze 180 stopni przez pięć minut. Po obróbce termicznej odstaw je do wystygnięcia, aby nabrały chrupkości.
Źródło: wloskaakademiakulinarna.pl, delduca.pl, smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Prosty do zrobienia, ale jaki pyszny. Chrupiący jabłecznik Wikarego »
Greczynki dodają do kawy nietypowy składnik. Twierdzą, że nie ma lepszego napoju na odchudzanie »
Wystarczy dodać łyżeczkę do gotującego się bobu. Będzie miał piękny kolor i intensywny smak »